URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2015, 08:58

Un oficial NATO glumeşte pe Twitter vizavi de Rusia şi România: "Folosesc aceeaşi hartă?"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un purtător de cuvânt NATO, locotenent-colonelul Jay Janzen, i-a răspuns printr-o "lecţie de geografie" ironică, pe Twitter, unui purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse care cataloga "provocatoare" mobilizarea unor trupe ale Alianţei Nord-Atlantice în România, relatează Ukraine Today.

"Rusia afirmă că exerciţiile defensive din România sunt 'provocatoare'", a scris el, postând o hartă, în care arată că România şi Rusia se află la 1.000 de kilometri distanţă.

"Folosesc aceeaşi hartă?", adaugă şeful pentru operaţiuni media al Marelui cartier general al puterilor aliate în Europa (SHAPE), ironic.

De când a fost postat pe Twitter, săptămâna trecută, mesajul a fost repostat de sute ori.

Planurile Alianţei Nord-Atlantice de a suplimenta capacităţile militare din România sunt "provocatoare", a declarat miercuri Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, apreciind că Bucureştiul "sacrifică stabilitatea regională de dragul strategilor" din alte părţi ale lumii.

După anexarea Crimeei de către Moscova, anul trecut, liderii Alianţei Nord-Atlantice au aprobat planuri de consolidare a apărării Europei de Est şi crearea unei forţe de reazţie ultrarapidă de 5.000 de oameni.

NATO a efectuat săptămâna trecută primele exerciţii ale acestei forţe de reacţie rapidă, la care au participat cel puţin 1.500 de militari.

Portalul rus Sputnik ţine să prezinte o replică, duminică, citând comentarii de pe reţele de socializar e potrivit cărora harta postată de purtătorul de cuvânt NATO ar conţine mai multe "erori".

"De exemplu, de ce Ungaria este marcată pe hartă, în timp ce alte state, între care Polonia, Slovacia şi Lituania nu sunt?", scrie Sputnik. "Poate din cauză că, în ultima perioadă, preşedintele său a fost un ghimpe enervant în coasta părţii americane cu retorica sa împotriva războiului şi comentariile sale împotriva sancţiunilor?", continuă portalul.

"Mai mult, din motive necunoscute, generalul (sic!) a despărţit regiunea Kaliningrad de pe coasta balticii de restul Rusiei", mai scrie Sputnik, referindu-se la locotenent-colonelul Janzen, adăugând că "se pare că regiunea nu este încă un nume de casă pentru generalii americani, aşa cum este pentru omologii lor lituanieni şi polonezi, după ce oficiali lituanieni din domeniul securităţii au confundat recent un tren plin de studenţi ruşi cu o invazie la scară largă, în timp ce polonezii sunt ocupaţi cu fortificarea frontierei lor cu enclava rusă".

Însă ceea ce i-a "iritat" cel mai puternic pe utiizatori, mai scrie portalul rus, este faptul că Janzen afirmă că între Rusia şi România sunt 1.000 de kilometri. "În realitate, distanţa dintre partea de vest a Crimeei şi partea de est a României, peste Marea Neagră, este mai mică de 230 de kilometri", subliniază Spunik, adăugând că, "în pofida faptului că NATO continuă să insiste că (Peninsula) Crimeea face parte din Ucraina, distanţa dintre România şi Rusia, atât la nord, peste Ucraina, cât şi la sud, peste Marea Neagră, tot nu este mai mare de 560 de kilometri".

Săptămâna trecută, Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a declarat că planurile NATO de a mobiliza forţe militare în România reprezintă o măsură provocatoare, creând "alt pivot de susţinere pentru Statele Unite şi NATO în apropierea frontierei ruse". Anterior, la începutul lunii, Statele Unite au mobilizat 12 avioane de tip A-10 Warthog, 200 de piloţi militari şi echipament de susţinere în România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON