URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2024, 10:04

Un licăr de speranță

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La câteva zile după ce PSD-iștii orădeni l-au mazilit pe Adrian Madar, cel mai vorbăreț consilier local și candidat la Primărie cu un rezultat penibil, de nici 9%, am avut prilejul să discut cu colegi ai săi care la alegerile din 9 iunie s-au învrednicit mai cu folos, câștigând primării comunale. Vorba aia, au validat vechiul și înțeleptul proverb despre cum, decât codaș la oraș, mai bine e să fii în satul tău fruntaș.

Surpriza a fost că, într-o perioadă când plouă cu promisiuni de case ieftine și reduceri de taxe, viitorii noi edili, care își vor prelua funcțiile în octombrie, când expiră mandatele celor aleși în septembrie 2020, și-au făcut planuri, au stabilit priorități și au enunțat principiile după care vor conduce comunitățile. Iar surpriza și mai mare e că, fără excepție, au dat semne că nu se vor călăuzi după populisme.

Viitorul primar al orașului Vașcău, de pildă, a anunțat că va face „epurări la sânge” în instituție și în cele două servicii subordonate, de pază și de apă și canalizare, pentru ca din banii economisiți să cofinanțeze proiecte pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, înființarea unei rețele de gaz și reabilitarea blocurilor. 

Omologul său din Pomezeu zice că, pe lângă reducerea de personal, va impune ca toți clienții serviciului de apă și canalizare să plătească apa consumată, montând apometre și verificându-i pe cei care, pe lângă racordul legal la rețea, au încă unul, făcut pe șest, tocmai pentru a nu plăti. Altfel spus, nu va îngădui ca „descurcăreții” și „deștepții” să beneficieze, iar nota să fie achitată de Primărie din banii tuturora. 

Niciunul dintre viitorii primari n-a vorbit despre nevoia de a împărți ajutoare sociale, semn că mai presus de ideologia „social-democrată” pun pragmatismul și nevoia de a dezvolta localitățile, ceea ce, evident, nu se face risipind banii, și așa puțini, pe pomeni.

Faptul că oamenii nu sunt prizonierii clișeelor de partid și că au curajul să conceapă altfel decât „centrul” modul în care vor administra localitățile este de salutat. De altfel, nu degeaba se spune că la țară nu contează partidul, ci omul. Dacă e gospodar, poate fi din cel mai ciudat partid, și tot poate fi apreciat de ai lui. Dovadă un alt exemplu, al viitorului primar din Girișu de Criș, care a candidat din partea minusculei și bizarei formațiuni înființate de Mihai Lasca, PPR, dar și-a surclasat lejer concurenții de la PNL, PSD și AUR, iar asta cu un program care, tot așa, vizează dezvoltarea, nu ocrotirea celor ce nu muncesc.

Sper că niciunul dintre primarii „boboci” nu va abandona planurile cu care pornesc la drum. Comunitățile merită să progreseze și, dacă se va întâmpla asta, și ei își câștigă șansa de a fi votați mai departe. Dacă nu, să nu fie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Rânduieli tradiționale
Se preconizeaza pelerinaje serioase la biserica din orașul Fă-te ca lucri'!, pelerinaje însoțite de pomelnice și donații generoase pentru ca divinitatea să-i pazeasca pe pomeniți de ,,epurări la sânge" și să păstreze locușorul de ,,muncă" , epurări cauzate de exorcizarea realizată în Duminica orbului, după cum spune și vorba veche,,și celui de sus, nu-i strică un leu în plus". Domnul iarta dacă rugaciunile sunt consistente. Stiu slujitorii domnului, actuali sau foști, cum sa facă rânduiala sa fie bine. Hai, Duamne ajută!
Postat 07 August 2024, 16:24 de PureStupidity
Rezultat penibil ar fi fost...
...daca alegerea la primărie sau a primarilor în general ar fi fost pe bază de examen scris (liber sau grilă) pe bază de bibliografie. Dar accesul la cele mai înalte funcții din stat, din nefericire, se face prin vot, de aici și lipsa de performanță a administrației. Deși PSD și PNL nu reprezintă interesele românilor și nu sunt în intențiile mele de vot, domnul Adrian Criș n-are nici performanțele din CV nici capacitatea domnului Adrian Madăr și pe deasupra n-a avut nici curajul asumat să candideze ca acesta din urmă. Adrian Madăr a cules o parte din dezgustul și greața oferite de cetățeni asupra politicii PSD din cei 35 de ani. Dacă ar fi fost o alegere pe bază de concurs rezultatele puteau să fie altfel. Așa că mai ușor cu criticarea oamenilor cu potențial și mai ușor cu ridicarea idolilor în slavi. Până când posturile nu se vor ocupa pe bază de examene, alegerile vor fi mai mult un rezultat de conjunctură și de aparat de partid, cu mici excepții ici și colo.
Postat 07 August 2024, 13:26 de georgemarian
Criș, ori nu înțelegi nimic ori ești chiar paralel cu administrația publică.
Epurarea de personal înseamnă că trebuie să plece funcționarii mai vechilor administrații, deja formați și școliți ca să fie implementat modelul Bolojan prin care a scăpat de niște profesioniști în majoritatea cazurilor, pentru a aduce în schimb "echipa" lui de habarniști și chiar infractori dovediți prin alte părți, care să nu fie mai deștepți ca el. Primăriile nu au funcționari în plus ca număr. Niciuna în Bihor, conform Secretariatului General al Guvernului. Din contră, sunt sub baremul legii în general sau la limită. Pentru că nu pricepi sau ești rău intenționat, îți recomand jurnalistule să întrebi asta la Prefectura condusă de Bolojan prin amețitul acela de nu-i mai țin minte nici numele, care-i maseur la bază.
Postat 07 August 2024, 11:02 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON