La câteva zile după ce PSD-iștii orădeni l-au mazilit pe Adrian Madar, cel mai vorbăreț consilier local și candidat la Primărie cu un rezultat penibil, de nici 9%, am avut prilejul să discut cu colegi ai săi care la alegerile din 9 iunie s-au învrednicit mai cu folos, câștigând primării comunale. Vorba aia, au validat vechiul și înțeleptul proverb despre cum, decât codaș la oraș, mai bine e să fii în satul tău fruntaș.
Surpriza a fost că, într-o perioadă când plouă cu promisiuni de case ieftine și reduceri de taxe, viitorii noi edili, care își vor prelua funcțiile în octombrie, când expiră mandatele celor aleși în septembrie 2020, și-au făcut planuri, au stabilit priorități și au enunțat principiile după care vor conduce comunitățile. Iar surpriza și mai mare e că, fără excepție, au dat semne că nu se vor călăuzi după populisme.
Viitorul primar al orașului Vașcău, de pildă, a anunțat că va face „epurări la sânge” în instituție și în cele două servicii subordonate, de pază și de apă și canalizare, pentru ca din banii economisiți să cofinanțeze proiecte pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, înființarea unei rețele de gaz și reabilitarea blocurilor.
Omologul său din Pomezeu zice că, pe lângă reducerea de personal, va impune ca toți clienții serviciului de apă și canalizare să plătească apa consumată, montând apometre și verificându-i pe cei care, pe lângă racordul legal la rețea, au încă unul, făcut pe șest, tocmai pentru a nu plăti. Altfel spus, nu va îngădui ca „descurcăreții” și „deștepții” să beneficieze, iar nota să fie achitată de Primărie din banii tuturora.
Niciunul dintre viitorii primari n-a vorbit despre nevoia de a împărți ajutoare sociale, semn că mai presus de ideologia „social-democrată” pun pragmatismul și nevoia de a dezvolta localitățile, ceea ce, evident, nu se face risipind banii, și așa puțini, pe pomeni.
Faptul că oamenii nu sunt prizonierii clișeelor de partid și că au curajul să conceapă altfel decât „centrul” modul în care vor administra localitățile este de salutat. De altfel, nu degeaba se spune că la țară nu contează partidul, ci omul. Dacă e gospodar, poate fi din cel mai ciudat partid, și tot poate fi apreciat de ai lui. Dovadă un alt exemplu, al viitorului primar din Girișu de Criș, care a candidat din partea minusculei și bizarei formațiuni înființate de Mihai Lasca, PPR, dar și-a surclasat lejer concurenții de la PNL, PSD și AUR, iar asta cu un program care, tot așa, vizează dezvoltarea, nu ocrotirea celor ce nu muncesc.
Sper că niciunul dintre primarii „boboci” nu va abandona planurile cu care pornesc la drum. Comunitățile merită să progreseze și, dacă se va întâmpla asta, și ei își câștigă șansa de a fi votați mai departe. Dacă nu, să nu fie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.