URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2011, 11:59

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 18-24 APRILIE

TEATRUL DE STAT

Trupa "Szigligeti"

Ursul - Jubileu, de A.P. Cehov, regia Kovacs Levente, duminică, ora 19, Teatrul Arcadia


FILARMONICA DE STAT

Concert vocal-simfonic aniversar Liszt - 200 de ani de la naşterea compozitorului, dirijor Sabin Pautza, solist pianistul Thurzo Zoltan, cu participarea corului Filarmonicii, dirijor Lazsloffy Zsolt. Din program: Preludiile (poem simfonic), Fantezia ungară (pentru pian şi orchestră), Via Crucis (pentru solişti vocali, cor şi orchestră), joi, ora 19


EXPOZIŢII

GALERIA DE ARTE VIZUALE: Târg de icoane, cruci şi cadouri handmade de Paşti, luni-joi, în deschidere Recital de muzică preclasică şi poezie religioasă, cu participarea violonistului Lucian Maliţa şi a poeţilor Lucian Scurtu, Mihai Vieru şi Ioana Negoescu, prezintă Dan Popescu şi Radu Tîrnovean, luni, ora 17

ASOCIAŢIA POSTICUM: expoziţia "12 months in my back" realizată de Varga Borbala; expoziţia itinerantă şi interactivă "Patimile lui Iisus" (cu programare)

VISUAL KONTAKT (Albacului 54): "The Golden Flat" - ultimul carnival, etnografiere a tipologiei spaţiului de locuit socialist din anii ‘70, '80, reconstituirea unui apartament la scara 1:1 cu întreaga recuzită de obiecte, realizate de Alexandru Potecă

BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ: expoziţia de fotografie "Sufletul satului românesc" a artiştilor fotografi Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrila

LIBRĂRIA UNIVERSITARIA: expoziţia cu vânzare "Iepuraş" cu obiecte decorative realizate de copiii din Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă "Orizont"

MOSZKVA CAFE: expoziţia "Photographics" a artistului fotograf Gabriel Jordan

GALERIA KONSTANT: expoziţia de pictură a artistului Zoltan Jedlicska

GALERIA EURO FOTO ART: expoziţia fotografică "Maghiarii din România"

GALERIA NUFĂRUL: expoziţia "Debut" a absolvenţilor cursului de artă fotografică

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: expoziţia de pictură "Vibraţii cromatice" a artistului plastic Antonio del Donno (Italia), Secţia de Artă; expoziţia de desen a graficianului Ioachim Nica, Secţia de Artă

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia "Natura prin obiectiv: Biodiversitatea în munţii Apuseni"; expoziţia permanentă "Primăvara reîntregirii"

MUZEUL "IOSIF VULCAN": colecţia Revistei Familia; colecţia de piese memoriale "Iosif Vulcan"; colecţia de reviste literare şi istorice Luceafărul, Revista Fundaţiilor Regale, Foaie pentru inimă, minte şi literatură, Cele trei Crişuri

MUZEUL "ADY ENDRE": colecţia de volume, documente, manuscrise, periodice şi fotografii din opera şi viaţa scriitorului


CLUBURI

QUEENS PUB: joi-sâmbătă Queens Band, ora 21; duminică Party Band, ora 20; joi concert Keresztes Ildiko, Popper Peter şi Joe Balogh, ora 20; duminică concert Kiraly L. Norbert, ora 21

BLUE MONDAY: marţi Blues Night cu Dutka Andras Band, ora 22; joi Karaoke, ora 22

YELLOW SUBMARINE: joi Karaoke Party, ora 21; vineri şi sâmbătă Party, ora 22

CLUB LIFE: vineri Petrecere cu Lucian Sereş, ora 23

BALI CLUB: vineri şi sâmbătă Weekend Party, ora 22

JAILHOUSE CLUB&HOUSE: vineri şi sâmbătă Super Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

CLUB DARK: sâmbătă Party cu DJ Coxxo, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music, ora 21

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22

CLUB HEAT: sâmbătă Party cu DJ Lizard, rezident, şi afterhours cu DJ Adrianho, ora 23

CITY CLUB CAFE: vineri Party Night, ora 22; sâmbătă Party All You Can Drink, sâmbătă, ora 22.30

CHANSON CAFE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB DIVES: miercuri-duminică Petrecere cu Pufi, ora 22

SEVEN CLUB: joi, vineri şi sâmbătă Mega Petreceri, ora 21; vineri Retro Party, ora 22

CLUB ECLIPSE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB CASIMO: vineri Latino Party, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

BILLY ART CLUB: sâmbătă Clubbing; miercuri Salsa, ora 22; joi Karaoke, ora 22.30

CLUB LUNA: vineri şi sâmbătă Petrecere cu Darius de la Oradea şi MC DJ Ray


CINEMA LOTUS

Recomandări 18-21 aprilie

13 film nevasta de imprumut.jpgNevastă de împrumut (Just Go with It)

Danny este un chirurg plastician de succes care se teme să îşi întemeieze o familie sau să se implice într-o relaţie serioasă. De aceea, Danny o minte pe iubita lui, Palmer, o profesoară mult mai tânără ca el, că este căsătorit şi are doi copii, dar că intenţionează să divorţeze în viitorul apropiat.

Atunci când Palmer îi găseşte verigheta ascunsă într-un buzunar şi observă că bărbatul nu are pe degetul inelar de la mâna stângă niciun semn care să indice faptul că ar purta în mod constant un inel, începe să suspecteze că acesta nu îi spune adevărul şi îl provoacă să i-o prezinte pe soţia lui, ameninţând să îl părăsească în cazul în care nu îi va face pe plac.

Astfel că Danny o roagă pe asistenta sa, extrem de loială, să joace rolul nevestei de care, chipurile, intenţiona să divorţeze. Din cauza acestei minciuni, trebuie să intre în joc şi copiii asistentei, iar pe toţi îi aşteaptă un week-end în Hawai care până la urmă le va schimba viaţa.

Regia: Dennis Dugan

Distribuţia: Jennifer Aniston, Adam Sandler, Nicole Kidman, Brooklyn Decker, Bailee Madison, Elena Satine, Rachel Specter


13 film rio.jpgRio 3D (Rio 3D) - dublat şi subtitrat

RIO este o comedie 3D despre o aventură în sălbăticie. Blu este un papagal ara care nu a învăţat niciodată să zboare şi care se bucură de o viaţă confortabilă împreună cu proprietara sa şi cea mai bună prietenă a lui, Linda, în orăşelul Moose Lake din Minnesota. Blu şi Linda cred că el este ultimul din specia sa, dar când află de existenţa unui alt ara care locuieşte în Rio de Janeiro, pornesc spre tărâmul îndepărtat şi exotic pentru a o găsi pe Jewel, jumătatea de sex opus a lui Blu.

Nu după mult timp de la sosire, Blu şi Jewel sunt răpiţi de un grup de traficanţi de animale. Blu scapă, ajutat de versata Jewel şi un grup de păsări orăşene miştocare şi cu vorbă dulce. Acum, cu noii prieteni de partea lui, Blu va trebui să găsească curajul de a învăţa să zboare, de a scăpa de răpitorii care le sunt pe urme, pentru a se întoarce la Linda, cea mai bună prietenă pe care a avut-o o pasăre vreodată.

RIO este plin de anvergură şi  grandoare, plin de caracter, culoare, muzică, emoţie şi distracţie. Povestea se desfăşoară în mijlocul unei jungle colorate, un paradis pe plajă, o metropolă întinsă - şi o sărbătoare care pune capac la toate, Carnavalul. RIO e mai mult decât un punct pe hartă, e un loc magic, o stare de spirit şi o atitudine.

Regia: Carlos Saldanha

Distribuţia: Anne Hathaway, Jamie Foxx, Jesse Eisenberg, Leslie Mann, George Lopez, Tracy Morgan, Jake T. Austin


13 film the-mechanic.jpgMecanicul (The Mechanic)

Arthur Bishop este un "mecanic", un asasin de elită cu un cod de onoare strict şi cu un talent unic pentru eliminarea ţintelor. Este o slujbă care necesită profesionism desăvârşit şi o detaşare absolută, iar Bishop e cel mai bun din breaslă.

Dar când mentorul şi prietenul său apropiat, Harry, este ucis, Bishop îşi pierde orice urmă de detaşare. Următoarea lui misiune e una autoimpusă: vrea să-i vadă morţi pe cei responsabili de crimă.

Regia: Simon West

Distribuţia: Jason Statham, Ben Foster, Donald Sutherland, Liam Ferguson, Tony Goldwyn, Christa Campbell, Mini Anden


13 film made-in-dagenham.jpgMade in Dagenham (Made in Dagenham)

În anul 1968, la cea mai mare fabrică de automobile Ford din Europa lucrau 187 de femei, care executau la maşinile de cusut husele din piele cu care erau acoperite banchetele şi care îşi desfăşurau activitatea în condiţii grele, fiind plătite cu sume mult mai mici de bani decât cei 55.000 de angajaţi bărbaţi.

Atunci când află că salariile le vor fi micşorate, angajatele fabricii din Dagenham - Anglia o însărcinează pe Rita O'Grady să le reprezinte interesele în cursul unei întrevederi cu patronatul şi, încurajată de către liderul de sindicat Albert şi de către colegele şi prietenele ei Brenda, Monica, Sandra, Eileen şi Connie, femeia care până atunci se mulţumise cu statutul de soţie şi mamă devine promotoarea unei mişcări de emancipare fără precedent, care are drept consecinţă obţinerea de drepturi egale între femei şi bărbaţi.

Regia: Nigel Cole

Distribuţie: Imelda Staunton, Sally Hawkins, Andrea Riseborough, Bob Hoskins, Jaime Winstone, Daniel Mays, Rosamund Pike


PROGRAM

Nevastă de împrumut premieră, luni 14.45, 17.15, 21.45; marţi-joi 14.45, 17.15, 19.30, 21.45

Rio 3D premieră, luni-joi 13, 15 (dublat); 17, 20.45 (subtitrat)

Mecanicul premieră, luni 13.30, 15.45, 17.45, 22; marţi-joi 13.30, 15.45, 17.45, 19.45, 22

Made in Degenham premieră, luni-joi 14.30, 18.45

Animals United: Echipa trăsniţilor 3D luni-joi 19

Hop-Ţop luni-joi 14, 18.15

Avocatul din limuzină luni-joi 22.45

London Boulevard: Bulevardul crimei luni-joi 16.45, 21.15

Scufiţa Roşie luni-joi 16.15, 20.15, 22.30


CINEMA LIBERTATEA

Misiunea directorului de resurse umane (dramă, Israel-Germania-Franţa-România, 2010), regia Eran Riklis, scenariul Noah Stollman, marţi, miercuri şi joi, orele 18 şi 20


CARTE

Despre neajunsul de a te fi născut
de Emil Cioran

"Ani de zile, o viaţă de fapt, să nu te fi gândit decât la ultimele clipe, ca să constaţi, când te apropii, în sfârşit, de ele, că va fi fost degeaba, că gândul morţii ajută la tot, doar să mori nu!". (Emil Cioran)

S-a născut la 8 aprilie 1911 la Răşinari (Sibiu), ca al doilea fiu al lui Emilian Cioran, preot în Răşinari, şi al Elvirei (Comanciu) Cioran. Frecventează, începând din 1921, Liceul "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, oraş în care se va muta întreaga familie în 1924. Între 1928 şi 1932 urmează cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Cu excepţia Premiului Rivarol, care i se conferă în 1950 pentru debutul francez, va refuza toate celelalte importante premii literare decernate ulterior (Sainte-Beuve, Combat, Nimier).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Club Sophie- Concert Natalia
Concert dupa concert in extraordinarul Club Sophie. Veniti cu noi de Paste in Club Sophie – Oradea! Va aducem in atentie o cantareata din Oradea, cu o voce splendida si o infatisare frumoasa … Natalia! Mai multe detalii aici: ?p=31
Postat 21 Aprilie 2011, 11:07 de Cristi
ce-i asta?
plin de non evenimente din nou
Postat 19 Aprilie 2011, 12:54 de Dan C
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON