URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Februarie 2015, 17:02

Un an de la schimbarea regimului în Ucraina: 3 morţi într-un atentat

Un an de la schimbarea regimului în Ucraina: 3 morţi într-un atentat foto: Twitter
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ucraina a marcat, duminică, împlinirea unui an de când la Kiev au venit la putere pro-europenii, după demiterea în Parlament a preşedintelui Viktor Ianukovici. Urma să fie o zi specială pentru ucrainieni, care au sărbătorit evenimentul printr-un "marş al demnităţii".

Dacă la Kiev şi în alte oraşe ale ţării evenimentul s-a lăsat fără incidente, la Harkov a avut loc un atentat cu bombă la scurt timp de la începerea marşului la care participau 500 de oameni. Trei oameni au murit, anunţă Digi24.ro, precizând că printre victime sunt un poliţist şi un organizator al marşului, iar alte 15 persoane au fost rănite.

Autorităţile au anunţat imediat că este vorba de un act terorist, iar câteva ore mai târziu, oficialii din Harkov au declarat că au reţinut mai mulţi suspecţi, mai arată Digi24.

Istoria unei schimbări
 
Schimbarea în Ucraina a pornit în noiembrie 2013, când preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să semneze tratatul de asociere cu Uniunea Europenă şi aşa a luat naştere mişcarea numită Euromaidan. Sute de mii de oameni au protestat zilnic în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a cere demisia guvernului şi a preşedintelui. Deşi a încercat înăbuşirea protestelor, liderul de la Kiev nu a reuşit.
 
Potrivit Digi24.ro, instituţiile din jurul Pieţei Independenţei au fost ocupate de manifestanţi, iar cu fiecare zi situaţia se agrava. Punctul culminant al revoltei a fost pe 20 februarie 2014, când forţele de ordine au deschis focul asupra manifestanţilor cu muniţie de război. Peste 80 de oameni au pierit atunci, însă chiar şi aşa Euromaidanul a rămas pe poziţii.
 
Astfel, forţele de ordine au primit ordin să se retragă, iar, în seara de 21 februarie, Viktor Ianukovici s-a refugiat în estul Ucrainei, pentru ca a doua zi să fie demis de Rada Supremă şi să plece în Rusia, unde a primit protecţie.
 
Vestea a fost primită cu bucurie de ucrainieni, o parte dintre ei grăbindu-se să ia cu asalt reşedinţa prezidenţială a fostului lider, aflată la marginea Kievului.

Bucurie scurtă

Arseni Iaţeniuk, lider al opoziţiei, a fost desemnat prim-ministru, boxerul profesionist şi lider Euromaidanului, Vitali Kliciko, a fost ales primar al Kievului, iar un om de afaceri din industria ciocolatei, Petro Poroşenko, a ajuns preşedinte al Ucrainei. Bucuria schimbării nu a durat însă mult.
 
În martie 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar regiunile Doneţk şi Lugansk au fost transformate într-un teatru de război, după ce separatiştii proruşi au cerut desprinderea celor două provincii de Ucriana. Potrivit ONU, până acum, peste 5.600 de oameni şi-au pierdut viaţa în confruntările din estul Ucrainei, mai scrie Digi24.ro.
 
Şi totuşi, ziua schimbării a fost sărbătorită duminică de ucrainieni care au ieşit în stradă, într-un "marş al demnităţii" în mai multe oraşe din Ucraina.
 
La Kiev, marşul a început în Piaţa Independenţei, locul în care în februarie 2014 peste 80 de oameni au murit în timpul luptelor dintre jandarmi şi opozanţii regimului Ianukovici. La eveniment au participat şefi de stat şi de guvern din Germania, Polonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Georgia şi Republica Moldova.
 
România a fost reprezentată de George Scutaru, consilier prezidenţial pe probleme de securitate, în timp ce Uniunea Europeană este reprezentată de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON