URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2023, 12:11

Un medic vorbeşte de un "cocktail infecţios", "întreţinut de miserupismul societăţii": "Dragi copii va trebui să vă obişnuiţi"...

Un medic vorbeşte de un 'cocktail infecţios', 'întreţinut de miserupismul societăţii': 'Dragi copii va trebui să vă obişnuiţi'... Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un „cocktail infecţios” care circulă prin creșe, grădinițe și școli, „este sârguincios întreţinut de miserupismul societăţii legat de sănătatea şi starea de bine a copiilor”, avertizează, plastic, pe Facebook, un medic de familie din Sibiu.

Mesajul a fost lansat, sâmbătă, pe rețeaua de socializare, de dr. Egri Eduard, dorind să atragă atenția părinților să îi țină pe cei mici acasă, atunci când sunt bolnavi. Odată pentru că astfel se vindecă mai repede, iar apoi, pentru că nu răspândesc bolile contagioase și altora.

„În această perioadă, în creşe, grădiniţe şi şcoli circulă virusurile gripale A şi B, virusul varicelo-zosterian (varicela), streptococul de grup A (amigdalita, scarlatina) şi alţi viruşi care determină îmbolnăviri cu febră înaltă şi stare generală proastă. Acest cocktail infecţios este sârguincios întreţinut de miserupismul societăţii legat de sănătatea şi starea de bine a copiilor”, a scris medicul.

„Nu înţeleg de ce este atât de greu să ţii copilul de la primele semne acasă să se odihnească ceea ce, posibil i-ar scurta evoluţia bolii dar i-ar proteja şi pe ceilalţi colegi, decât să îl laşi în colectivitate până nu mai poate dar reuşeşte să îi îmbolnăvească şi pe ceilalţi”, mai precizează Egri.

Medicul își încheie postarea cu un text adresat direct copiilor, dând vina pe adulții care nu iau deciziile corecte.

„În fine, dragi copii va trebui să vă obişnuiţi cu atitudinea adulţilor şi cu suferinţa care v-o crează dar când veţi fi mari la rândul vostru şi veţi avea responsabilităţi să nu procedaţi la fel cu viitori voştri copii. Bine că a venit vacanţa, chiar dacă este scurtă”, a scris el.

Avertismentul vine în contextul în care Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, joi, că, la nivelul întregii țări, în acest sezon gripal, s-au confirmat prin analize de laborator 2.418 cazuri de gripă şi 65 de decese.

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii înregistrate în perioada 6-12 februarie a fost cu peste 9% mai mare decât în săptămâna precedentă, precizează News.ro.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în pofida estimărilor că valul de viroze se va domoli în prima decadă a acestei luni, mii de noi îmbolnăviri continuă să fie diagnosticate în Bihor în fiecare săptămână.

În județ au fost descoperite noi cazuri de gripă, totalul din acest sezon, încă neîncheiat, fiind de peste patru ori mai mare decât în întregul sezon precedent.

Potrivit DSP, până joi, în Bihor fuseseră confirmate prin analize de laborator la Institutul Cantacuzino 17 gripe. În sezonul anterior, au fost diagnosticate numai 4 cazuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON