URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2022, 10:35

Ungaria nu mai este o democrație deplină, ci o „autocrație electorală”, spune Parlamentul European

Ungaria nu mai este o democrație deplină, ci o „autocrație electorală”, spune Parlamentul European (foto: Facebook / Orbán Viktor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parlamentul European condamnă „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar” de a submina valorile europene, iar potrivit unui raport aprobat joi, Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină, ci situația s-a deteriorat astfel încât a devenit „o autocrație electorală”, în care se țin alegeri, însă fără respectarea normelor democratice de bază.

Raportul adoptat joi de eurodeputați - cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă și 28 abțineri - a fost realizat în cadrul procedurii declanșate în 2018 împotriva Ungariei, și anume aceea prevăzută la Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene. Acest articol este considerat „arma nucleară” a UE care ar putea duce la o situație în care Ungaria și-ar pierde dreptul de vot în Consiliul UE, cel care definitivează legislațiile europene. 

Conform Euronews.com, europarlamentarii îl critică pe Viktor Orbán, care deține puterea din 2010, că a făcut, prin guvernul său, eforturi deliberate și sistematice să submineze valorile europene. Sunt îngrijorări, arată raportul, că mai mulți piloni ai societății democratice ar fi amenințați în Ungaria, printre care sistemul electoral, independența justiției, libertatea de expresie, pluralismul în media, libertatea academică, drepturile comunității LGBTIQ și protejarea minorităților.

Drept răspuns, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a calificat raportul drept o „insultă” pentru cetăţenii ţării sale. „Ungurii au decis de patru ori la rând ce vor în ţară”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Ungaria ar putea să piardă cea mai mare parte a alocărilor europene, în contextul nealinierii la valorile europene. Potrivit unei scrisori interne a comisarului pentru buget Johannes Hahn, consultată de cotidianul austriac Die Presse, Comisia Europeană urmează să taie 70% din fondurile alocate Ungariei pentru trei programe operaționale ale UE, scrie euractiv.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
de-acord Pinonel
pe langa ca Orban al ungurilor viseaza la WW3, ca sa se alieze cu Rusii imporiva Nato ca sa isi recupereze Transilvania.. libertatea presei, justitiei, de expresie, academica trebuie sa existe, si cu protectia minoritatilor nu stau ungurii cel mai intre toleranti. Tehnic pe reformele legislative propuse ar fi de analizat care e regresul si care e progresul.
Postat 19 Septembrie 2022, 23:18 de unu
Ha, ha, ha! 3 zile l-a tinut curajul pe orban, apoi a mers cu clopul in mana sa se roage sa fie iertat...
Guvernul ungarar promite noi legi ca să îi fie deblocate fondurile europene. Noile legi ar urma să intre în vigoare în noiembrie, ceea ce ar putea marca sfârșitul „acțiunilor punitive împotriva Ungariei”, îngăduindu-i accesul la miliardele de euro. https://cursdeguvernare.ro/guvernul-maghiar-promite-noi-legi-ca-sa-ii-fie-deblocate-fondurile-europene.html
Postat 17 Septembrie 2022, 18:33 de pinonel
Ungurii sunt liberi sa stea in genunchi!
Circulara MOL. O pun in ungureste, sa nu avem vorbe ci iancsi si cu pista, traitori pe aici si necunoscatori ai limbii oficiale din Romania. Tisztelt Partnerünk! Tájékoztatjuk, hogy az üzemanyagrendelés tervezhetősége és az országos ellátásbiztonság érdekében vállalatunk a 38. héten (szeptember 19-ével kezdődő) az Önök által a szerződésben előzetesen megadott - dízel mennyiségek 25 %-át, - motorbenzin mennyiségek 25 %-át tudja biztosítani. Kérjük, a rendelések leadásakor szíveskedjenek figyelembe venni ezt a limitet, hiszen a keret túllépése esetén a megrendelések visszautasításra kerülhetnek, és újból le kell adni azokat.
Postat 17 Septembrie 2022, 17:49 de ili3
Dezaxatul asta e mai ticalos ca horthy!
Eu il inteleg foarte bine. Cand in loc de zeci de miliarde, vreo 40, UE iti da m...ue, te tampesti repede. Ia cititi ce idei nastrusnice are! https://newstrack.ro/un-alt-dezaxat-care-si-distruge-tara-ameninta-europa-viktor-orban-discurs-halucinant-pro-rusia-anti-ue-si-anti-ucraina/
Postat 17 Septembrie 2022, 17:27 de pinonel
Pana una alta multi rad de “standardul democratic” al uniunii
Se dau smekeri ca ei sunt model de democratie, dar puterea executiva nu e votata (comisia si presedentia), parlamentul e unicameral, elita birocratica isi face de cap, justitia e ca si inexistenta. In timp ce alte jurisdictii voteaza referendumuri tot la 6 luni, nu pot sa mareasca taxe fara a supune la vot referendum, aleg prin vot democratic judecatori, sefi ai politiei, directori de scoli, ofera autonomie locala..
Postat 17 Septembrie 2022, 10:33 de unu
Ungurii isi voteaza liderii, nu elita birocratica a uniunii, si au votat covarsitor
As putea fi de-acord cu presa si justitie independenta, libertate de expresie, academica, si cu protectia minoritatilor ca piloni al democratiei limitate, liberala, republicana. Dar cand amesteci in reteta si promovarea si subventionarea LGBTDEZO pierzi mult din statura internationala si reputatie
Postat 17 Septembrie 2022, 10:24 de unu
La fel ca și ...
... Comisia Europeană.
Postat 16 Septembrie 2022, 16:16 de KP
Ipocriti
Cine pe cine critica?? Etalonul democratic in lume se crede UE???! Serios? Cu vaccinarea obligatorie , lgbt, sanctiunile impotriva Rusiei care se intoarce impotriva cetatenilor UE!!!!
Postat 16 Septembrie 2022, 15:30 de User anonimizat
Pentru "pinonel"
Ungurii n-au vrut ucrainenii? Situatia refugiaților la data 23.08.22 Poland 5,625.14 Russia 2,308.79 - Hungary 1,242.35 - Romania 1,044.29 688.97 Slovakia 713.59, ce zici ratatule?
Postat 16 Septembrie 2022, 13:40 de Vlad72
Bla,bla bla....
Na încălcat nici o valoare europeană,Europa sa sucit foarte mult și a virat brusc spre niste imbecilități deraind de la valorile care au format uniunea în 1958,1993 ,2009 și de aici diferențele și mai lăsați cu lgbt.... tot alfabetul că ei sunt o minoritate neînsemnată care face prea mult circ pentru nimic cam asta este ,identitatea fiecărui popor trebuie sa rămână așa cum a fost și nu o părere sau o minoritate neînsemnată sa schimbe valorile acestei entități ,în rest interese și gargara ieftină atât nimic mai mult.
Postat 16 Septembrie 2022, 13:25 de sss
Eu ma bucur!
Cum a votat Parlamentul European raportul, cum forintul a mai scazut. Pt. cei care fac shopping la unguri, e foarte bine. Cu o suta de euro iti umpli portbagajul. Nu trebuie sa duci nimic sa vinzi, ajunge portmoneul. Marea problema a ungurilor e ca nu au granita cu rusii, n-au vrut ucrainenii. Si daca tot ii pomenii pe ucraineni, aia asteapta semnalul sa bage drujba-n drujba sud. Unii au inteles jocul de cuvinte.
Postat 16 Septembrie 2022, 10:52 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON