URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2021, 09:03

Unde ieşim săptămâna asta: Film în aer liber, spectacole de teatru, concert „Odă Bucuriei” şi târg de preparate turceşti, în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 26 IULIE - 1 AUGUST

EVENIMENTE

Concert „Odă bucuriei”, în interpretarea violonistului Alexandru Tomescu și a pianistului spaniol Josu de Solaun, în cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2021, joi, ora 19.30, Catedrala „Sfântul Nicolae” Oradea (în scop caritabil: pentru construcția unui cabinet medical destinat oamenilor nevoiași)

Anatolian Food Fest, târg de preparate culinare turcești: kebaburi, gözleme, su börek, tantuni, produse de băcănie, baclava, vineri-duminică, orele 10-22, Parcul 1 Decembrie, Oradea

Evenimente MA hub: luni-miercuri, ora 18:30, yoga; marți, ora 21, Midnight Movie | Climax (r. Gaspar Noe, 2018); miercuri, ora 20, MA live | Suba Attila & The SoulFool Quartet - concert blues, soul, gospel; joi, ora 8, yoga; vineri, ora 19, Garden Set #10 w/ Mark White; sâmbătă, ora 20, MA live | Maryliss - sesiune unplugged, cu compoziții ale artistei și reorchestrări în stilul propriu, alături de Silviu Dan Iliescu (chitară), Andrei Ghilea (bas) și Adi Dolcea (cajon)

TEATRUL DE STAT REGINA MARIA

TRUPA IOSIF VULCAN

Întoarcerea de acasă, de Ștefan Caraman, cu Giorgiana Coman, producție Patzan Comedy Club, joi, ora 19, Sala Arcadia

TRUPA ARCADIA

MateMagica, cu Șerban Borda, vineri, ora 20, Orășelul Copiilor

ANSAMBLUL ARTISTIC PROFESIONIST CRIȘANA

Seară bihoreană, joi, ora 20, Restaurant Ciuperca, Oradea

Bihorenii când s-adună, vineri, ora 20, Hotel Padiș din Băile Felix

TEATRUL SZIGLIGETI

Salcâmii din parc, de Szép Ernő, miercuri, ora 20.30, Sala Mare

EXPOZIŢII

CASA DARVAS LA ROCHE – MUZEU ART NOUVEAU

- expoziții dedicate interioarelor de case, decoraţii şi obiecte din „La Belle Époque”, video mapping, panou interactiv, expoziţia Muzeului Parfumului din Bucureşti

MUZEUL ISTORIEI EVREILOR, SINAGOGA ORTODOXĂ AACHVAS REIN

- istoria comunității evreiești din Oradea, documente, fotografii, pietre de litografie ale familiei Sonnenfeld, obiecte şi cărţi de cult, ororile Holocaustului

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR ORADEA - COMPLEX MUZEAL

- expoziția „Artiști plastici orădeni între 1860-1940”

- expoziția permanentă de Științele Naturii

- expoziția permanentă de Arheologie și Istorie

- Lapidariul

- Vivariul

- expoziția Muzeului Memorial „Aurel Lazăr”: „Bihorul... la spargerea lumii (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919)”

- expoziția Muzeului Memorial „Ady Endre”

- expoziția permanentă a Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”

CETATEA ORADEA

Expoziții temporare

- „Imagini în dialog”, a V-a ediție a expoziției profesorilor de Arte Vizuale de la Facultatea de Arte și Liceul de Arte

- expoziție de artă fotografică din Singapore, 72 de fotografii alb-negru și color realizate de membrii Uniunii Fotografilor din Asia, Galeria Euro Foto Art (până în 8 august)

- expoziția „Orașul lui Sfântul Ladislau este orașul meu!”, ediția a IV-a, Galeria „Ștefan Vilidár István”

- „Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci - apă, vânt și foc", expoziție interactivă în cadrul conceptului MoO Kids - Muzeul Copiilor

- „50 de ani de grafică românească – 1970-2020”, expoziţie de artă contemporană românească

Expoziţii permanente

- Discoteca anilor ’70-’80; expoziţia închinată Primului Război Mondial şi lui Traian Moşoiu; Evoluţia oraşului Oradea în regimul comunist (1945-1989); Istoria fotografiei orădene; Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar; expoziţiile cultelor religioase; Sala cu Grifoni; Lapidarium; Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară; Renaștere prin restaurare; Muzeul Pâinii; Memorialul „Rezistență și Represiune în Bihor”

CINEMA PALACE

RECOMANDĂRI

Sputnik

Uniunea Sovietică, 1983. O navă spațială se întoarce pe Pământ, dar doar unul dintre cei doi cosmonauți mai este în viață. Ce s-a întâmplat la bord rămâne un mister, dar toate indiciile arată faptul că astronautul a intrat în contact cu o nouă formă de viață și nu s-a întors singur. Un monstru trăiește înăuntrul lui. Misterios și imprevizibil, filmul se distinge printr-o notă de originalitate prin abordarea diferită a subiectului, a infestării cu o ființă extraterestră.

Regia: Egor Abramenko

Cu: Oksana Akinshina, Fedor Bondarchuk, Pyotr Fyodorov

Jungle Cruise

Acțiunea este plasată la începutul secolului XX, unde căpitanul Frank, care conduce o mică ambarcațiuni fluvială, pleacă împreună cu Lily, om de știință, și cu fratele acesteia într-o misiune în junglă pentru a găsi Arborele Vieții, despre care se crede că deține puteri vindecătoare. În tot acest timp, cei trei trebuie să lupte împotriva animalelor sălbatice și a unei expediții germane concurente. Filmul are la bază una dintre atracțiile principale ale parcului tematic Disneyland.

Regia: Jaume Collet-Serra

Cu: Dwayne Johnson, Emily Blunt

PROGRAM

Sputnik avanpremieră, miercuri, joi 18.30, 20.05

Jungle Cruise avanpremieră, joi 19.50, 22.20

The Croods: A New Age premieră, luni-joi 13, 14, 16, 18.05; luni-joi 15 (dublat in maghiară)

Snake Eyes: G.I. Joe Origins premieră, luni-miercuri 19.55, 22.20; joi 20.05, 22.30; luni-joi 17.55

Wrath of Man premieră, luni-joi 13.50, 15.10, 17.35, 18.55, 20, 21.20, 22.25

Old premieră, luni-joi 20.20, 22.35; luni-miercuri 18.35

Escape Room: Tournament of Champions luni-joi 13.40, 16.40, 20.50, 22.40

Gunpowder Milkshake luni-joi 15.35

Space Jam: A New Legacy luni-joi 14.25, 16.25

Luca premieră, luni-joi 13, 15, 17.05 (dublat română); 13.15 (dublat maghiară)

Fast and Furious 9 luni-joi 14.15, 17.05, 19.05, 21.50

The Hitman’s Wife’s Bodyguard luni, marți 20.10; miercuri 22.15

The Conjuring: The Devil Made Me Do It luni, marți 22.30

Black Widow luni-joi 17, 19.35, 22.10

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON