URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2020, 13:21

Un vot, peste două zile, pentru 4 ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost o campanie atipică pentru Alianța USR PLUS. Am fost forțați de contextul pandemiei să renunțăm la modul nostru de a face campanie: în stradă, vorbind cu oamenii. Dar ne-am adaptat, punând siguranța comunității pe primul loc. Am participat la întâlniri în grupuri restrânse, am intrat în live-uri pe Facebook, am dat telefoane și ne-am scris propunerile pe rețelele sociale.

În toate aceste interacțiuni am ascultat care sunt așteptările bihorenilor de la viitorul Guvern și de la viitorul Parlament și care sunt problemele cu care se confruntă în comunele și orașele lor. În multe din aceste locuri parcă timpul a stat în loc în ultimii zeci de ani. În România europeană a secolului XXI, școala din Vașcău nu are internet, căminul cultural din Tulca nu are autorizație ISU sau comune mari precum Tinca depind încă de lemne pentru încălzire. Și pentru că timpul a stat în loc, oamenii nu. Mulți au plecat peste hotare în căutarea unui trai mai bun pentru ei și pentru familiile lor.

Povestea lor este efectul guvernării din ultimii ani. Guverne care au pus interesul propriu peste interesul omului de rând, guverne care ne-au scos în stradă pentru a protesta împotriva nesimțirii și nepăsării lor, guverne care au politizat tot, care ne-au alungat prietenii și familiile din țară și care nu au făcut niciun efort pentru a-i aduce înapoi.

În majoritatea discuțiilor pe care le-am avut cu oamenii am simțit furie și frustrare. Sunt frustrați pentru că sunt contribuabilii unui sistem care nu le oferă înapoi servicii publice de calitate și nici transparență în ceea ce privește cheltuirea banilor lor. Sunt furioși pe politicieni pentru că i-au mințit ani la rând. Li s-a promis marea cu sarea o dată la 4 ani, dar n-au primit nici marea și nici sarea. Doar câteva grăunțe la pensie, că restul s-a dus pe pensiile speciale tot ale lor, ale politicienilor.

Furia oamenilor pe politică și pe politicieni a fost dezarmantă pentru mine de doi ani încoace, de când am intrat în politică. Am pornit din start cu prezumția de vinovăție. ”Toți sunteți la fel”, ne-au spus mulți la început. Dar cu timpul oamenii au căpătat încredere în noi. Pentru că USR a luptat cu hoția și a luptat pentru integritate în Parlamentul României, pentru că am trimis la Bruxelles cea mai activă delegație de europarlamentari și pentru că primarii USR PLUS proaspăt aleși dau dovadă de transparență și promovează competența în funcțiile publice. Pentru că le-am redat speranța. Noi, niște candidați tineri, care am intrat în politică nu din lipsa unei profesii sau a unui loc de muncă, ci pentru că nu ne-am mai simțit reprezentați de vechea clasă politică și pentru că vrem să aducem schimbarea mult așteptată în România.

Peste două zile, votul bihorenilor și al tuturor cetățenilor români din țară și din Diaspora vor pune pe șine locomotiva care va da direcția dezvoltării în următorii 4 ani, care va gestiona bani europeni și care va relansa economia. Sigur că șinele nu sunt electrificate, legăturile sunt proaste, iar vagoanele vechi de 30 de ani. Dar avem șansa istorică să schimbăm garnitura. Cu un vot.

Sunt Adela Lile, sunt arhitect, am 30 de ani și candidez din partea USR PLUS la alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru un loc în Camera Deputaților.

Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ŞI SOLIDARITATE (parte a alianţei electorale “Alianţa USR PLUS”), Cod unic de identificare 11200033.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON