URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2016, 18:42

Universitatea din Oradea are rector: Constantin Bungău a câştigat un nou mandat! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constantin Bungău rămâne rectorul Universităţii din Oradea! Conform numărătorii voturilor făcute de Biroul Electoral Universitar joi seară, Bungău a strâns 481 din voturile universitarilor orădeni, cu 39 de voturi mai multe decât contracandidatul său.

Bodog, niciun vot în plus

Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Florian Bodog, a primit 442 de voturi. Practic, el a adunat exact atâtea voturi câte a primit şi în primul tur de scrutin. BEU a mai constatat că două voturi au fost albe, iar 19 anulate.

Anunţul oficial l-a făcut la ora 19 preşedintele BEU, Ştefan Herchi. "Noul rector al Universităţii din Oradea este Constantin Bungău, cu 481 de voturi. Domnul Bodog Florian a luat 442 de voturi", a spus preşedintele BEU, mulţumindu-le apoi tuturor celor care s-au implicat în scrutin, pentru efort.

Rezultatul, care pentru mulţi reprezintă o surpriză, date fiind rezultatele de marţi, a fost primit în linişte de universitarii care se aflau în sala Bibliotecii. Imediat după finalizarea numărătorii, ei au început să dea telefoane, ca să anunţe rezultatele. Niciun universitar nu a aplaudat şi nu a dat dovezi evidente de bucurie, ba chiar din contră: majoritatea celor prezenţi în sală au părut dezamăgiţi de rezultat.

Mulţumiri pentru toţi

Nici unul dintre candidaţii la rectorat nu a fost prezent în sala Bibliotecii universitare, la anunţarea rezultatelor. Bungău era acasă şi, contactat de BIHOREANUL, s-a declarat, firesc, bucuros. "În primul rând, vreau să le mulţumesc tuturor colegilor care m-au votat şi în acelaşi timp vreau să spun că voi ţine cont şi de părerea colegilor care nu m-au votat. Cu toţii împreună vreau să continuăm ceea ce am făcut bine, aşa cum mi-am propus şi în planul managerial, astfel încât Universitatea noastră să crească în continuare", a declarat rectorul.

Întrebat când îşi va anunţa echipa de prorectori şi de decani, Bungău a spus că doar după ce Ministerul Educaţiei îl va confirma pe funcţia de rector. Rezultatul scrutinului de joi urmează să fie validat în şedinţa de Senat universitar, iar apoi transmis Ministerului. "Primul meu mandat expiră pe data de 4 mai şi probabil că în săptămâna imediat după Paşti o să înceapă desemnarea prorectorilor. Apoi se va desfăşura concursul pentru decanii facultăţilor", a spus Constantin Bungău.

Cât despre acuzele contracandidatului său, Florian Bodog, care a susţinut într-o postare făcută miercuri seară pe blogul personal că alegerea lui Bungău ca rector ar însemna continuarea declinului pentru Universitate, câştigătorul scrutinului susţine că în Universitate nu se poate vorbi de declin. "Din contră, a fost o evoluţie, că altfel nu cred că aş fi primit atâtea voturi. Sigur, evoluţia a fost cu eforturi ale cadrelor didactice şi aceste eforturi până la urmă s-au resimţit în numărul de voturi pe care le-am primit acum, mai puţine cu aproape 100 decât acum patru ani", a mai spus rectorul.

Bucurie pentru bucurie

Vestea că a pierdut alegerile l-a prins pe decanul FMF la conferinţa susţinută de academicianul Ovidiu Bojor la Primăria Oradea. De altfel, la debutul evenimentului, la ora 18, Bodog era cu zâmbetul pe buze, dar după o oră a ieşit precipitat din sala mare a Primăriei.

"Domnul academician Bojor ne-a spus că trebuie să învăţăm să ne bucurăm de bucuria celorlaţi. Aşa că şi eu mă bucur şi îl felicit pe domnul profesor Bungău pentru câştigarea alegerilor", a declarat Bodog pentru BIHOREANUL. Decanul FMF le-a mulţumit şi susţinătorilor săi. "Viaţa merge înainte", a mai spus Bodog.

Întrebat dacă ia în calcul să participe la concursul pentru decanatul FMF pe care Bungău îl va organiza, Florian Bodog a spus că va lua o decizie doar după ce se va consulta cu colegii din consiliul facultăţii. Asta chiar dacă, înainte de alegerile de joi, l-a acuzat pe Bungău de declinul Universităţii. "Nu schimbă cu nimic colaborarea noastră", a mai spus Bodog.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Universitate galbenă complet
Mda, le-a fost frică că devine universitate roșie, dar acum este galbenă până la icter. Nu cred că devenea roșie, căci nici măcar pe vremea lui Maghiar n-a fost, dar nu știu cum vor mai scăpa vreodată de gălbenare. Să vedeți acum posturi ocupate politic în UO... Voturile trebuie (răs)plătite... La fel și trădătorii... Bravo, universitari! Ați vândut viitorul universității voastre!
Postat 24 Aprilie 2016, 03:43 de Yellow
Felicitari domnului rector!
Universitatea este pe drumul cel bun. Este imposibil sa ai un oras dezvoltat fara o universitate puternica. Suntem in spatele Clujului si a Timisoarei si datorita marii traditii universitare din cele doua orase. Oradea are nevoie de aceasta universitate.
Postat 22 Aprilie 2016, 17:30 de Valhalla-Asgard
Cercetașul a pus punctul pe i
Cuvântul de ordine al noului rector este curățenia academică, adică să-i dea afară pe măcar pe toți cei care au plagiat dacă nu cumva reușește să-i trimită la plimbare și pe cei leneși/neperformanți. În rest, îi doresc numai bine. Dacă nu va face curățenia iar plagiatorii își vor vedea de ale lor, atunci domnul Bungă nu va fi fost decât un alt biet rectoraș care, ca atâția alții, au ținut o instituție de învățământ superior pe linia de plutire. Asta însă nu-i de-ajuns, nu acum și nu așa. Mult succes la curățenie!
Postat 22 Aprilie 2016, 12:16 de Shogun
ganduri
Clar! Nimeni nu se asteapta la mari realizari pentru ca vorba aia "n-ai cu cine". Sper insa, ca scapat fiind de stresul unei realegeri (trebuie sa ai mare caracter sa te multumesti cu un singur mandat facut bine daca poti avea 2) sa puna punctul pe i. Structural, dl, Bungau e un om cinstit. Daca reuseste sa treaca peste presiunile clanurilor care l-au sustinut (sa ne fie clar, a avut si el clanurile lui, nu doar universitarii "cinstiti" si "de bun simt" l-au votat) poate face ceva mai mult pentru universitate si pentru oras decat ar fi facut vreodata dl Bodog. Nu poti face performante stiintifice peste noapte dar sa cureti buruienile dovedite poti! Un semnal puternic de schimbare ar putea antrena si fortele capabile dar scarbite. Cred ca potential de schimbare in bine exista, lipseste catalizatorul.
Postat 22 Aprilie 2016, 10:37 de cercetas
optimism?
Ma bucur ca unii colegii gasesc motive de speranta pentru al doilea mandat al dlui Bungau. Eu insa nu vad vreunul. Impostura a prosperat in acesti patru ani (ce-i drept, aici nici dl Bodog nu oferea prea mari sperante), frauda academica a fost tolerata prin punerea batistei pe tambal (vezi activitatea comisiei de etica; la fel ar fi facut si dl Bodog, ma tem), coruptia a fost si ea tolerata (niciunul dintre cei doi condidati nu este vreun campion al integritatii) promovarile au fost in mare masura clientelare (ma tem ca era la fel si cu dl Bodog), restructurarea nu s-a facut (aici cred ca dl Bodog ar fi avut mai mult curaj, printre altele sa alipeasca cele trei facultati de inginerie intr-una singura), problema financiara nu s-a rezolvat (iarasi, dl Bodog cred ca ar fi fost mai eficient sa faca rost de mai multi bani), imaginea publica a universitatii este proasta (degeaba ne bosumflam ca avem presa neprietenoasa, ce scrie Bihoreanul nu reflecta decit realitatea; si realitatea e chiar mai proasta decit atit). Deci nu stiu daca trebuie sa ne bucuram de rezultat. Sigur, o anume clientela e multumita acum, dar atit.
Postat 22 Aprilie 2016, 09:26 de poli
A fost ales răul cel mai mic !!!
Tipic pentru lipsa de candidați care să merite atenția cuvenită.
Postat 22 Aprilie 2016, 09:20 de WinDos
Lectie
Sper ca aceste alegeri pe muchie sa fi fost o lectie pentru d-nul BUngau si sa inceapa o curatenie adevarata la Universitate. Daca in primul mandat i-a menajat pe imnpostori ca sa nu supere pe nimeni, sper ca acum a inteles ca pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.
Postat 21 Aprilie 2016, 22:00 de peterpan
la munca
I s-a mai dat o sansa sa arate ca este un bun manager nu doar in teorie si ca prioritatea nr 1 este calitatea resursei umane! Afara cu plagiatorii, lenesii si lingaii! Exista suficiente mijloace de a face asta si resurse umane de calitate se gasesc si in afara portilor universitatii daca nu va descurcati cu cei existenti.
Postat 21 Aprilie 2016, 20:30 de radu
Hai, lăsați...
Universitatea din Oradea va fi performantă când vor dispărea plagiatorii din ea, fie dați afară de rector, fie datorită cursului normal al naturii... Sper să fie prima variantă. Chiar sper.
Postat 21 Aprilie 2016, 20:13 de Shogun
Felicitari
Felicitari D-le actual si viitor RECTOR. Am fost convins ca Binele va invinge Raul ,asa se intampla totdeauna .Ar fi fost pacat ca un *NEICA-NIMENI* sa-si bata joc de 4 ani de munca. O UNIVERSITATE PERFORMANTA TREBUIE CONDUSA DE CINE A FACUT-O PERFORMANTA !
Postat 21 Aprilie 2016, 19:14 de nicu_4friends
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON