URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2019, 14:21

Un bihorean este unicul meşter de arcuri dacice din România. Află-i povestea! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un învăţător din Tinca este singurul fabricat de arcuri dacice tradiţionale din România. Pasiunea pentru confecţionarea de arcuri a apărut datorită dorinţei de a găsi noi activităţi interesante pe care copiii să le poată practica în natură. 

Dacian Romi Sav este de loc din satul Cărăsău, comuna Cociuba Mare, unde profesează ca învăţător de 20 de ani. Colegii de cancelarie îl apreciază pe Dacian pentru că este un coleg săritor şi inimos, iar elevii sunt încântaţi de "metodele" de predare ale învăţătorului lor, care aproape că nu le refuză nimic micilor şcolari. 

De nouă ani, dascălul s-a mutat cu familia la Tinca. Pasiunea pentru meşterit arcuri a început în urmă cu aproximativ şapte ani, când, din dorinţa de a-i scoate pe copii afară, în natură, s-a gândit la toate sporturile outdoor pe care le cunoştea şi a ales, pentru început, tirul cu arcul. Aşa a cumpărat primele arcuri, un compound de 55 de livre şi un Samick Volcano de 50 de livre.

Bineînţeles că nimeni nu ştia şi nici nu putea trage cu cele două instrumente, pentru că erau prea puternice. Dacian a început să se documenteze pe diverse forumuri destinate arcaşilor, de la celebrul Paleoplanet până la grupuri din România. Practic, cam tot ce a găsit pe internet. 

În primul an asta a făcut: a studiat diverse modele de arcuri, materiale folosite (tipuri de lemn şi caracteristicile fiecăruia, materiale folosite la laminări şi îmbinări, fire pentru coardă ş.a.m.d.), categorii în funcţie de rezistenţa la tensiune (elasticitate versus compresie). "A urmat un al doilea an de studiu, în care am construit doar self-uri (arc cioplit dintr-o singură bucată de lemn, n.r.) şi bilam-trilam (arcuri din lemn laminate din două şi trei fâşii de lemn diferite), întotdeauna şi obligatoriu respectând aceeaşi regulă - lemnul "bun în tensiune" pe spate şi cel "bun în compresie pe interiorul arcului", explică meşterul din Tinca. 

Din 2015 a început să fabrice primele arcuri laminate cu fibra lemn-carbon. A experimentat cam toate modelele (longbow, recurve şi tradiţionale), însă a rămas la arcul tradiţional deoarece a fost surprins de eficienţa şi plăcerea tragerii cu acesta.

La ora actuală construieşte doar trei modele de arcuri tradiţionale, pe care le consideră vârful a tot ce a încercat pe partea de tradiţional: arcul Dacic (fratele mai mic al arcului scit), arcul Reflex-Deflex (un arc tradiţional şi totuşi modern care împrumută stabilitatea arcului lung cu viteza arcurilor horsebow) şi nu în ultimul rând arcul Havilah, un arc desenat de el însuşi de la zero, unic în lume prin forme şi dinamică, un arc ce reuşeşte la fiecare construcţie să scoată constant 190-200 fps (viteza) la un raport de 9-10 gpp (grain per pound, unitate de măsură specifică în această industrie, n.r.). 

Până acum, în patru ani, Dacian Romi Sav a construit circa 399 de arcuri. Arcurile lui au ajuns nu doar în Romănia, ci şi în Canada, SUA, Franţa, Germania, Norvegia, Anglia sau Polonia. Anul trecut a reuşit să-şi ridice un atelier aproape profesional, unde poate să-şi urmeze zilnic pasiunea, fie vară, toamnă, iarnă sau primăvară.

În puţinul timp liber rămas, el împreună cu familia se ocupă şi de cei 10 ari de grădină ocupaţi cu solarii. Şi pentru că şi-a propus ca în viaţă să facă doar lucruri care îi aduc bucurie, activitatea principală şi cea mai dragă rămâne aceea de a fi dascăl, învăţător în Cărăsău, urmată apoi de făurirea arcurilor ajutat de cei doi băieţi şi de soţia care este zilnic cu el în atelier.

De puţin timp, şi-au propus să meargă şi la concursuri de tir cu arcul, ba chiar să înfiinţeze la Tinca un club dedicat acestui sport.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Excelent
Felicitari !
Postat 14 Iulie 2019, 15:20 de 1234
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON