URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2022, 18:55

Un orădean care n-a primit dreptul la un îngrijitor, deși avea un picior amputat, și-a câștigat dreptatea la CEDO, dar la doi ani după ce a murit

Un orădean care n-a primit dreptul la un îngrijitor, deși avea un picior amputat, și-a câștigat dreptatea la CEDO, dar la doi ani după ce a murit sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că l-a prejudiciat pe un orădean imobilizat la pat, stabilind că se poate îngriji singur, deși în mod evident nu putea.

Bărbatul a încercat să-și câștige dreptatea și în România, dar fără folos: Curtea de Apel Oradea i-a respins solicitarea. Acum, însă, CEDO s-a pronunțat în favoarea lui, doar că dreptatea vine prea târziu, deoarece orădeanul a murit în urmă cu doi ani.

„Dependent de sprijin”

CEDO a pronunțat, marți, o hotărâre în dosarul Jivan versus România. După cum reiese din decizie, problemele bărbatului cu pricina, pe numele lui Ioan Doroteu Jivan, au început în anul 2015, pe când avea 85 de ani, iar medicii i-au amputat un picior. În plus, suferea și de alte afecțiuni medicale, precum cataractă, pierderea auzului și incontinență.

După amputarea piciorului, Jivan a avut nevoie de un scaun cu rotile pentru a se deplasa, ca doi ani mai târziu să rămână chiar țintuit la pat, deoarece își pierduse puterea de a manevra fotoliul rulant. Bărbatul locuia la etajul 4 al unui bloc din Oradea și era ajutat de fiul său.

În 2017, Jivan s-a adresat Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Bihor, din cadrul DGASPC Bihor, iar ancheta socială inițiată a confirmat că el avea nevoie de ajutor pentru hrănire, deplasare și transport, folosirea mijloacelor de comunicare, îngrijirea finanțelor sale și a medicamentelor. Octagenarul avea 40-45 de kilograme și nu mai era deloc autonom, după cum se arată chiar în documentele DGASPC Bihor.

„Era pe deplin dependent de sprijin pentru igiena personală, îmbrăcarea, pregătirea mâncării, treburile casnice și cumpărăturile. Raportul mai menționa că reclamantul locuia pe cont propriu și primea bani, mâncare și ajutor pentru menaj de la fiul său”, s-a consemnat în hotărârea CEDO.

Lipsa unui picior, „criteriu insuficient”

În ciuda acestei realități, Comisia din Oradea l-a încadrat pe Jivan ca suferind de un handicap de nivel mediu, fără dreptul de a primi un asistent personalm, ca și cum se putea îngriji singur!

Bărbatul a contestat această evaluare, cerând să fie încadrat în gradul de handicap grav, cu însoțitor. Pe 5 martie 2019, Tribunalul Bihor i-a admis solicitarea, dar DGASPC Bihor a făcut apel, iar pe 22 mai 2019, Curtea de Apel Oradea a casat sentința instențai inferioare și a stabilit că încadrarea bărbatului a fost corectă.

În motivare, judecătorii Curții de Apel Oradea au arătat că bărbatul a solicitat evaluarea dizabilității în urma amputării parțiale a unui membru, care nu ar fi un criteriu suficient pentru încadrarea în gradul de handicap sever, și că nu a dovedit alte afecțiuni de care ar suferi. Asta, deși - după cum avea să consemneze CEDO - chiar reprezentanții DGASPC Bihor au notat starea bărbatului în documentele de la dosar.

Economii de 500 de euro lunar

Considerându-se nedreptățit, Ioan Doroteu Jivan a sesizat CEDO, dar în primăvara anului 2020 a decedat. Magistrații europeni au stabilit însă că fiul său, în calitate de moștenitor, are legitimitatea de a continua procesul.

Acum, Curtea Europeană a stabilit că, pe nedrept, octogenarul „a fost lăsat să se descurce singur, iar autoritățile nu i-au oferit alternative ori suportul constant de care avea nevoie”.

„Drepturile aplicantului la autonomie și respectul propriei demnități nu au fost luate în considerare în evaluarea întocmită de comisie ori în decizia magistraților din apel. De asemenea, autoritățile nu au luat în considerare vârsta înaintată a aplicantului ori faptul că acesta și-a pierdut piciorul la 85 de ani. Implicațiile pe care o asemenea schimbare drastică le-au avut asupra vieții unei persoane în vârstă nu au fost nici ele enumerate în evaluare”, motivează judecătorii CEDO decizia de condamnare a României.

CEDO a mai consemnat că economia lunară pe care Statul Român a făcut-o lunar, pentru că nu l-a încadrat corect pe Jivan în gradul de handicap, este de 2.631 lei (circa 530 euro), adică diferența între indemnizația pentru handicap mediu și cea pentru handicap grav, respectiv indemnizația pentru însoțitorul pe care nu l-a avut. „Economie” care înseamnă, de fapt, costuri suplimentare pentru familia care l-a îngrijit pe bătrân...

Fiul lui Jivan va primi acum 8.000 euro, daune morale și materiale, față de 50.000 euro cât ceruse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Într-o țară normală...
...eu cred că tuturor angajaților de la DGASPC care au semnat documente impotriva sprijinirii persoanei suferinde la care face referire articolul, ar trebui sa li se desfacă urgent contractele de munca și să plătească în solidar daunele decise.
Postat 10 Februarie 2022, 10:16 de Doru2019
Tuturor celor care i-au respins omului un drept legal ...
... ar trebui să li se amputeze câte un picior, ca să simtă direct și personal cât de ticăloși au fost.
Postat 09 Februarie 2022, 21:16 de KP
cand statul isi bate joc de bolnavi, dreptatea trebuie ceruta in afara!
cata inteligenta maronie la curtea de apel - ar trebui sa apara si numele judecatorului de caz, macar sa fie cunoscut pentru sentintele balegare pe care le da, cata batjocura din partea statului pentru batrani! probabil mai sunt sute sau mii de persoane in tara in aceasta situatie!
Postat 09 Februarie 2022, 20:25 de roger
Spagari șefi
Daca le dădea ceva șpagă la dihanii ii acorda și lui asistent personal man-ca-iar korhazu o cunoștință imobilizata in scaun cu rotile și proteza la picior de peste 35 de ani vroia sa o trimită la muncă anul trecut pentru 500 lei pensie pe lună, ia zis doctorul că el nu vede un impediment sa nu munceasca .
Postat 09 Februarie 2022, 19:28 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON