URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2022, 20:44

Un monument al lui Gheorghe Șincai a fost ridicat în Slovacia, cu sprijinul episcopului orădean Virgil Bercea

Un monument al lui Gheorghe Șincai a fost ridicat în Slovacia, cu sprijinul episcopului orădean Virgil Bercea Foto: Claudiu și Bianca Pădurean, „ViaCluj”
Un monument al lui Gheorghe Șincai a fost ridicat în Slovacia, cu sprijinul episcopului orădean Virgil Bercea Foto: Claudiu și Bianca Pădurean, „ViaCluj”
Un monument al lui Gheorghe Șincai a fost ridicat în Slovacia, cu sprijinul episcopului orădean Virgil Bercea Foto: Claudiu și Bianca Pădurean, „ViaCluj”
Un monument al lui Gheorghe Șincai a fost ridicat în Slovacia, cu sprijinul episcopului orădean Virgil Bercea Foto: Claudiu și Bianca Pădurean, „ViaCluj”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficialități și reprezentanți ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, ai Bibliotecii Județene și ai Academiei Române au fost prezenți marți, 28 iunie, în Slovacia, la dezvelirea unui monument dedicat memoriei lui Gheorghe Șincai, unul dintre cei mai mari cărturari români.

Deși multă vreme nu s-a știut exact locul unde a murit Gheorghe Șincai, cercetări recente au scos la iveală actul de deces, precum și legătura lui cu familia Vass, care deținea proprietăți în Slovacia, toate ducând la concluzia că este vorba de localitatea Svinica, bombardată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De-a lungul timpului, memoria marelui cărturar a fost cinstită nu doar prin rugăciuni și parastase, ci și prin alte acțiuni. Acum trei ani, cu încurajarea episcopului orădean Virgil Bercea, preotul greco-catolic și autorități din comuna Râciu, locul de naștere al lui Șincai, susținuți de Academia Română, prin Institutul de Cercetări „Gheorghe Șincai”, au adus pământ din cimitirul Svinica și l-au depus într-o urnă din biserica greco-catolică din Râciu.

Mai mult, în data de 28 iunie, în localitatea Svinica din Slovacia, în cinstea lui Gheorghe Șincai a fost sfințit un monument, realizat de sculptorul clujean Gheorghe Pop.

La eveniment au luat parte mai multe personalități, cum ar fi reprezentantul Academiei Române Cornel Sigmirean, directorul Institutului de cercetări socio-umane Gheorghe Șincai, Călin Fabian, ambasadorul României în Slovacia, primarii din Svinica și Râciu, Delia Pantea de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, preoți și profesori.

Gheorghe Șincai a fost istoric, filolog, traducător și scriitor român, reprezentant de seamă al Școlii Ardelene, unul dintre părinții fondatori ai națiunii române moderne. A fost director al învățământului greco-catolic din Transilvania, contribuind în mod fundamental la răspândirea culturii în mediul rural.

A elaborat, alături de Samuil Micu, prima gramatică tipărită a limbii române: „Elementa linguae daco-romanae sive valachicae”. A tradus și a realizat manuale fundamentale, cum ar Abecedarul, Gramatica, Aritmetica și Catehismul, adaptându-le pentru a fi pe înțelesul elevilor. A depus o muncă asiduă de luminare a maselor, întemeind peste 300 de școli greco-catolice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON