URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Recent, PSD-iştii bihoreni au repus pe tapet, şi bine au făcut, situaţia corecţiilor financiare aplicate de autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării pentru două proiecte ale Oradiei pe fonduri europene. Numai pentru noua linie de tramvai riscăm să dăm din buzunarul nostru 58,7 milioane lei. Lecţia e cam scumpă, chit că aşa avem ocazia să simţim pe propria piele ce ar fi însemnat ca toate investiţiile să le fi plătit din bugetul local.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc „de pace”, prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportați. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există... Dar, rememorând la nesfârșit oribilitățile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viața copiilor noștri va fi mai liniștită și lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinții și bunicii lor?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
16 Noiembrie 2020, 17:15

Unitatea de Primire a Urgențelor din Oradea, cea mai modernă din ţară! Pacienţii vor fi trataţi în boxe individuale, cu aparatură modernă şi în condiţii europene (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a Spitalului Judeţean Oradea are casă nouă! De săptămâna viitoare, pacienţii care vor ajunge aici vor fi trataţi în condiţii moderne, similare celor văzute în filmele de profil. Pacienţii vor fi trataţi în boxe individuale, fără să mai fie nevoiţi să se plimbe prin spital pentru analize şi investigaţii. Unitatea este cea mai modernă din ţară şi are dotări inteligente, precum un dulap cu medicamente care ştie mereu ce conţine sau un roboţel care dezinfectează aerul, inactivând toţi viruşii.

Ca foile de ceapă

UPU Oradea a fost prezentată jurnaliştilor orădeni luni, la un eveniment la care trebuia să participe şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Acesta şi-a anulat vizita, însă, din cauza tragediei de la Piatra Neamţ.

"Aşa cum ştiţi, una din priorităţile importante ale administraţiei publice locale din Oradea este sănătatea, aşa cum se vede prin investiţiile pe care le avem în domeniul medical. Suntem aici pentru a vă prezenta ultima investiţie făcută: extinderea şi modernizarea corpului UPU, în urma unui parteneriat între Primăria Municipiului Oradea, Spitalul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii", a declarat primarul Florin Birta.

După o investiţie de circa 32 milioane de lei, Urgenţele au acum un corp lipit de clădirea Spitalului Judeţean. "Ne-am concentrat nu atât să fie un UPU mare, ci funcţional. Este structurat pe principiul foilor de ceapă, pacientul fiind în mijloc, cu toate resursele necesare, materiale umane pentru investigaţii, explorări, concentrate în jurul lui", a declarat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU.

Cu sală de decontaminare chimică

Cu o capacitate de 56 de paturi, UPU Oradea va trata pacienţii cu afecţiuni grave în boxe individuale, închise, care asigură şi intimitatea necesară bolnavului.

"O noutate este faptul că fiecare pacient este separat de toţi ceilalţi. Cei mai gravi sunt în aceste boxe cu pereţi retractabili, care se pot deschide sau închide complet, pentru a putea permite o intimitate. În perioada post-covidiană, se va permite prezenţa unui membru al familiei", a declarat Borcea.

Fiecare boxă are aparatura necesară pentru tratarea pacientului, inclusiv ecograf, iar în vecinătatea lor UPU Oradea are o încăpere de radiologie şi una dedicată investigaţiilor CT. Astfel, bolnavii nu vor mai fi plimbaţi pe la investigaţii, înainte de a ajunge pe secţii.

O altă noutate este că UPU este prima din România care are acum o sală de decontaminare (foto jos). Dr. Borcea a explicat că această sală este utilă pentru pacienţii din fabrici în care se folosesc produse chimice toxice: "Oradea are foarte multe întreprinderi care folosesc substanţe chimice periculoase şi foarte des am avut pacienţi contaminaţi. Este primul UPU care acest sistem de decontaminare, este un sistem de spălare. Pacientul intră din parcare, este plasat pe targă, trecut prin acest sistem de duşuri. Spălarea durează între 5 şi 10 minute, în funcţie de substanţă".

De asemenea, UPU deține o sală de resuscitare, unde se va putea face inclusiv o oxigenare extra-corporală a sângelui pacienţilor. Aparatura necesară este, de asemenea, unică în România, fiind achiziţionată printr-un alt proiect, şi presupune ca sângele pacientului să fie scos într-o membrană, unde este oxigenat.

Iniţiativa aparţine dr. Beres Zsolt, care se ocupă şi de formarea medicilor şi asistenţilor, pentru a deprinde această tehnică. Bolnavii sunt duşi apoi într-o sală amenajată ca un salon de terapie intensivă, unde pot rămâne câteva zile, până se stabilizează.

Dotări "smart"

UPU Oradea are şi un izolator pentru pacienţi în stare critică, care va fi folosit în perioada următoare pentru bolnavii de Covid-19. "Este o sală dotată cu presiune negativă, asta înseamnă că atunci când se deschide uşa, niciodată aerul nu iese în afară. În plus, pacientul intră direct din ambulanţă, iar personalul intră dintr-o încăpere-filtru, unde se îmbracă", a precizat dr. Borcea.

O altă noutate unică în România este un dulap inteligent pentru medicamente. Concret, medicii urgentişti vor lua medicamentele dintr-un dulap dotat cu un sistem informatic. Doctorul va selecta întâi numele pacientului, apoi medicamentul pe care i-l va administra, ceea ce va duce la deschiderea automată a uşii din sectorul în care respectivul produs se află. Fireşte, datele se stochează în fişa pacientului, dar şi în inventarul UPU.

"În momentul în care un medicament pleacă în zona de tratament, va scădea automat (n.r. din inventar) şi nu punem la lucru memoria colegilor", a precizat Borcea. În plus, sistemul avertizează şi dacă un medicament este pe cale să expire.

O altă tehnologie înaltă prezentă în UPU Oradea este un roboţel care foloseşte radiaţii UV de tip C (foto jos) pentru a inactiva viruşii din atmosferă, o invenţie numai bună pentru pandemia prin care trecem. Roboţelul, fabricat în Bucureşti, se plimbă singur în încăpere. "Ne va fi util pentru că în general zonele în care ne desfăşurăm activitatea sunt expuse în permanenţă, oricine poate fi infectat. După fiecare pacient, existând şi această structură pe boxe, vom reuşi să facem această decontaminare", a explicat coordonatorul Unităţii.

Pregătire pentru viitorii urgentişti

UPU Oradea mai este dotată cu un sistem de telemedicină, prin care se va ţine legătura cu toate spitalele din Bihor, cu un sistem modern de bronhoscopie (unitatea fiind singura din ţară care asigură permanenţa în acest domeniu) şi un sector de urgenţe pediatrice, acestea fiind relocate temporar la Spitalul Judeţean, cât timp Spitalul Municipal este unul dedicat bolnavilor de Covid-19.

Pe lângă spaţii administrative şi de odihnă, la parterul UPU Oradea mai există o sală de ghipsare, iar la etaj un amfiteatru cochet (foto jos), de aproape 200 de locuri, unde se vor ţine cursuri pentru personal şi studenţii FMF. De asemenea, etajul clădirii mai are simulatoare cu aparate moderne, tot pentru pregătirea studenţilor şi urgentiştilor.  

În prezent, UPU Oradea are 230 de angajaţi, dar în viitor echipa se va mări. "Se va suplimenta cu aproximativ 40-50 de persoane în următorul an, în funcţie şi de resursele de pe piaţa muncii", a precizat Borcea.

Cel mai probabil, de săptămâna viitoare, pacienţii vor fi primiţi în noua clădire, însă containerele din curtea Spitalului Judeţean ar putea să nu dispară, ci să fie folosite în continuare pentru izolarea suspecţilor de Covid-19. Totodată, din cauza riscului de infectare cu coronavirus, în continuare nu va fi folosită sala de aşteptare a UPU, ci aparţinătorii vor fi ţinuţi afară.

Va urma...

Pe de altă parte, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, a adăugat că la etajul clădirii au fost create spaţii necesare pentru noile funcţiuni ale unităţii medicale. "Este vorba de un laborator de analize medicale, primul robotizat din România, care va fi predat probabil în cursul lunii ianuarie, de staţia centrală de sterilizare pentru spitalele municipalităţii, care tot prin ianuarie va fi predată, şi de farmacia digitalizată", a precizat dr. Carp.

Primarul Florin Birta a reamintit că Primăria va mai investi în reabilitarea termică a Spitalului Judeţean, dar şi a celui Municipal, dar şi că va construi un spital nou, de Infecțioase, ceea ce înseamnă că pe viitor orădenii vor avea parte de servicii medicale tot mai bune.

Totodată, un proiect în lucru al Primăriei Oradea este construcţia unei parcări supraetajate lângă Spitalul Judeţean.

Mai repede cu 2 luni

Potrivit unui comunicat cu date tehnice al Primăriei Oradea, prin acest proiect s-a realizat extinderea pe latura estică a corpului B al Spitalului Judeţean, cu un corp de clădire cu regim de înălţime D+P+E. Lucrările au constat în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp şi extinderea demisolului, parterului şi etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, s-au realizat două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) şi pe latura estică.

După cum se ştie, de la începutul lunii iulie, activitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea s-a mutat în cele 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din faţa Spitalului Judeţean, mutarea fiind necesară pentru realizarea noului corp B al UPU.

Contractul de lucrări pentru noua clădire a UPU a fost semnat în decembrie 2018, cu asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA - lider de asociere şi SC Construcţii Erbaşu S.A. Durata iniţială de execuţie a fost 24 luni, în baza ordinului de începere a lucrărilor din 25 ianuarie 2019, dar aceasta a fost scurtată la 22 luni.

Potrivit primarului Florin Birta, investiția se ridică la aproximativ 32 milioane de lei, din care 58% a fost asigurată de Ministerul Sănătății prin Banca Mondială, iar 42% de Primăria Oradea. Spitalul Județean a contribuit cu cheltuielile privind proiectarea și asistența tehnică (dirigenție de șantier), cotele legale către ISC Bihor, expertiza tehnică, după cum arată comunicatul municipalității. 

Vezi mai jos câteva din declaraţiile făcute de oficiali, la inaugurarea UPU Oradea:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Pinonel , two
Voi nu aveti nimic de comentat, sau fugiti de asemenea subiecte::::))) GAINARILOR
Postat 17 Noiembrie 2020, 18:25 de Sandu2100
PLATONA adrian
Pe langa faptul ca esti specialist in peisajistica pe Doja si pisoarul Paris, esti si expert in medicina, virusologie, ATI ,pompier. Cate calificari mai detii???
Postat 17 Noiembrie 2020, 18:24 de Sandu2100
Dotari,dotari,super dotari,dar la ATI se pare ca protocolul criminal este inca in vigoare.
Protocolul criminal,sub atenta supraveghera a asa zisilor medici de la ATI : 1. Internare de urgenta :AVC 2. test Covid 3. tratamentul trombolitic salvator? Este respins de o comisie de medici !!?? in asteptarea rezultatului test Covid 4. stare critica agravanta,la reanimare. A doua zi,rezultatul testului Covid: evident pozitiv.Tratamentul trombolitic ? Refuzat de medici,...nu isi mai are rostul; 5. Internare la covidache,Spitalul Curteanu, unde nu pot fi vizitați pacientii; 6. Bolnavul este in stare critica,sub aparate; 7. Bolnavul incepe sa isi revina,incepe sa reactioneze; 8. Bolnavul este scos de sub aparate,fara acordul apartinatorilor; 9. Bolnavul a decedat; Cauza: Covid !!??;sac negru,groapa !! SPITALELE ==== LAGĂRE DE EXTERMINARE'Medici de la ATI: tortionari in halate medicale. Dotari, super dotari,tehnologii de ultima ora,de ultima generatie,dulapuri super inteligente,usi super inteligente,sali cu dotare negativa!? .....Ce bine ne va fi de acum inainte !Dar oare pentru cine va fi mai bine ? Desigur pentru cel decedat.Dar cu dictatura sanitara cum ramane ? Dar cu decesele fara noima cum ramane ? Dar cu protocoalele medicale de salvarea de urgenta a vietii,cum ramane? Dar cu juramantul lui Hipocrate cum ramane ?Dar cu omorul din culpa cum ramane ?
Postat 17 Noiembrie 2020, 02:04 de platona
Dr.Beres Zsolt
E singurul domn foarte bun profesionist de la UPU.
Postat 17 Noiembrie 2020, 00:20 de User anonimizat
Pitbul
PSD e vinovat, in 30 de ani a distrus Romania, aici intra si UDMR
Postat 16 Noiembrie 2020, 19:30 de Sandu2100
oameni si locuri in schimbare - respect si onoare!
Cinste celor care gandesc si fac astfel de lucruri marete! spitalele se schimba la fata, conditiile de munca se schimba, sper ca si cadrele medicale sa dea dovada de profesionalism in toate spitalele din Oradea si sa isi schimbe atitudinea cersetoare de spaga pentru munca prestata, care acum e recompensata decent. Am incredere ca aceasta apucatura comunista va disparea in curand, atat din partea pacientilor, cat si a cadrelor medicale, fie ca vorbim de doctori, anestezisti, asistente medicale/moase sau brancardieri. Sanatate si virtute tuturor!
Postat 16 Noiembrie 2020, 19:30 de roger
Trebuia sa vina TATARU :)))))
Dar din pacate, a fost oprit de o tragedie, pentru care ,, nimeni nu v-a fi gasit vinovat,,
Postat 16 Noiembrie 2020, 19:07 de Pitbulul
Si inca odata felicitari Bolojan si celor implicati
Nu o fost Bodog , Mango si Sorina Pintea la inaugurare , sa se laude ca au mai construit un spital din cele 8 promise ::::))))))
Postat 16 Noiembrie 2020, 17:34 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0172 RON
  • 1 EUR = 4.8737 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON