URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2022, 18:31

Un primar din România crede că avioanele militare care fac exerciții alungă ploaia

Un primar din România crede că avioanele militare care fac exerciții alungă ploaia (sursa foto: roaf.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un primar din România a atras atenția mass-mediei naționale după ce a făcut niște declarații halucinante. Deranjat că avioane militare execută exerciții deasupra comunei pe care o păstorește - Ștefan cel Mare din Vaslui - edilul Mihai Moraru a spus că avioanele militare au alungat ploaia.

„Ieri se adunaseră câțiva norișori de ploaie deasupra noastră și trăgeam nădejde la o ploaie pe care o așteptam de trei luni. Normal că de la zborul avioanelor norii s-au risipit și nu a mai plouat. Peste tot au căzut precipitații, numai la noi nu”, este declarația stupefiantă a primarului pentru publicația Vremea Nouă.

Tot el a spus că va cere oficial Ministerului Apărării ca avioanele să nu mai survoleze comuna Ștefan cel Mare. „Ne-am săturat să tot fim chinuiți de avioanele militare care cică efectuează antrenamente deasupra comunei noastre. Noi credem că acești piloți își bat joc de sătenii noștri, făcând piruiete în aer sau apropiindu-se foarte mult de sol. (...) I-aș întreba pe domnii de la MAPN, de unde au atât cherosen la dispoziție acești piloți”, a mai spus primarul din județul Vaslui.

După ce Mihai Moraru a spus că toți cetățenii comunei sunt deranjați de atâtea zboruri ale avioanelor militare și că, mai mult, fac „piruete în aer” și se apropie foarte mult de sol „până aproape de vârfurile stâlpilor de înaltă tensiune”, Ministerul Apărării a transmis o informare în care detaliază activitățile militare din zonă. 

Potrivit informării, aeronave IAR-99 Șoim din dotarea Bazei 95 Aeriană au executat, în această săptămână, în zilele de 10 și 11 august, zboruri de instrucție în conformitate cu cerințele specifice de instruire, „cu respectarea strictă a reglementărilor aeronautice în vigoare și au fost luate toate măsurile de siguranță necesare, astfel încât impactul asupra comunităților să fie minim”. 

„Misiunile au constat în simularea lovirii de ținte fictive în cadrul unui scenariu tactic, iar zborurile au fost executate la joasă înălțime, în zona proximității țintei fictive, cu executarea de manevre complexe pentru lovirea țintei și evitarea focului inamic. Misiunile de zbor au făcut parte din antrenamentele pentru situații reale”, se arată în comunicatul MApN, citat de G4Media.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
clopotele
Clopotele se bat ca sa avertizeze populația. Probabil ca "rezonanța energetică" influențează ceva in felul in care se condenseaza vaporii de apă, si in care gândesc unii cetățeni, dar nu alungă norii. Aștept studiile "cercetătorilor britanici" pentru confirmare.
Postat 14 August 2022, 19:42 de DaNu
Ștefan cel Mare versus Mihai Viteazu
Domnu' primar de Vaslui ar trebui să facă un pelerinaj la Câmpia Turzii, pentru o documentare științifică vis-a-vis de paradoxul fizicii. Și de la baza aeriana locală se execută zboruri de instrucție militară, cu "piruete în aer” și toate celea, dar megieșii din satul Mihai Viteazu, ori alte cătune limitrofe, nu s-au plâns până acum că ar fi fost oropsiți de fenomenele naturii. Pesemene, dânșii or fi fost ocrotiți de moaștele marelui voevod.
Postat 13 August 2022, 07:04 de FaBULA
KP aka mama Omida
E BOOM-ul din capul tău , acum ești și fizician dr Docent ::::)))) si clopotar
Postat 12 August 2022, 20:06 de Sandu2100
Oradeanbihor, excalibur, KP VUVUZELA
Când va spun sa va mutați la Vaslui, nu spun aiurea ::::)))) amu vedeți unde semănați. Sigur in Ștefan cel Mare din Vaslui nu va deranjează un beton, o pasarela, o parcare, un tramvai, nu au nici ciuperca acolo::::))))
Postat 12 August 2022, 19:33 de Sandu2100
E vorba de boom-ul sonic.
Primarul ăsta știe ce ar trebui să cunoască orice elev de liceu care e atent la ce vorbește profesorul de fizică. Cine are puțină minte și gândește cu capul lui, știe că atunci când se adună norii de furtună ... se bat clopotele. Pe vremuri, erau nu numai clopotele de la biserici, cu și locuri amenajate pentru toacă. Rezonanța energetică astfel produsă "alungă" în bună parte norii. Întradevăr, unde zboară avioane multe - mai ales militare care sunt mai zgomotoase - se produc astfel de efecte, ploile sunt mai rare și solul devine mai uscat.
Postat 12 August 2022, 19:31 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON