URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2016, 12:01

Un mârlan cu pulan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între succesul editorial şi de Facebook al poliţistului braşovean Marian Godină, cel care a cutezat să aplice legea inclusiv şoferilor cu carnete PSD şi să-şi demaşte superiorii cu doctorate calpe, şi cozile miilor de tineri ce-şi spun bancuri cu miliţieni în timp ce aşteaptă să-şi depună dosarele de recrutare în Poliţie, în Oradea un individ în uniforma Poliţiei Române şi-a schimbat numele de Morlocan în renume de mârlan după ce a batjocorit şase studenţi basarabeni prinşi (poate cere şi medalie pentru asta!) fără buletin în centrul oraşului.

Povestea o puteţi afla din paginile BIHOREANULUI. Nu e nici pe departe primul caz în care poliţişti orădeni sunt acuzaţi de brutalitate. Poate vă amintiţi cum a fost bătut de mascaţi, care sunt „campioni” la asta, un pieţar în faţa blocului său, coincidenţă sau nu, după ce dăduse pe mâna procurorilor doi ofiţeri care îi cereau „taxă de protecţie” ca să-l lase să vândă ţigări în Rogerius.

Isprava agentului Morlocan are, totuşi, alte particularităţi, care suscită indignarea, sila, revolta. Subofiţerul s-a arătat intransigent cu nişte tineri care nu comiseseră nicio infracţiune, ci o banală contravenţie, s-a răcorit asupra unor studenţi (complex de inferioritate?) şi şi-a găsit nişte victime oricum bătute de soartă, din amărâta Moldovă de dincolo de Prut. Celor care sar în sus că de-acolo vin şi racheţii, le amintesc că tot de-acolo vin Zdob şi Zdub, Stratan, ciocolata Bucuria, vinurile de Purcari şi cel mai bun nectar de piersici din lume!

Victimele susţin că poliţistul le-a acuzat de imposibilitatea Unirii din pricina felului lor moldovenesc de a fi, de oarecum subfiinţe. Nimic nu-i mai detestabil decât bihoreanul care se crede buricul Occidentului pentru că s-a născut la doi paşi de Vama Borş! Căci sunt convins că habar nu are subofiţerul cum înaintea sa, alţi miliţieni, cu stele roşii la chipie, încercau să sădească antiromânismul în Republica Socialistă Sovietică Moldovenească turnând poveşti despre „palma frăţească a jandarmului român”. Cum să ştie Morlocanul nostru când, vorba aia, pumnii lui minte nu are?...

Sunt tare curios dacă Garcea cel forţos ar fi fost la fel de zelos în cazul în care dădea peste un campion la box. L-ar fi înjurat, l-ar fi scuipat? Ar fi, oare, la fel de curajos dacă ar trebui să se bage în încăierarea unor interlopi? Sau dacă ar nimeri într-un schimb de focuri? Şi-ar încorda muşchii şi în faţa unui cetăţean american? Dacă avea de-a face cu un „macaronar”, l-ar fi legat ori ar fi preferat o pizza?

Abuzuri de genul celui de care e acuzat Morlocan, fie că va fi dovedit ori muşamalizat, ar trebui să ne amintească o întrebare rămasă fără răspuns de prea multă vreme: de ce nu pretindem ferm Poliţiei Române să-şi monteze pe maşini şi în sedii camere video şi audio, care să înăbuşe din faşă pornirile brutelor în uniformă, dar la o adică să şi probeze cine spune adevărul: victima ori agresorul? Să nu-mi spună nimeni că pentru asta nu sunt bani!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Apropo, era să uit...
Mai băieți... Vezi, m-am luat cu vorba... Mulțumesc pentru dedicație, prieteni...
Postat 22 Aprilie 2016, 10:02 de Danutz
112
Au fost necesare presiuni mari din partea UE ca sa implementam sistemul 112, unde se inregistreaza toate apelurile,inclusiv ora si nr apelantului.De atunci se misca mai cu talent si salvarea si pompierii, ca-s contra cronometru.Deci nu e imposibil ...sisteme de supraveghere in TOATE institutiile publice (inclusiv audio,ar mai face sri-ul ceva economii)
Postat 21 Aprilie 2016, 14:45 de excalibur
camere
Daca te ia la bataie in sectia de politie cum poti dovedi abuzul?Aici ma refeream si la camerele din sectiile de politie,Vivotek si la cele de pe masinile politiei.
Postat 21 Aprilie 2016, 13:33 de Mircea2003
Alt mârlan..
Bulan, mai autor de compuneri ziaristice.. Nu "pulan"... Așa redactori - mai rar poți să-i aduni sub o singură umbrela.... Felicitări domnului director inginer...
Postat 21 Aprilie 2016, 10:47 de Danutz
RE: Alt mârlan..
Domnule profesor trăznit, o dedicaţie din partea noastră, extrasă din DEX. Alegeţi dvs. termenul care vi se potriveşte: pulan s.n., s.m. 1 s.n. (inv.) Scăunel pentru mulgător; (înv.) pular. 2 s.m. (înv) Cîine ciobănesc (german); (înv) pular. 3 s.n. (arg) Baston de poliţist. 4 s.m. (arg.) Obiect cu aspect falie. pl. n. -e, m. -i. /pulă + - an.
Postat 21 Aprilie 2016, 15:19 de Florin Ciucas
Vivotek supreme
Pai sunt camere montate in intersectiile principale, Vivotek supreme, full hd,motorizate, zoom optic 20x, camere de peste 2000€. Problema e ca o astfel de camera necesita un operator uman ca sa poata dirija camera spre un eventual eveniment.La fel s-au montat si in scoli camere ca sa nu copieze elevii la bac.Ce se intimpla in restul anului nu intereseaza pe nimeni.Sau pe coridoare si curtea scolii.Culmea e ca se anunta noi si noi angajari de "cadre" in toate politiile posibile...cu banii aia s-ar putea instala nenumarate sisteme de supraveghere in locurile publice. Englezii fac asta demult...Desi la noi nici asta n-ar functiona, daca ei bataie si depui plingere n-ai alta sansa decit sa ti-o retragi si sa platesti cheltuieli judiciare sau amenda, dupa caz.
Postat 19 Aprilie 2016, 19:08 de excalibur
subscriu
De acod cu cel care a scris articolul.Asa cum pt service-urile auto a fost votata o lege prin care sa fie obligati sa-si puna camere,la fel si pentru medicii care opereaza si politistii care ancheteaza(interogheaza-abuzeaza).Un om este mai important decat o masina sau nu ?
Postat 19 Aprilie 2016, 16:46 de Mircea2003
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON