URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2021, 19:24

Vaccinarea la sat, misiune posibilă! La Vadu Crişului, sătenii au fost convinşi de rude şi de restricţii: "Doară n-om păţi nimica" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începută încă din vara acestui an, campania "Oraşul vaccinează satul", iniţiată de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, are succes doar de câteva săptămâni, odată cu umplerea spitalelor de cazuri grave, dar și cu legarea unor libertăți de deţinerea așa-numitului certificat „verde”.

BIHOREANUL a vrut să afle ce impact are o astfel de caravană anti-Covid într-un sat bihorean, în mijlocul săptămânii, şi ce cred sătenii despre coronavirus şi vaccin.

Incidenţă mare, vaccinaţi puţini

Campania destinată zonelor rurale a demarat în luna iulie, când DSP Bihor a organizat mai multe echipe mobile de vaccinare cu personal din cadrul centrelor fixe din judeţ care au avut activitatea diminuată sau suspendată, pentru a derula caravane în zonele arondate, în funcţie de cererile primite de la primării. Așa a ajuns, miercuri, caravana la Vadu Crișului, unde a fost surprinsă de reporterii BIHOREANULUI.

"Am cerut ajutorul Centrului de Sănătate Multifuncţională de la Bratca, iar ei ne-au trimis o echipă mobilă. Am ales această zi pentru că e piaţă, iar oamenii se adună în zona centrală. Cazurile de Covid se înmulţesc şi am vrut să stimulăm locuitorii care vor să se imuneze, fără să mai fie nevoiţi să meargă în Aleşd, Bratca sau Oradea. Incidenţa în Vadu Crişului este mare, iar procentul de vaccinare este mic, sub 25%", a explicat primarul comunei, Dorel Cosma (foto), care urma să se vaccineze și el, miercuri, cu a treia doză de Pfizer.  

Cea mai recentă informare a DSP despre situaţia Covid-19 din Bihor arăta că incidenţa cazurilor în Vadu Crişului este de 9,29 la mia de locuitori, cu 37 de cazuri active, adică una ridicată. 

Obligaţi de rude şi de restricţii

Miercuri dimineaţă, la ora 9, peste 30 de persoane aşteptau în căminul cultural din Vadu Crişului. Primăria anunţase de câteva zile că acolo va poposi caravana de vaccinare, urmând să se administreze atât seruri Pfizer, cât și Johnson&Johnson și Moderna.

Cei prezenţi au ales să se imunizeze doar cu primele două: Pfizer pentru eficiență și Johnson pentru rapiditatea obținerii certificatului „verde”, căci se administrează o singură doză.

Două bunici chicoteau într-un colţ şi se încurajau una pe cealaltă. "Lasă că bine-a fi. Doară n-om păţi nimica", spunea una dintre ele.Dacă unii au mers doar cu dorința de a scăpa de restricţii, alţii au fost convinşi de rude sau de medicul de familie.

"O să mă vaccinez cu Johnson, e mai rapid, doar cu o doză. Dacă nu mă vaccinez nu mă primesc la un examen de calificare. Deci sunt obligat, dacă vreau să merg. În rest, de pandemie nu ştiu ce să zic...", a povestit Dacian Lele, un tânăr venit dintr-un sat din apropiere, Dobricioneşti.

Un alt bărbat, mai vocal, Nicolae Pop, din Vadu Crişului (foto), a ales să vină la vaccin chiar înainte de a merge la muncă. "Problemele-s mari, după cum să vede. N-am venit până acum pentru că observaţi câte ştiri se dau: unul spune da, altul nu. Doctorul de familie mi-a recomandat însă să fac Pfizer. Chiar dacă sunt un întârziat, eu îndemn oamenii să se vaccineze. Cred că încă n-a înnebunit toată lumea", a spus el.

Printre cei prezenţi la căminul cultural din Vadu Crişului s-a numărat şi o femeie pregătită pentru a treia doză de Pfizer. "Înainte să fac prima doză nu eram 100% sigură, dar fiul meu, plecat în străinătate, m-a convins. El chiar acum a făcut o formă uşoară de Covid, iar dacă nu avea cele două doze de vaccin cine ştie ce s-ar fi întâmplat. Mă voi simţi mai în siguranţă cu a treia doză", a susţinut Stela Boer.

2 ore, 60 vaccinaţi

În jurul orei 11, un alt grup, de circa 15 doritori, aştepta în faţa căminului.

"Adresabilitatea e destul de crescută în momentul de faţă. Iniţial am anunţat că vom fi aici până la ora 14, dar dacă e nevoie vom sta până spre seară, doar să vină pacienţii. Situaţia e cu totul alta faţă de perioada verii. Dacă atunci aveam maxim 10 persoane (n.r. - într-o zi de caravană), acum, până la această oră, s-au vaccinat deja peste 60 de persoane", a spus Gabriela Gavrilaş, managerul Centrului de Sănătate Multifuncţională de la Bratca, după circa două ore de la deschiderea centrului din Vad.

De la piaţă, la vaccin

La numai 500 de metri de căminul cultural, comercianţii îşi vindeau produsele la piață, majoritatea discuțiilor având legătură, și aici, tot cu vaccinarea.

Un fermier din Vadu Crişului, care susţinea că livrează sucuri naturale produse de el inclusiv bolnavilor de Covid izolați la casele lor, milita pentru utilizarea produselor sale. "Eu nu mă vaccinez. Vaccinuri au fost alea pe care le-am făcut când eram mici. Eu nu mă risc cu ceva care nu e sigur. Am avut Covid recent şi ne-am tratat acasă, cu siropurile produse de noi. Cătina pentru vitamina C, aronia pentru fier. Pe astea le-am livrat şi la alţi oameni care erau izolaţi cu Covid şi i-a ajutat", a spus el. 

Un alt bărbat, venit din Bratca să facă piaţa în Vad, se arăta nehotărât. "Mi-e frică de Covid, dar mie mi-e frică şi de reacţiile adverse ale vaccinului. Un prieten de-al meu, hipertensiv ca mine, a făcut tensiune mare după prima doză de Pfizer. Eu mi-am făcut vaccinul antigripal. L-aş face şi pe ăsta, dar să-mi spună cineva avizat ce poţi păţi", a mărturisit Ghiţă Caba, care, după ce a aflat de la reporterii BIHOREANULUI despre caravana de vaccinare, s-a hotărât să meargă şi să discute cu medicii şi asistentele de acolo.

"Poate aşa m-oi decide să-l fac", a conchis el, întreptându-se spre căminul cultural...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Țăranul român este needucat, dar nu e prost.
El nu știe cât profit scoate BigPharma din afacerile cu vaccinurile astea. El știe însă că e vorba de o boală care se poate trata. El știe și faptul că nimeni nu-i va vrea binele, vreodată-n viață măcar, atunci când încearcă să-l oblige la ceva anume. Ca țăran trecut prin viață, nu tocmai ușoară, el știe totuși să socotească ca pe vremuri la abac. Știe că suntem în Europa, iar UE a contractat fără transparență 4.700.000.000 de vaccinuri, de la 17 la 25 Euro actualizat cu BigPharma (Pfeizer-BionTech, Moderna, Astra-Zeneca și Senoffi). Adică o factură finală de cca. 100.000.000.000 Euro. Una sută miliarde. Asta în contextul în care costul unitar al producției de vaccinuri este între 1,5 și 1,8 Euro. Țăranul român mai știe, de la televizor, din presă și din vorbă-n vorbă, că numai BionTech spre exemplu, aduce astfel la PIB-ul Germaniei ca parte a UE, o creștere de 0,5%. Iar "colonia" România e și ea parte a banilor care alimentează PIB-ul Germaniei. Așa că, știind că-i vorba doar de câștigul unora în detrimentul altora, țăranul român nu "mușcă" la manipularea propagandistică care să-l facă cobaiul "colonizatorilor".
Postat 05 Noiembrie 2021, 10:27 de KP
ca la munca "voluntara"
Desi teoretic avem libertate, practic suntem fortati sa ne vaccinam "voluntar". Mai rau decat pe vremea lui Ceasca, Doamne iarta-l.
Postat 04 Noiembrie 2021, 18:22 de testtest
Dă-le Doamne mintea cea de pe urmă, că nu știu ce fac...
Poporul care a ajuns individual la o maje carcasa în viu, care a absolvit cu chiu cu vai 4-8 clase în satul lor cu antena3 la haznaua cu goblen și pește din sticlă, care are dentiție de tip jigodios agravată de faptul că încă nu s-a convins de utilitatea spălatului pe dinți, vrea argumentație stiințifică în favoarea vaccinării! Problema e că poporul are un bagaj de cuvinte în limba română care nu-i permite înțelegerea altor activități în afară de satisfacerea nevoilor fiziologice și ascultarea talk-show-ului lui Mihai Gâdea. Și unde mai pui că le place mult și pălinca...
Postat 04 Noiembrie 2021, 14:19 de decalog
Câțiva rătăciți se vaccinează.
Cine sunt ăștia? Oameni cu tot felul de comorbidități care nu le permit acestora să bea niște țuică de prune din producția proprie a zonei.
Postat 04 Noiembrie 2021, 08:41 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON