URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2022, 11:21

Un elev de la școala din Hidişelu de Sus a fost scos de la ore în cătuşe. Intervenţia a fost filmată, polițiștii sunt anchetați penal (VIDEO)

Un elev de la școala din Hidişelu de Sus a fost scos de la ore în cătuşe. Intervenţia a fost filmată, polițiștii sunt anchetați penal (VIDEO) (sursa foto: captură Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un elev în vârstă de 14 ani de la școala gimnazială din localitatea Hidişelu de Sus a fost pus la pământ de doi polițiști și scos din școală în cătuşe, după ce, băut fiind, ar fi devenit agresiv cu colegii şi profesorii, dar şi cu poliţiştii chemaţi să intervină. Intervenţia poliţiştilor a fost filmată de un copil şi a fost postată pe Facebook chiar de mama băiatului, care îi acuză de abuz. 

Au mers beți la școală

Incidentul s-a produs luni dimineaţă, înainte de începerea orelor de curs. Băiatul, Darius, şi doi colegi de-ai săi, toţi în vârstă de 14 ani, ar fi venit băuţi la şcoală şi au devenit agresivi atât cu colegii, cât şi cu cadrele didactice care au solicitat ajutorul poliţiştilor care dirijau traficul în faţa unităţii de învăţământ.

Unul dintre ei, Mihai Lucaciu, care este şeful Postului de Poliţie din localitate, le-a cerut celor trei adolescenţi să iasă în curte, ca să-i poată conduce acasă, însă Darius s-a opus. A fugit de poliţist prin sălile de clasă, pe coridor şi chiar l-ar fi îmbrâncit pe un coleg în încercarea de a scăpa. În final, adolescentul a fost încătuşat de Lucaciu și de un alt polițist, care i-a venit în sprijin.

Incidentul s-a produs pe coridorul şcolii şi a fost filmat de un elev, din sala de clasă, iar filmuleţul a fost postat ulterior pe Facebook de mama lui Darius, care l-a acuzat pe şeful de post de abuz.

În înregistrare se vede că poliţiştii l-au trântit pe băiat la pământ, iar unul dintre oamenii legii l-a şi înjurat. Înregistrarea se termină când o angajată a şcolii le cere elevilor să închidă uşa. 

Luat în cătuşe

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, susţine că intervenţia poliţiştilor a fost necesară pentru că elevii „ar fi venit la școală sub influența băuturilor alcoolice și ar fi tulburat ordinea și liniștea publică în școală, nerespectând regulamentul școlar, având un comportament neadecvat, agresiv și proferând injurii la adresa elevilor și a personalului didactic”. 

Iniţial, susţine Fărcuţa, în şcoală a intrat un singur poliţist, dar pentru că unul dintre elevi „a continuat comportamentul turbulent, proferând injurii, alergând între sălile de clasă și provocând în rândul elevilor indignare și un sentiment de insecuritate”, acesta a solicitat sprijinul unui coleg. Împreună cu acesta, Darius a fost încătuşat şi condus la Postul de poliție din Hidișelu de Sus. Iar aici a continuat scandalul. 

În final, băiatul a fost predat familiei, însă s-a ales cu două amenzi în valoare de 500 de lei fiecare, „pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice și pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora”. Amenzi pe care, fiind minor, le vor plăti părinţii săi.

Poliţiști în anchetă

În ceea ce priveşte acuzaţiile de abuz, conducerea Poliţiei a dispus, de urgență, efectuarea de verificări prin Biroul de Control Intern, „la finalizarea cărora vor fi dispuse măsuri în consecință”.

„Totodată, referitor la o eventuală agresiune comisă de polițiști asupra minorului, polițiștii Biroului Control Intern s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal sub aspectul sâvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, urmând a fi trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, spre competentă soluționare", a mai transmis Alina Fărcuţa. 

BIHOREANUL a încercat să obțină un punct de vedere și din partea școlii, însă până la publicarea acestui articol, directoarea Elena Moza nu a răspuns apelurilor telefonice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Romania .....''''"educata'''"
Intr-o tara normala si sanatoasa la cap, acest caz s-ar finaliza cu decaderea indivizilor care au crescut aceasta salbaticiune din drepturile parintesti si introducerea lui tarzanel intr-un program intens de reeducare. Aici insa, in tara comunisto-manelisto-bananiera romanica, sunt trasi la raspundere si pedepsiti toti cei care si-au permis sa nu-l pupe in cur pe printisor.
Postat 30 Septembrie 2022, 06:04 de User anonimizat
Biroul Control Intern s-a sesizat din oficiu..
... pentru ce? Păcat că nu se sesizează la fel de repede și când polițiștii sunt amenințați, loviți, calomniați, atunci când le sunt distruse bunuri, șamd. Cum să ai o poliție respectată atunci când cei care ar trebui să o protejeze lucrează mai mult împotriva ei?!
Postat 29 Septembrie 2022, 20:15 de bde
Birtinezule, ce ai de spus? Dar Hanis?!
Direcția generală de asistență socială și protecția copilului, ăia de pe Feldioarei, sunt ai tai! P.S. Mama sa fie bucuroasa ca nu i l-au impuscat militistii! N-ar fi primul caz, au mai impuscat copii pt. mult mai putin.
Postat 29 Septembrie 2022, 16:02 de pinonel
În ce țară trăim...
Carei purtarea abuzivă ???? Ce trebuia să facă polițiști??? Și-au facut datoria, probil în America primea și ceva curent ... Să-și revină vlăjganu din beție...
Postat 29 Septembrie 2022, 15:48 de sss
Educatie
Pentru a creste si al educa, copilul nu are nevoie de camerã separatã cu televízor, are nevoie de familie!!!!
Postat 29 Septembrie 2022, 15:04 de iahim
O mama isi iubeste copilul, si cand e pui de drac…, daaar cu asa parinti…
Jalnica crestere, lispa de 7 ani de acasa, jalnici parinti (doar aschia nu sare departe de trunchi). Lispa de disciplina si educatie vine de acasa. Cat tupeu ca maicuta esuata in ale educatiei pe tine sa mai acuzi politia de abuz ca ti-au ridicat din societate si izolat abuzatorul. Daca avea creier nu sarea la gatul politiatilor ci la gatul betivanului de fii-so. Pe langa disturbarea linistii publice, si pe langa crime administrative (alcolemie in sciala la 14 ani), cand ajungi la violente (imbrancind colegi in fata politistilor) si te opui instructiunilor politistului/arestului, se mai adauga la gravitatea si numarul infractiunilor. Politistii au procedat bine (mai putin partea cu injuratul dracului de 14 ani in public), iar ancheta s-ar putea si intoarce spre maica sensibila sa vada din ce neglijenta parinteasca sau chiar cu sprijin din familie si-a luat infractorul substante halucinogene.
Postat 29 Septembrie 2022, 14:17 de unu
Romanica
3 fii de plai aveau alcolemia mai mare ca varsta, dintre care unu mai vlajgan s-a luat la tranta cu 2 politisti, cat pe ce sa-i dovedeasca. Nu-i bai ca pupilele au venit la scoala beti si cu scandal, dar e abuz ca politisti au pus catuse?!? Pacat ca nu le-au pus si parintilor si sa-i uite vreo 30 zile la beci, toti laolalta, poate recupereaza cei 7 ani la FF...si parintii si copii(sic)
Postat 29 Septembrie 2022, 13:40 de ferfeleaga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON