URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 AUGUST 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câţiva ani, când uzina DNA-ului duduia, cel mai simplu mod pentru ca un primar să intre la puşcărie era să bage banii comunităţii locale în fotbal. Mulţi oameni de afaceri şi politicieni au păţit-o, dar la noi nu a fost cazul. Şi asta nu neapărat fiindcă edililor le era frică de slujbaşii doamnei Kövesi, ci pentru că Ilie Bolojan avea o indiferenţă feroce faţă de fenomenul sportiv.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţa joia trecută – pe Facebook, căci aşa comunică oficialii noştri de când au descoperit că internetul e cel mai ieftin instrument de propagandă – o nouă licitaţie pentru cei 28,55 km de autostradă dintre Chiribiş şi Biharia, pentru care ultimul contract, încheiat în 2020 cu o asociere de firme din grupul Selina, a fost reziliat în luna mai...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Potrivit noii reglementări, contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare, care o soluţionează în complet format din 3 judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de 5 judecători, iar când procesul îl judecă un complet de 5 judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de 5 judecători.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp.
24 Iunie 2022, 14:31

Universitate de vară dedicată viitorilor arhitecţi, în Oradea: Vezi temele abordate şi cum te poţi înscrie!

Universitate de vară dedicată viitorilor arhitecţi, în Oradea: Vezi temele abordate şi cum te poţi înscrie! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii şi specialiştii pasionaţi de construcţii şi arhitectură sunt aşteptaţi, luna următoare, la o aşa numită universitate de vară.

Universitatea Oradea anunţă că, în perioada 11-22 iulie 2022, alături de Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor - Filiala Bihor, organizează Universitatea de Vară a viitorilor arhitecţi. Studenţii se pot înscrie prin e-mail.

Potrivit unui comunicat al Universităţii, evenimentul va avea loc în perioada 11-22 iulie 2022, iar tematica va fi "Reabilitarea mediului construit - Studiu de caz: Campusul Universitar din Oradea - documentare, relevare şi reabilitare interdisciplinară / "Strada Universităţii versus Forumul Universitar", laborator de idei studenţeşti".

"Această «Universitate de vară» este o şansă inedită de implicare a studenţilor şi specialiştilor în formarea unei noi viziuni privind punerea în valoare a moştenirilor arhitectural-urbanistice existente", a declarat conf. univ. dr. arh. Guttmann Szabolcs István, organizatorul evenimentului.

Pe parcursul celor aproape două săptămâni, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea vor avea loc conferinţe, expoziţii în spaţii neconvenţionale, studii de caz - elaborate în cadrul unor ateliere interdisciplinare - şi excursii de documentare.

"Selecţia studenţilor se va realiza pe baza înscrierilor ce vor conţine: CV, portofoliu de lucrări şi descrierea motivaţiei de participare, trimise pe adresa arhcon@gmail.com, până la data de 03.07.2022. Rezultatul selecţiei va fi făcut public la data de 04.07.2022", arată comunicatul.

Juriul este format din 10 mentori şi un preşedinte, decanul Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură.

Cele mai bune idei prezentate vor fi premiate. Conform informării, Universitatea orădeană va asigura cazarea şi masa pe parcursul evenimentului, precum şi deplasarea participanţilor la Debreţin.


"Invitaţia noastră se adresează, în egală măsură, studenţilor şi specialiştilor din sistemul universitar de educaţie, în vederea schimbului de experienţă, pentru a exploata la maximum potenţialul oferit de zonele protejate din localităţile transilvănene. În prezent, pe listele valorilor de patrimoniu naţional sunt numeroase astfel de locuri dar, în realitate, ele sunt în mare parte necunoscute şi, în consecinţă, nevalorificate corespunzător. Credem că este de  datoria noastră să atragem atenţia asupra acestor valori locale inestimabile, pentru a le face  cunoscute viitorilor specialişti, într-un cadru interdisciplinar, prilejuind un schimb fertil de  idei. În acest sens, stagiile de practică obligatorie, desfăşurate sub forma Universităţilor de Vară, pot dovedi o eficienţă sporită. Potenţialii noştri parteneri vor avea şansa ca, pe de o parte, să dezvolte un dialog ştiinţific cu privire la tematica propusă, respectiv, să anime locul ales cu valori culturale proprii, realizând cu adevărat un liant puternic între abilităţile dobândite de tineri şi provocările locului", a mai precizat conf. univ. dr. arh. Guttmann Szabolcs István.


Calendar şi locaţii: ateliere / conferinţe / expoziţii / excursii:

În intervalul 11 - 15 iulie şi 18 - 22  iulie 2022, participanţii vor lucra la realizarea celor 10 teme de idei, între orele 9:00 - 17:00. Pauză de masă, între orele 13:00 - 14:00;

11 iulie 2022, ora 9:00 - 17:00, organizarea expoziţiei "Campusul Universitar Oradea";

11 iulie 2022, ora 18:00, vernisajul expoziţiei "CAMPUSUL UNIVERSITAR ORADEA", Extras PUG Oradea, masterplan, schiţe şi proiecte urbanistice-arhitecturale, realizate de studenţii din anii: II, III, IV şi  V. Expoziţia va avea loc în holul Bibliotecii din Oradea.

12 iulie 2022, ora 9:00 - 12:00.

1. Organizarea celor 10 grupuri de lucru, a câte 5 studenţi şi un mentor. Tema: Strada Universităţii, releveu şi temă de reconversie pentru "FORUMUL UNIVERSITAR".

2. Idei de amenajare "ACCES FORUM", poarta principală a străzii dinspre nord.

3. Idei de reamenajare a alveolei de acces din 1906, ca "SCENĂ A FORUMULUI UNIVERSITAR.

4. Releveu şi temă de refuncţionalizare  pentru două case ale portarilor, din 1906, ca viitor centru de informare INFOFORUM.

5. Intersecţia străzii nord-sud, cu zona verde est-vest, idei pentru CENTRUL FORUMULUI.

6. Idei de amenajare pentru OBELISCUL FORUMULUI - la capătul de sud a străzii.

7. Idei pentru un nou acces (dinspre sud-vest) pentru Biblioteca Universităţii (FORUMUL ACADEMIC).

8. Releveu şi temă de reabilitare pentru casa ruinată, datând din anul 1906, (FORUMUL JUGENDSTIL).

9. Releveu şi temă de reabilitare pentru scuarul din anul 1906 (FORUMUL ARTS AND CRAFTS).

10. Idei pentru interfaţa campusului, în loc de gard, clădiri de tip portic (FORUMUL ART NOUVEAU).

12 iulie 2022, ora 18:00 - Prezentarea tehnicilor de relevare 3D şi a echipei interdisciplinare de sprijin, la sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea.

13 iulie 2022, ora 18:00 - Abordarea interdisciplinară a zonelor protejate. Invitaţi: arhitecţi, urbanişti , peisagişti: arh. Mitrea Vasile, arh. Ileana Tureanu preşedinte UAR, arh. Pănescu Eugen, arh. Fekete Albert.

14 iulie 2022, ora 17:00 - Primăria Oradea, Conferinţă "Cetatea Oradea: Procedura accesării fondurilor europene pentru protejarea patrimoniului din România". Exemplificare: Cetatea Oradea, Muzeul Art Nouveau. Invitaţi din partea administraţiei locale, împreună cu arhitectul Pafka Ernest. Vizită în Cetatea Oradea.

15 iulie 2022, ora 18:00 – Vizita la Muzeul "Casa Darvas - La Roche", catedrala Sion, palate orădene, împreună cu arh. Pafka Ernest, conf. dr. arh. Puşcaş Cristian şi conf. dr. Ramona Novicov.

16 iulie 2022, ora 9:00 - 21:00 - Excursie de studiu: Oradea - Debreţin, Campus Universitar –Oradea.

17 iulie 2022, ora 9:00 - 21:00 – Documentare şi destindere Oradea.

18 iulie 2022, ora 18:00 - Întâlnire (I) cu arhitecţii premiaţi la BATRA 2021 (Bienala de Arhitectură din Transilvania).

20 iulie 2022, ora 18:00 - Întâlnire (II) cu arhitecţii premiaţi la BATRA 2021 (Bienala de Arhitectură din Transilvania).

22 iulie 2022, ora 18:00 - Vernisajul expoziţiei "UNIVERSITATEA DE VARĂ DIN ORADEA 2022". Masă rotundă cu participanţii, sinteza ideilor interdisciplinare, decernarea diplomelor de participare. Invitaţi: conducerea Universităţii din Oradea, reprezentanţii  administraţiei locale şi judeţene, OAR, UAR, RUR. Evenimentul va avea loc în Pasajul "Vulturul Negru" şi la Biblioteca Universităţii din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8176 RON
  • 1 EUR = 4.8831 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON