După ce proprietăţi luxoase ale unor apropiaţi ai premierului Viktor Orban au fost dezvăluite de o jurnalistă din Ungaria care a folosit o dronă, guvernul de la Budapesta a adoptat o lege care limitează folosirea acestor dispozitive, invocând protecţia vieţii private.
Anchetată pentru dronă
În octombrie anul trecut, jurnalista Gabi Horn a primit un apel telefonic din partea autorităţilor maghiare în legătură cu un articol despre proprietăţile unui oligarh maghiar, publicat pe site-ul Atlatszo. Jurnalista a crezut iniţial că va fi deschisă o anchetă de corupţie, dar s-a dovedit că ea era cea anchetată, pentru achiziţie ilegală de drone.
În cele din urmă, dosarul a fost clasat, dar la începutul lunii ianuarie guvernanţii de la Budapeta au votat o lege nouă pentru "a proteja viaţa privată şi pentru a defini norme de securitate", scrie Ziare.com.
Până la un an de închisoare
Astfel, în Ungaria, difuzarea de imagini şi filmări ale unor reşedinţe efectuate cu drone, fără a avea autorizaţia proprietarului, poate atrage o pedeapsă de un an de închisoare.
Această lege "complică sarcina celor care anchetau corupţia şi deturnarea banilor publici şi a fondurilor europene", a spus Gabi Horn, care mai adaugă că pentru jurnaliştii maghiari sunt tot mai multe restricţii, iar "canalele oficiale nu răspund solicitărilor" de aceea utilizarea dronelor a fost foarte utilă în această perioadă.
Ziarista a mai spus că ea nu crede că judecătorii vor trimite jurnaliştii în spatele gratiilor pentru un astfel de motiv. "Vom continua, dar cu perspectiva deloc îmbucurătoare de posibile anchete penale", a mai completat ea.
Publicația maghiară la care lucrează, Atlatszo, a mai publicat anul trecut mai multe înregistrări video realizate tot cu drona, care erau făcute deasupra proprietăţilor tatălui şi ginerelui premierului Orban.
"Mai strict ca în China"
Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a calificat controlul exercitat asupra presei din Ungaria "fără precedent în Uniunea Europeană”.
Cea mai veche agenție de știri din lume, AFP, a solicitat poziția ministerului pentru Inovație și Tehnologii, inițiatorul legii controversate, dar nu a obținut niciun răspuns.
"În numeroase cazuri, libertatea presei prevalează asupra sferei private și este o eroare să nu ții cont de acest element în lege", a declarat, pentru AFP, avocata Monika Richlach, specializată în protecția datelor.
"E mai strict decât în China!", a spus şi Balazs Kaplar, un fotograf recent revenit din Beijing în Ungaria după ce a trăit 15 ani sub regim autoritar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.