URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2021, 19:36

Verdict, se face! Primăria Oradea a câștigat procesul pentru construirea pasajului de pe strada Meșteșugarilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a câștigat procesul intentat de cei 145 de riverani care au atacat în instanţă Hotărârea de Consiliu Local 864 din octombrie 2020 privind construirea pasajului suprateran peste şoseaua de centură şi linia ferată Oradea-Arad, în continuarea străzii Meşteşugarilor.

"Respinge ca nefondat"

Curtea de Apel Oradea a respins luni, cu sentinţă definitivă, recursul intentat de orădeni ca fiind nefondat.

"Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenţi în contradictoriu cu intimata Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, Municipiul Oradea prin primar şi Consiliul Local al Municipiului Oradea împotriva sentinţei 309/CA/30 03 2021 pronunţată de Tribunalul Bihor", se arată pe portalul Curţii de Apel Oradea.

Primarul Florin Birta a declarat pentru BIHOREANUL că, odată încheiat procesul, municipalitatea va scoate la licitaţie în cel mai scurt timp proiectarea pasajului suprateran, pentru a putea începe în primăvară construcţia lui.

"În următoarele săptămâni vom scoate lucrarea la licitaţie, astfel încât peste lunile de iarnă să se poată derula proiectarea pasajului, iar în primăvară să demareze construcţia efectivă", a declarat Birta.

Termen de execuţie: doi ani!

Potrivit edilului, investiţia care se va ridica la 40 milioane lei, urmează să fie cofinanţată dintr-un credit BEI, iar pasajul peste şoseaua de centură şi linia ferată va avea un termen de finalizare de doi ani.

Lung de 940 metri, noul pasaj va supratraversa atât şoseaua de centură, cât şi linia ferată Oradea - Arad şi strada Corneliu Baba, pentru a se racorda la viitorul drum de legătură cu autostrada şi drumul expres Oradea - Arad.

Strada Meşteşugarilor va deveni principala cale de acces în municipiu şi spre centrul oraşului dinspre autostradă, aşa că va fi lărgită de la două la patru benzi pe sens pentru a face faţă unui flux mult mai mare de autovehicule.

În zona de case, acest lucru se va face prin desfiinţarea spaţiului verde din faţa imobilelor, iar în cea de blocuri prin desfiinţarea parcărilor de pe carosabil.

Pasajul efectiv va avea doar două benzi, pentru că celelalte două vor asigura intrarea şi ieşirea de pe şoseaua de centură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
facem un pariu?
Daca face pasajul in varianta de acum se lasa sigur cu nationalizari, rechizitionari, demolari pentru a finaliza onorabil legaturile la centura dupa finalizarea pasajului actual?
Postat 16 Decembrie 2021, 23:56 de scortosul
DE CE? - o intrebare preluata
de ce nu se face pasajul(subteran) in prelungirea strazii Cazaban? Ar da direct in drumul de legatura cu Santandrei nu in camp cum da acum proiectul pe Mestesugarilor? Lucrarea ar trebui sa traverseze doar doua linii CF. si tunelul subteran ar fi mult mai scurt in aceasta varianta! DE CE? Care sunt ratiunile, "interesele" hurbanistilor? Lucrand cu prefabricate lucrarea ar putea fi gata in timp record. Sau un sens giratoriu suprateran care ar rezolva si legaturile in centura?
Postat 16 Decembrie 2021, 23:50 de scortosul
o parere
Parerea mea, dar ce conteaza: o rezolvare a problemei din sensul giratoriu al intersectiei cu Cazaban este obligatorie, solutia supraterana este prosta. probleMELE NU CRED CA SE VOR REZOLVA 100% DAR SIGUR SENSUL GIRATORIU SE VA DESCARCA IN PROPORTIE DE 50-60% caci nu sunt rezolvate in proiect intrarea si iesire in centura, sigur o sa se impuna un nou sens giratoriu la intersectia Lapusului-Mestesugarilor care sa rezove partial aceasta problema. Ar fi interesant de studiat un sens giratoriu peste centura cum se constyruieste acum in Bucuresti care sa rezolve distributia fluxului de masini care vine si pleaca pe directia Oradea-Santandrei dar toate par a fi hotarate deja. Graba strica treaba, cred ca trebuia stat mai mult cu picioarele in apa rece inainte de a lansa solutia finala.
Postat 16 Decembrie 2021, 10:33 de scortosul
Pasaj 8 milioane euro...?! Pentru..?! Acolo e un câmp...
Daca la intersectia cu calea Sintandrei este un PASAJ prevazut in proiectul drumului de legatura cu autostrada si centura Oradea de ce sa mai luam un credit de 8 milioane euro si largirea strazii Mestesugarilor cu alte milioane de euro...?! Domnul Birta doreste inca un pasaj la cateva sute de metri...? De ce..? Stai sa se termine drumul maestre Birta si daca nu ne ajunge pasajul deja prins in proiect mai facem unul ...asta peste catva ani...acum e un camp acolo... ai facut dumneata maestre Birta un studiu de trafic pe iarbă ? Ce fumati acolo la Primarie ???
Postat 16 Decembrie 2021, 00:59 de strada
?!
Nicio cauza/speta majora in care primaria Oradea a fost parte nu a fost castigata daca nu s-a obtinut stramutarea! Amintiti-va cum maitre Cigan a castigat procesul prin care cerea instantei sa oblige primaria&distrigaz sa-si dea acceptul pt. a-si racorda locuinta la reteaua de gaz metan! A pierdut fondul apoi a cerut stramutarea si abia la Timisoara si-a gasit dreptatea!
Postat 15 Decembrie 2021, 19:48 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON