URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2023, 18:15

Un fost ministru de Externe și fostul director al Centrului NATO din Oradea, în dialog despre războiul din Ucraina

Un fost ministru de Externe și fostul director al Centrului NATO din Oradea, în dialog despre războiul din Ucraina (foto: Facebook / Ukraine.ua / Nikoletta Stoyanova)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul conflictului din Ucraina, Muzeul Ţării Crişurilor invită curioșii la colocviul „Provocări la adresa echilibrului de securitate la nivel regional şi global generate de războiul din Ucraina".

Vor dialoga pe această temă fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, și primul director al centrului NATO de „human intelligence” din Oradea, general de brigadă (r) Eduard Simion.

Evenimentul va avea loc joi, 2 martie, de la ora 17, în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor (str. Armatei Române, nr. 1/A). 

Despre război și politică externă

Organizatorii au anunţat că de această dată evenimentul va avea loc într-un format inedit, de tipul interviu-dialog. 

„Prin această conferinţă se doreşte o analiză amplă asupra evenimentelor în desfăşurare la nivel regional şi global. Tematica propusă este una diversă şi cuprinzătoare, plecând de la războiul din Ucraina, dar atingând o paletă foarte largă de teme de interes din sfera geopoliticii, relaţiilor internaţionale şi politică externă", se arată într-un comunicat al MŢC.

Cu o bogată carieră diplomatică şi politică, "dr. Cristian Diaconescu este în prezent una dintre cele mai apreciate şi autorizate voci ale momentului în materie de politică externă şi relaţii internaţionale. Cariera sa profesională a debutat în calitate de judecător, apoi în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a ocupat funcţii de răspundere, inclusiv cea de ministru, după ce în anul 2004 a ocupat aceeaşi funcţie în cadrul Ministerului de Justiţie", a transmis instituţia de cultură.

Diaconescu a fost membru fondator al Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare, membru asociat al Jamestown Foundation şi profesor în cadrul Colegiului Naţional de Apărare şi al Institutului de Drept şi Relaţii Internaţionale.

Șef din „intelligence” 

„Partenerul de dialog al reputatului analist de politică externă va fi general de brigadă (r) dr. Eduard Simion care, pe lângă specialitatea de bază infanterie, a activat și ca paraşutist militar, ofițer de Intelligence, precum și specialist în Relații Internaționale, trecând prin toate treptele ierarhice ale carierei militare. General de brigadă (r) dr. Eduard SIMION, a înființat Centrul de Excelență NATO HUMINT, cu sediul în Oradea, și a fost primul director al acestuia începând cu anul 2007", se mai arată în comunicatul muzeului.

Eduard Simion este conferențiar universitar la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii Oradea. 

În deschiderea evenimentului va lua cuvântul prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Ţării Crişurilor Oradea.

Evenimentul este organizat de instituţia muzeală împreună cu Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - Universitatea din Oradea şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea. 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile în sală.

UPDATE: Conferința a fost anulată 

Muzeul Țării Crișurilor a anunțat marți că evenimentul a fost anulat, fără a preciza motivele concrete. „Din motive obiective și care nu au putut fi anticipate, conferința „Provocări la adresa echilibrului de securitate la nivel regional și global generate de războiul din Ucraina”, programată pentru joi, 2 martie 2023, susținută de către dr. Cristian Diaconescu, se anulează, urmând să fie reprogramată la o dată ulterioară ce va fi anunțată în timp util”, se arată în comunicatul MȚC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON