URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Decembrie 2020, 20:50

Un copil care era să se înece a fost salvat de un antrenor la Bazinul Crişul din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Intervenţia rapidă a unui antrenor a făcut ca viaţa unui copil de 13 ani să fie salvată, joi după amiază, la Bazinul Acoperit "Crişul" din Oradea. Din câte se pare, copilului i s-ar fi făcut rău în apă și era să se înece, dar a fost salvat de antrenorul care i-a făcut imediat manevre de resuscitare, după cum spun medicii.

Informaţia a fost transmisă BIHOREANULUI de un cititor. La ora publicării acestei ştiri încă nu sunt lămurite pe deplin circumstanţele incidentului, însă, potrivit surselor ziarului, totul s-a produs în timpul unui antrenament al echipei de copii a clubului Crișul, iar cel care i-a aplicat rapid manevre de resuscitare este antrenorul Ladislau Vekerdy.

Solicitat prin 112, un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă l-a găsit conştient pe copil, l-a investigat şi l-a transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, după cum a confirmat dr. Liciniu Venter, managerul SAJ.

Dr. Hadrian Borcea, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) - SMURD Bihor, a declarat BIHOREANULUI că manevrele de prim ajutor făcute de antrenor au contribuit semnificativ la salvarea minorului.

"A fost un copil de 13 ani, care, la momentul când a ajuns ambulanţa era OK, dar după felul în care s-a manifestat la UPU, după toate investigaţiile făcute şi cum s-a manifestat clinic, este posibil să se fi înecat (un așa numit înec parţial). Dar intervenţia promptă a antrenorului a făcut diferenţa, până a ajuns ambulanţa", a declarat dr. Borcea.

La ora publicării acestei ştiri, copilul este în afara oricărui pericol. Totuşi, el a rămas internat la secţia de Pediatrie de la Spitalul Judeţean, şi nu la Terapie Intensivă, pentru că era deja e conştient. "Este OK, dar există riscurile, după un asemenea înec „parţial”, de complicaţii pulmonare, şi din cauza aceasta a rămas internat", a mai declarat dr. Borcea.

Cert este că incidentul de joi arată din nou importanţa intervenţiei rapide în asemenea cazuri şi dovedeşte că, aplicate corect, manevrele de resuscitare imediate cresc semnificativ şansele de supravieţuire ale unui om aflat în nevoie, până la sosirea medicilor.

UPDATE: Muncă în echipă

Băiatul este sportiv de performanță la grupa de Copii și Juniori 3 (născuți în anii 2007-2008) a secției de polo a Clubului Crișul.

Contactat de BIHOREANUL, antrenorul Ladislau Vekerdy nu a dorit să ofere foarte multe detalii despre caz, subliniind, modest, că el și-a făcut doar datoria. 

Totuși, Vekerdy a ținut să îi felicite pe ceilalți elevi ai săi, care au observat că băiatului i s-a făcut rău în apă și au intervenit prompt scoțându-l din bazin, dar și pe antrenorul grupei de juniori născuți în 2006, Christian Sandor, care l-a ajutat la manevrele de resuscitare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON