URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 20 IANUARIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După cum ne-a explicat Primăria noua modalitate de taxare a maşinilor parcate în centrul Oradiei, eu am reţinut următoarele: pe parcările roşii parchează exclusiv maşinile roşii, pe parcările galbene, maşinile galbene, pe cele albe - maşinile albe, iar maşinile de restul culorilor sunt obligate să parcheze în parcările subterane şi supraterane.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Spitalele Judeţean şi Municipal din Oradea fuzionează, în scopul oferirii unor servicii medicale mai bune şi folosirii mai eficiente a fondurilor publice. Cum vi se pare decizia?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul în care în ţara noastră se petrec numeroase accidente rutiere soldate cu consecinţe tragice, guvernanţii noştri încearcă să îi determine pe conducătorii auto să fie mai atenţi în trafic, pentru a reuşi să evite astfel de evenimente nedorite printr-o atenţie sporită şi o conduită cu caracter preventiv.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
15 Septembrie 2021, 17:50

Versantul Partizanilor din Apuseni: Bihorenii, invitați să sprijine reconstruirea casei Șușman (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii sunt invitaţi să se alăture unui proiect iniţiat de vecinii clujeni, "Versantul Partizanilor din Apuseni", care îşi doreşte să reînvie memoria familiei Şuşman din Răchiţele şi a tuturor celor care i-au sprijinit pe luptătorii anticomunişti în perioada în care s-au ascuns de Securitate, plătind, cu ani grei de închisoare şi chiar cu viaţa pentru aceste gesturi de omenie.

Proiectul a fost iniţiat de Constantin - Teodor Şuşman, nepotul luptătorului anticomunist Teodor Şuşman, având sprijinul Asociaţiei Clubul Monarhiştilor Clujeni; Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (A.F.D.P.R.), Institutului de Istorie Orală, Cluj-Napoca; Fundaţiei Academia Civică, Bucureşti; Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Sighetu Marmaţiei; Fundaţiei Culturală Memoria, Bucureşti; Fundaţiei Corneliu Coposu; Fundaţiei "Doina Cornea", Cluj-Napoca; Asociaţiei Casa Memorială "Iuliu Maniu" Bădăcin; Asociaţiei "Străbunii Europei", Cernavodă şi, nu în ultimul rând, al asociaţiei orădene "Cei 40 de Mucenici".

Condamnaţi pentru "crimă de favorizare"

Sprijinul celor din Bihor vine în contextul în care se doreşte păstrarea vie şi a memoriei celor 40 de bihoreni, identificaţi până în prezent, din zona Beiuşului, care au primit ani grei de închisoare tocmai pentru că i-au "favorizat" pe fugarii din grupul Şuşman, care au trecut crestele Munţilor Vlădeasa şi Bihorului şi s-au adăpostit în satele din raionul Beiuş.

"Aria de acţiune a Grupului Teodor Şuşman din Răchiţele, judeţul Cluj, s-a extins şi pe teritoriul Bihorului, membrii grupului fiind semnalaţi la Poiana de Vaşcău, Budureasa, Ferice, Bunteşti, Sudrigiu, Onceasa (raionul Beiuş). Munţii Bihorului, la limita judeţelor Cluj, Bihor şi Alba, oferind condiţii pentru adăpostirea fugarilor", a precizat cercetătorul Cornel Jurju, preşedintele Clubului Monarhiştilor Clujeni.

Pentru a putea supravieţui, fugarii au fost nevoiţi să apeleze la oamenii locului, fie pentru a-i adăposti, în special pe timp de iarnă, fie pentru a le furniza alimente. Bihorenii, identificaţi de organele de Securitate, au fost condamnaţi la ani grei pentru "crimă de favorizare", unii murind în închisoare, cum au fost: Gheorghe Dulca din Rieni (decedat la Salcia pe 22 aprilie 1960), Vasile Liber din Şălişte (decedat la Penitenciarul Galaţi la 18 decembrie 1958) sau Nicolae Matei din Leleşti (decedat la Gherla la 14 iunie 1958).

Numele lor se vor regăsi, alături de alţi martiri, în cadrul unui amplu proiect de memorizare a victimelor regimului comunist, Versantul Partizanilor din Apuseni (https://versantulpartizanilor.ro/).

"Acest proiect îşi propune, în primul rând, reconstruirea casei familiei Şuşman din Răchiţele, demolată de puterea comunistă în anii ’70. A fost o casă tipic moţească, de circa 90 mp, cu fundaţia din piatră de granit, pereţii din lemn, iar acoperişul din şindrilă. Construcţia urmează să fie ridicată pe Versantul Muncelului, în apropiere de Valea Firii şi lângă drumul judeţean Răchiţele - Doda Pili. Casa Şuşman va găzdui un muzeu al rezistenţei anticomuniste româneşti desfăşurată în Munţii Apuseni între anii 1945-1958", a mai adăugat Cornel Jurju. Totodată, iniţiatorii proiectului doresc şi amenajarea unui traseu turistic tematic care va intersecta câteva dintre locurile prin care s-a scris povestea spectaculoasă şi tragică a Şuşmanilor.

Cum se pot face donaţii

"Grupul Şuşman" s-a format în anul 1948 când, vânat de organele de Securitate, Teodor Şuşman, fostul primar din Răchiţele, a luat calea munţilor. Lui i s-au alăturat trei dintre fiii săi, Teodor, Traian şi Avisalon Şuşman, soţii Mihai şi Lucreţia Jurj, Roman Oneţ, Gheorghe Mihuţ, Ioan Popa, Ioan Bortoş, respectiv Teodor Suciu. Hăituiţi de autorităţi, o parte a avut o moarte tragică, iar alţii au ajuns să înfunde puşcăriile comuniste, trecând chiar şi prin Securitatea şi închisoarea de la Oradea.

Proiectul "Versantul Partizanilor din Apuseni" are deja realizată macheta casei Şuşman, expusă publicului în holul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca. De asemenea, Comisia Tehnică pentru Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din cadrul Consiliul Judeţean Cluj a avizat favorabil Studiul de Oportunitate privind realizarea proiectului Casei Memoriale Şuşman. Ulterior, a fost emis şi Avizul de Oportunitate pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

Cei interesaţi să se alăture acestui amplu proiect o pot face prin donaţii în următoarele conturi:

CASA MEMORIALĂ TEODOR ŞUŞMAN –  RO62BTRLRONCRT0209432502 (RON)

CASA MEMORIALĂ TEODOR ŞUŞMAN – RO39BTRLEURCRT0209432501 (EUR)

CASA MEMORIALĂ TEODOR ŞUŞMAN – RO43BTRLUSDCRT0209432501 (USD)

Titular cont: Asociaţia Clubul Monarhiştilor Clujeni.

Cristina Liana Puşcaş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3575 RON
  • 1 EUR = 4.9447 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON