URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2017, 09:33

Un CET în CET

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bună ideea porților deschise la Termoficare. Așa am avut ocazia să văd pe ce au dat frații noștri din UE 55 milioane de euro, adică 250 euro pentru fiecare orădean. Bătrâna centrală am văzut-o încă din 1980. Era cea care ducea în spate industria și consumatorii casnici. Pentru modul în care și-a făcut datoria față de Oradea, i-aș da o medalie.

Acum a venit vremea centralei pe gaz, care și-a dovedit fiabilitatea în iarna grea ce a trecut. Dacă au fost probleme cu încălzirea, nu de la centrală s-au tras, ci de la rețelele încă nereabilitate. Sigur, cârcotașii vor băga de vină că prețul gigacaloriei e ridicat. Păi să-i întrebe pe cei care se încălzesc cu lemne cât i-a costat trecerea iernii, nemaivorbind de bucuria de a te trezi noaptea ca să pui pe foc și dimineața ca să cureţi cenușa!

Cum oamenii nu se pot certa cu un motor de avion, ținta principală a reproșurilor a fost primarul Bolojan. Mulți sunt revoltați că nu subvenționează prețul gigacaloriei. La București, se ştie, strategia e alta: se subvenționează jumătate din cost, iar 30 milioane de lei merg la Biserică, ca să se roage popii să nu fie iarnă grea.

Nu cred că e corect să dai subvenții, cel puțin nu până nu ai pus la punct întreaga rețea de termoficare. De ele ar beneficia doar 140.000 de orădeni, ceilalți 80.000 fiind nedreptățiți.

Avem o centrală ultramodernă care ne lasă să respirăm. Poate de pe acum ar trebui gândite și alte strategii, să nu pățim ca și cu vechiul CET, care în ultima parte a existenței sale devenise o epavă tehnologică.

Citiți pe aceeași temă articolul „Ziua porţilor deschise. Sute de orădeni sunt aşteptaţi să vadă cu ochii lor vechiul CET şi noua centrală pe gaz (FOTO / VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Mai întrebați, poate aflați
câte alte companii au ofertat soluția și cît ar fi costat acelea față de incredibil de scumpa turbină GE? (pont: Siemens).
Postat 05 Iunie 2017, 14:27 de Oarecine
Precizare
"Motorul de avion"in primul rand este folosit pentru producerea curentului electric si numai vara poate sa asigure necesarul de apa calda a orasului.Toamna ,iarna si primavara incalzirea orasului este asigurat de cazane clasice pe gaz (C.A.F.)1 gigacalorie=1162,7 kwh.Ecvivalentul 1kwh gaz natural costa (pentru uz casnic} 14 bani .1 gigacalorie de gaz natural costa 162 lei.Randamentul centralelor de gaz pentru locuinte este intre 90-108%
Postat 31 Mai 2017, 00:54 de EmzePerix
cu polonicul
Cu polonicul de asta data. Cu polonicul. Semn ca Bolo a trimis cecul. Cred ca in tinerete ai scris omagii pentru Ceausescu.
Postat 30 Mai 2017, 20:49 de andreimagheru
Carcotasul de serviciu
Chiar asa! Sa-l suprataxm pe taranul de oradean daca tot beneficiaza de luxul de a nu se trezi noaptea sa puna pe foc. Si sunt curios sa aflu de la cei care se incalzesc pe lemne, peleti sau gaz cat i-a costat incalzirea pe metru patrat in iarna ce a trecut ca sa facem o comparatie cu apartamentele de bloc. S-ar putea sa ai o surpriza mirciulica. Dar hei, stam la bloc si nu vrem sa ne murdarim si nici nu avem loc pentru centrale. Daca tot avem gaz in oras sunt curios de ce nu s-au transformat punctele termice in minicentrale pe gaz de cartier?!? Nu mai spargeam tot orasul ca sa reabilitam magistrale, cu costurile de rigoare si nervii intinsi la maxim, nu mai trebuia investit nici in turbocentrala sensibila la praf si polen. Observi mirciulica ca nu am pomenit nimic de subventii? :)
Postat 30 Mai 2017, 11:47 de User anonimizat
Articol bine scris, merita toti banii!
O ,,scapare": nu scrie nicaieri ca e un ADVERTORIAL!
Postat 30 Mai 2017, 10:08 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON