URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2022, 21:10

Ungaria nu aprobă un ajutor de 18 miliarde de euro pe care UE vrea să-l acorde Ucrainei

Ungaria nu aprobă un ajutor de 18 miliarde de euro pe care UE vrea să-l acorde Ucrainei (foto: Facebook / Novák Katalin)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ungaria a fost singura țară din Uniunea Europeană care, marți, și-a folosit dreptul de veto și a blocat propunerea de acordare a unui ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în anul 2023. 

„Nu am putut adopta pachetul, dar nu ne descurajăm. Ambiţia noastră continuă să fie să începem să trimitem ajutorul Ucrainei la începutul lui ianuarie 2023”, a declarat ministrul Finanţelor din Cehia, Zbynek Stanjura, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, la încheierea reuniunii miniştrilor europeni de resort desfășurată la Bruxelles.

Spotmedia.ro scrie, citând agenția EFE, că opoziția Ungariei vine în contextul în care țara vecină negociază alte dosare la nivelul Uniunii Europene care amenință să o afecteze, precum „înghețarea” acordării fondurilor europene pentru țara condusă de guvernul Viktor Orbán. 

În vederea acestei reuniuni, negocierea acestor propuneri a fost gândită ca un „pachet” comun care includea şi directiva de introducere a impozitării pe profit a multinaţionalelor cu minimum 15%, blocată şi ea unilateral de către Ungaria, cu perspectiva de a decide asupra tuturor punctelor de pe agendă, mai scrie Spotmedia.ro. 

Totuşi, până la urmă, miniştrii au scos de pe agendă propunerea de „înghețare” a 7,5 miliarde de euro în fonduri de coeziune pentru Ungaria şi directiva privind impozitul pe profit pentru multinaţionale, însă au menţinut punctele referitoare la PNRR, care i-ar da Ungariei dreptul să primească 5,8 miliarde de euro, şi la ajutorul pentru Ucraina.

Propunerea Bruxelles-ului pentru acest ultim punct era să folosească marja bugetului multianual al UE pentru a emite datorii şi a obţine finanţare pe pieţe pentru a acorda împrumuturi Ucrainei, pentru care a fost necesar sprijinul unanim al celor 27, dat fiind că măsura afecta bugetul comunitar.

O alternativă pentru acordarea sprijinului către Ucraina ar putea fi utilizarea garanţiilor naţionale, oferite direct de fiecare stat membru, pentru a canaliza astfel ajutorul către Kiev, care are nevoie de între 3 şi 5 de miliarde lunar doar pentru nevoi urgente, notează sursa citată. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@todo.
Ti s-a parut ca fara problema ukrainiasca batranii, copiii si celelalte nenorociri au primit mai multi bani/suport de la statul roman? Sau ca in vreun fel sunt legate cele 2? Asta e ca aia cu sa nu luam arme, sa facem spitale si scoli. Nu asa se fac bugetele, nu din cauza unora nu se fac altele. Daca nu se duc banii intr-o directie nu pot fi redirectionati altundeva, fiecare fura din bugetul lui. Stim noi unde sunt problemele insa e mai convenabil acum sa casunam pe dificultatile altora din alte tari.
Postat 07 Decembrie 2022, 14:45 de nihil
ungaria e o dilema, cu bune si rele
uite ce autostrazi au facut si cate centuri. E bine ca se opun impozitului global pe profit. Pacat de restul, ca se opun sustinerii ucrainei, ca isi dau mana cu rusii. In rest, ca isi vad interesul propriu, e de asteptat, doar n-o sa voteze ei sa isi inghete fondurile europene. Numai ai nostri guvernanti ar fi in stare de asa proasta reprezentare a interesului national ...si in timp ce Germania deschide 27 centrale pe carbune, noi sa ne luam angajamente ca le inchidem, cand tot continentul duce lipsa (nu de carbunce, ci de) eneergie electrica si termica.
Postat 07 Decembrie 2022, 01:03 de unu
Ungaria a făcut pactul cu Rusia
Trebuie sa fim figilenti
Postat 06 Decembrie 2022, 23:10 de Sandu2100
bravo
bravo cineva trebuie sa ea atitudine ampotriva acestor impostori,hoti sovini de ukrainieni ,gunoaiele lumii,mars acasa nu mai profitati de bunatatea oamenilor ,avem noi destui batrani ,copii,si alte nenorociri
Postat 06 Decembrie 2022, 22:16 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON