URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2020, 11:06

Urgenţa nr. 1 a Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Consiliul Judeţean treaba e clară. Ştiu de ce se va apuca Ilie Bolojan din prima zi de lucru, când va intra în biroul lui Pasztor Sandor. Se va apuca cu mâinile de cap.

În schimb, la municipiul reşedinţă de judeţ situaţia e mult mai complicată. Când ai peste o sută de investiţii pe rol, oricât ai fi de deştept şi binevoitor, nu le poţi face pe toate repede, bine şi, mai ales, foarte ieftin. Florin Birta va trebui să-şi stabilească lista de priorităţi, astfel încât în mandatul lui să se închidă şantierele din Centrul oraşului.

Aşa cum arată lucrurile, Piaţa Ferdinand, Piaţa Libertăţii şi strada Aurel Lazăr au toate şansele să fie finalizate anul viitor, ceea ce va da altă faţă zonei centrale. Bucuria mea e să constat că şi la hotelul Parc se lucrează, semn că există doritori care vor să salveze bucăţica de istorie reprezentată de celebrul stabiliment.

Buba mare nerezolvată este însă amenajarea spaţiului de deasupra parcării din Independenţei. Este clar că, dacă aştepţi un proiect care să-i mulţumească pe toţi, nu vei termina lucrarea în veci. Proiectul câştigător, acela cu ţepe, nu prea are admiratori, aşa că ar trebui ales altul, mai digerabil. Chiar dacă nici noua variantă nu-i va mulţumi pe toţi, e mai bine să finalizăm zona decât să lăsăm betonul la vedere. Asta în speranţa că peste câţiva ani vor veni alţi orădeni, mai tineri şi mai deştepţi, care vor transforma zona într-un loc de poveste.

Mie mi s-a părut interesantă ideea de a valorifica una dintre marile poveşti ale Oradiei, cea a Meridianului Zero. Şi dacă, prin absurd, şi cei de la ABA Crişuri ies din adormirea specifică bugetarilor şi pun la bătaie banii pentru amenajarea malului Crişului, s-ar putea să asistăm la momentul astral în care buldozerele, mortarul şi şantieriştii vor ieşi, în sfârşit, din buricul târgului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
...........
:)))))) mor de ras Neutryno. Apropo putoare și toaletele publice sunt pe cale de dispariție în Oradea.
Postat 14 Octombrie 2020, 12:48 de Robert
Asa este
Parerea ta este "extrem de nemaipomenita". Ai dreptate, sa ma bucur cu ce exista acum, maine va fi mai rau!
Postat 14 Octombrie 2020, 09:27 de Neutryno
La polul opus
Neutryno, bucură-te că nu s-a scris "kam orybil"! Nici "cam liberal" nu ar trebui să existe, si totuși... Vorba aia: Ori e albă, ori e neagră. Ar fi bine, de primă urgență în Oradea, ca orice reclamație incorectă, d.p.d.v. gramatical, să nu fie luată în considerare de către primărie. Până atunci, permite-mi să încerc să dau, pe baza Dex-ului, o definiție la "cam oribil". E un fel de "aproximativ dezgustător". Adică, e la fel ca atunci când îți vine să vomiți, și nu ai ce. Cam oribil!
Postat 14 Octombrie 2020, 09:14 de User anonimizat
@robert
Vad ca esti un expert al frumosului, tot ce este in Oradea iti pute. O mica observatie: daca umblai pe la scoala stiai ca nu exista "cam oribil". PS: poate esti vreun pitigoi de la POL, sper sa ramana la 1%.
Postat 13 Octombrie 2020, 17:57 de Neutryno
Bigdaddy
Aia care conduc autobuse se numesc șoferi
Postat 13 Octombrie 2020, 17:11 de Sandu2100
@Sandu2100
Cam greu cu autobuzele mari acolo pe Vladimirescu... cam strâmt locul, atât intrarea cat si ieșirea. Mai dărâmam doua case și tăiem 4 arbori mari , ca sa rămână locul din centru pentru teraseeeee :)
Postat 13 Octombrie 2020, 16:45 de Bigdaddy
Bigdaddy
Ai parcare pe Vladimirescu pt autobuse
Postat 13 Octombrie 2020, 14:56 de Sandu2100
Bigdaddy
Care autocare? Suntem Oradea, nu Viena. La noi turismul sindical predomină, dau o tură cei veniți prin Felix. Ajunge să te plimpi pe pietonal sau în piață că-ți plâng urechile de oltenește sau moldovenește. Bine că li se oferă mai multe facilități decât orădenilor.
Postat 13 Octombrie 2020, 14:04 de oradeaveche
...
Nea Chirilă, nimic despre întârzieri încât tind să cred că le girezi ca normalitate. Niște noroaie până la gât pe Grigorescu sau Libertății, parțial Lazăr, dă-l drecu de cetățean! Legat de Independenței, încet dispare orice urmă a vechilor clădiri, o măgărie a comunismului desăvârșită de capitalism. De două luni lucrează la zidul de sprijin de la pod spre sinagogă, au înaintat vreo 10 m cu fundația. Nimic de zis despre lentoarea asta, ai?
Postat 13 Octombrie 2020, 14:00 de oradeaveche
...........
Vise. Nu trebuie un proiect care să-i mulțumească pe toți doar trebuiau făcute lucrurile asa cum se fac peste tot în lume. Bolojan a ales sa fie original și sa organizeze un concurs de idei mai ieftin la prima vedere și în buna practica pana la urma acest concurs de idei a fost practic unul super scump luând în considerare ca s-a plătit nu o căruță de bani ce doar o roaba dar aia pe absolut nimica și nimicul în acest caz e varianta fericita ca la ce au ales specialiștii drept proiect câștigător în acest caz a reușit în premiera sa revolte pe absolut toată lumea. În Oradea frumosul e deja doar de domeniul trecutului ca noile construcții sunt cam oribile, dealul ciuperca, noua polivalenta, clădirea de birouri care dorește primăria sa o construiască în centru, mobilierul urban din centru etc dar piața asta de țepi le-a întrecut pe toate. Nah da ce sa zici într-un oraș în care se face economie și la spătarele bancilor(adică sunt fără ca să fie mai ieftine) dc bine știu pe una din noile străzi în curs de pietonalizare pana aici s-a ajuns sa se proiecteze cu bănci fără spătar ca să fie mai ieftin. Art Neuvou ce mai!!! Dar oamenilor le place sa dea bani pe nimica cel puțin la 70%dintre ei nu a însemnat o problema ca primăria a cheltuit zeci de mii de euro pe concursul de idei făcut total aiurea, amatoristic, fără Ordinul Arhitecților în timp ce în plina pandemie impozitele lor au fost majorate pe anul viitor in numele dezvoltării :)
Postat 13 Octombrie 2020, 12:39 de Robert
Megaparcare
Eu nici in ziua de azi nu înțeleg de ce nu s-a amenajat parcare de autobuze pentru turiști in mega parcarea Digi. Probabil azi e prea târziu pentru ca planșeul nu rezista la asa ceva, dar era normal sa faca parcare de autocare, daca vrem sa fim cu adevărat oraș turistic....De ce trebuie sa cautam permanent noi spatii doar pentru terase si birturi?
Postat 13 Octombrie 2020, 12:01 de Bigdaddy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON