Agenţia Europeană pentru Medicamente a recomandat, joi, autorizarea utilizării vaccinului Johnson & Johnson împotriva Covid-19, în Uniunea Europeană. Spre deosebire de celelalte trei vaccinuri care se administrează în prezent în UE, serul Johnson & Johnson necesită administrarea unei singure doze.
"Cu această ultimă opinie pozitivă, autorităţile din întreaga Uniune Europeană vor avea încă o opţiune pentru a combate pandemia şi proteja vieţile şi sănătatea cetăţenilor lor", a declarat directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, conform Hotnews.ro.
Agenţia a subliniat la rândul ei într-o postare pe Twitter că vaccinul Johnson & Johnson este "sigur şi eficace".
Ce efecte adverse înregistrează noul vaccin
Digi24.ro scrie că, pe baza aprobării EMA, Comisia Europeană va emite autorizarea de punere condiționată pe piață a vaccinului, urmând să înceapă campaniile de vaccinare și cu serul Johnson&Johnson.
Efectele adverse sunt în general slabe sau medii, similare cu cele ale celorlalte seruri care se administrează în prezent, și dispar de obicei în două zile: durere la locul injecției, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, amețeală.
Comisia Europeană a precontractat 400 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson, mai scrie Digi24.
Recomandat pentru toate categoriile de vârstă
Noul vaccin anti coronavirus aprobat este recomandat administrării persoanelor de peste 18 ani.
SpotMedia.ro notează că acesta este şi mai uşor de transportat, pentru că nu trebuie ţinut la temperaturi extrem de scăzute precum celelalte.
"Cum producătorul nu a pus încă la dispoziţie toate datele privind eficacitatea şi reacţiile secundare, EMA a decis că poate fi comercializat pe piaţa europeană pentru un an, urmând apoi ca decizia să fie revizuită", mai arată sursa citată.
Cât este de eficient noul vaccin
Agerpres.ro notează că J & J a efectuat studii clinice internaţionale pe 44.000 de pacienţi, iar eficienţa constatată este de 67%, la două săptămâni după injectare.
Rezultatele studiilor diferitelor companii producătoare de vaccinuri nu pot fi comparate direct, deoarece obiectivele studiilor sunt diferite, iar în timpul testării vaccinului J & J circulau deja versiuni noi ale coronavirusului, mai contagioase, arată sursa citată.
HotNews.ro mai precizează că vaccinul a fost autorizat în SUA la începutul acestei luni. Administrația pentru Medicamente și Alimente (FDA) a recomandat aprobarea sa după studierea independentă a rezultatelor testelor clinice desfășurate pe aproximativ 40.000 de persoane în mai multe țări. Potrivit FDA, eficacitatea vaccinului Johnson & Johnson a fost de 85,9% împotriva formelor grave ale bolii în SUA, de 81,7% împotriva acestor forme grave în Africa de Sud și de 87,6% în Brazilia, unde tulpini locale ale coronavirusului sunt larg răspândite.
Denumirea comercială a noului vaccin este Janssen, după unitatea J & J care îl produce.
Este al patrulea vaccin autorizat în Europa, după Pfizer BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.