URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2023, 12:19

Un artist plastic de 69 de ani, student la Universitatea din Oradea: „Nu-mi mai folosește la nimic, dar am învățat atât de mult!”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea are un student atipic. Emeric Siszer are 69 de ani, este artist plastic de o viață întreagă, iar acum este student în anul II la Arte Vizuale, în orașul de pe Crișul Repede.

„Îmi pare foarte bine că sunt student. Vreau să aplic, în viața mea de artist, tot ce am învățat aici, la Universitatea din Oradea”, explică studentul.

Primul robot din România?

Emeric Siszer spune că Artele sunt pentru el un vis împlinit, un vis din copilărie. Arta i-a plăcut de când se știe. Își amintește precis că desena, cu pasiune, încă din grădiniță.

Mai târziu, pentru a putea să urmeze cursurile Școlii Populare de Arte din Târgu Mureș, în paralel cu anii de liceu, s-a angajat la un tâmplar. „Făceam sicrie și lăzi pentru portocale. Primeam 50 de lei pe săptămână”, spune artistul.

În ciuda tatălui, care îl voia inginer de mine, el s-a visat dintotdeauna student la Arte Plastice. „În anii `70 erau foarte puține locuri în facultățile de profil, se intra greu...”.

Așa se face că, până de curând, artistul, originar din Borșa, a lucrat ca proiectant la o întreprindere minieră. Emeric Siszer povestește că, după ce termina lucrul la planșetă, dădea fuga în atelierul pe care și-l amenajase într-o anexă, la locul de muncă. Acolo făcea de toate.

I-a uimit pe ortaci cu un Moș Gerilă robotizat, care se mișca autonom prin sala de mese unde colegii sărbătoreau trecerea dintre ani. „L-am făcut dintr-o baterie de camion, un cadru metalic, roți dințate, un magnetofon... O doamnă a leșinat de spaimă, când l-a văzut. Mașinăria spunea: «La mulți ani!» și avea în mână un clopoțel”, povestește studentul. Pentru isprava sa, probabil primul robot din România, a primit un premiu aproape cât salariul directorului.

Student din întâmplare

„Să știți că am ajuns student la Oradea dintr-o întâmplare. Eram în concediu și am vizitat Galeria de Artă. Eu, când merg undeva, prima dată mă duc la muzee, în biserici și galerii. Vreau să văd cât mai mult din tot ceea ce înseamnă artă plastică”. La Galerie, Emeric Siszer a întâlnit-o pe Vioara Bara, președinta filialei bihorene a Uniunii Artiștilor Plastici. Ea l-a convins să se înscrie la facultate. „Din pictură și sculptură mi-am câștigat și până acum o existență mai bună. De aici înainte voi pune în practică ceea ce învăț la Oradea”.

Până să devină student, Emeric Siszer a făcut de toate, în artă: a început cu afișe pentru protecția muncii, apoi a urmat statuia unui miner, cea a Sfântului Francisc de Assisi – în fața bisericii romano-catolice din orașul său, bustul lui Gavrilă Mihali, fost primar în Borșa, opozant al regimului comunist.

 „Am pictat și o biserică. În total vreo 48-50 de scene biblice. Proprietarul unui sat de vacanță a ținut să aibă și o biserică de lemn. M-a întrebat dacă nu vreau să i-o pictez. De ce nu? Fac tot ce mi se cere. Așa îmi mai completez pensia, destul de mică”, spune studentul pensionar.

Tot „pe comandă” a făcut o statuie, de 9 metri înălțime, reprezentându-l pe Bogdan Descălecătorul (foto). Lucrarea se află în fața pensiunii „Popasul lui Vodă”.

Emeric Siszer nu e numai artist, e și un tip foarte ingenios. Recent a gândit un sistem care ușurează foarte mult realizarea urzelii pentru țesături. „Aparatul”, o veritabilă inovație, e folosit de colegii și profesorii de la Arte Plastice. „Face cinci – șase urzeli, în același timp în care, manual poți face doar una”, explică autorul.

Arta... începe la 70

Studentul, aproape septuagenar, e plin de viață și are multe planuri pentru viitor. Ar vrea să se mute la Oradea. Spune că e fericit că, sfidând vârsta și ideile preconcepute ale altora, a decis să urmeze studiile universitare.

„Vă dați seama că, practic, nu-mi mai folosește la nimic. Nu o să primesc o pensie mai mare, când voi avea diplomă. Dar am învățat atât de mult! De pildă, filosofia artei. Am învățat să privesc, dintr-un alt punct de vedere, arta. Îmi pare foarte bine că sunt student. Vreau să aplic, în viața mea de artist, tot ce am învățat aici, la Universitatea din Oradea. Tot ceea ce învăț aici e super. Datorită acestor studii câștig experiență și respect. De la acești profesori minunați, care m-au primit cu brațele deschise, pot să învăț lucruri noi care îmi folosesc”. 

Acum, Emeric Siszer e încântat că urmează să își facă practica de semestru la Teatrul de Stat. „Am să fac scenografie”, spune bărbatul care, în ciuda anilor, are mintea cât de poate de deschisă și e dornic să învețe „totul, dacă se poate”.

Emeric Siszer e, cu siguranță, un personaj. Mai are și un entuziasm contagios. Bucuria lui de a trăi, de a face artă, în ciuda tuturor greutăților, pare că-i alimentează viața însăși. În timp ce alți studenți, mult, mult mai tineri, abandonează facultatea, Emeric Siszer spune că descoperă, în fiecare zi, ceva nou, ceva ce vrea să pună în operă. Studentul de aproape 70 de ani al Universității din Oradea, poate fi, oricând, un model pentru oricine, indiferent de vârstă.

Biroul Comunicare
Universitatea din Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON