URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2020, 19:15

Vela, după un ordin controversat al Ministerului Sănătăţii: Românii care vin în țară de Paşti intră tot în carantină instituţionalizată, nu acasă! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seară, emiterea unei noi Ordonanţe Militare. Cu această ocazie, el a subliniat că toate restricţiile impuse până acum în cadrul stării de urgenţă rămân valabile, întărind că toţi românii care vin acasă de Paşti din străinătate intră direct în carantină instituţionalizată, şi nu acasă, cum lăsa să se înţeleagă un controversat ordin al Ministerului Sănătăţii.

Un ordin bizar

Precizările vin în contextul în care Ministerul Sănătăţii a emis, miercuri, iar apoi a modificat, joi, un ordin ce prevedea că persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă, afectate de coronavirus (aşa-numitele zone roşii - ţări precum Italia, Spania, Franţa, Belgia, Marea Britanie sau Statele Unite) şi membrii familiilor lor (care se carantinează la aceeaşi adresă) pot sta în carantină la domiciliu, cu condiţia ca spaţiul să permită carantina individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor din acelaşi domiciliu, pe bază de declaraţie pe propria răspundere.

Forma iniţială a Ordinului MS prevedea că, alături de aceste persoane, mai puteau fi plasate în carantină la domiciliu şi cele testate pozitiv cu coronavirus, care nu au simptome, fapt ce a dat naştere la numeroase reacţii şi interpretări. Cea din urmă categorie a fost exclusă, însă, din forma modificată a Ordinului ce urmează să fie publicat joi în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că aceste persoane vor continua să fie tratate în spitale, chiar dacă nu au simptome.

"În acest moment există suficiente locuri de carantină. S-a pregătit doar cadrul legislativ pentru o eventuală depăşire a capacităţii. Nu este vorba despre nicio relaxare", a dat asigurări, conform HotNews, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Nu se pune problema

În intervenţia de joi seară, ministrul de interne, Marcel Vela, a explicat, însă, că deocamdată nu se pune problema aplicării acestui ordin, precizând că el ar fi valabil doar după ce toată capacitatea de cazare în carantină instituţionalizată va fi epuizată. Şi mai este până atunci.

"Cei care se întorc acum în ţară vor sta în locuri de carantină instituţionalizată", a subliniat Vela, arătând că, joi seară, în România mai sunt disponibile în total 13254 de locuri în carantină.

Vela a precizat că respectivul ordin se referă la "definiţia izolării care are mai multe etape". "Carantina la domiciliu e valabilă în ultima fază, ceea ce nu este cazul acum în România. Avem şi capacitatea de a multiplica aceste locuri de carantinare. Cei care au perceput că pot veni de Paşte acasă, că pot sta în izolare la domiciliu, au perceput-o într-o informare eronată, pe baza dezbaterilor în spaţiul public", a mai adăugat el. "Nu suntem la cazuistica din alte state şi încă avem spaţii pentru carantină", a mai arătat Vela.

Ministrul a mai spus că, și dacă locurile de carantină se vor epuiza, prefecţii au dreptul de a rechiziţiona spații de cazare pentru carantină sau chiar să apeleze la judeţele învecinate.

Zboruri amânate, liber la export

Vela a făcut declaraţiile în contextul în care a anunţat adoptarea unei noi Ordonanţe Militare, care prevede, între altele, prelungirea suspendării zborurilor către mai multe state - Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franţa şi Germania - şi ridicarea interdicţiei de export pentru grâu.

De asemenea, el a mai spus că pieţele agroalimentare rămân deschise în această perioadă, "cu condiţia respectării tuturor reglementărilor Ordonanţelor Militare".

"Aş face un apel la conducătorii acestor pieţe, să fie foarte atenţi nu doar la intrarea în piaţă şi să evite aglomeraţiile şi în interiorul pieţei, altfel riscă închiderea", a mai spus Vela.

Vezi întreaga declarație în filmarea de mai jos!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
tot PSD e de vina?
Se impiedica astia la fiecare x ore. O sa vina criza economica si ei tot nepregatiti si tot din vina PSD. Si asta desi toata opozitia le striga in urechi sa faca ceva ca vine criza economica. Aud propagandistilor?
Postat 17 Aprilie 2020, 10:33 de testtest
50% dintre îmbolnăviri sunt localizate în Suceava, fief al "diasporezilor" moldoveni !?!
100% dintre îmbolnăviri provin de la "diasporezi", mari iubitori ai "guvernul meu" ... cel care nu a știut să gestioneze intrarea acestora în țară, modalitățile de testare, izolare și carantinare !?! Iar asta în condițiile în care ... încă din noiembrie 2019 au început să se vehiculeze primele informații privind ravagiile potențiale ale coronavirusului chinezesc !?! În loc să înceapă primele măsuri de protecție sanitară, această guvernare plină cu habarniști se bătea cu pumnu-n piept că trebuie făcute alegeri "anticipate" !?! Taman aceste alegeri, de acum, "amânate" ... pentru ca acest "guvern criminal" să aibă timp de recuperare electorală !?! Românii trebuie să știe însă că PNL și Klaus Werner Johannis sunt "ucigași" din culpă ... iar PSD împreună cu acoliții lui sunt părtași la genocid !?!
Postat 17 Aprilie 2020, 09:09 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON