URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2018, 11:02

Votezi sau boicotezi? Sâmbătă şi duminică e programat "referendumul dezbinării", ce va da răspuns problemei "redefinirii familiei"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sâmbătă şi duminică, între orele 7:00 şi 22:00, 650 de secţii de votare se vor deschide în judeţul Bihor, pentru ca cetăţenii să decidă dacă îşi doresc sau nu revizuirea Constituţiei.

Iniţiativa a avut-o Coaliţia pentru Familie, care a adunat 3,2 milioane de semnături în sprijinul invocatei "normalităţi". Pentru că referendumul va fi validat doar dacă la vot vor participa 30% dintre românii cu drept de vot, adică 5,67 milioane de oameni, oponenţii lui au un singur îndemn: boicot!

Anti-homosexuali

În prezent, Constituţia României prevede, la articolul 48, că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, formulare pe care Coaliţia pentru Familie o vrea modificată cu precizarea explicită "între bărbat şi femeie", astfel încât să nu existe vreo portiţă pentru legalizarea căsătoriilor între homosexuali, decât printr-o nouă modificare a Constituţiei.

"Activiştii LGBT+ au o agendă clară şi precisă, prin care vor să impună României nu numai căsătoriile homosexualilor, ci şi alte drepturi ce decurg din acestea: înfierea copiilor, educaţie homosexuală în şcoală, etc. Orice viitoare schimbare legislativă care să ofere astfel de drepturi va fi imposibil de făcut fără o schimbare a Constituţiei, care va cere la rândul ei un vot popular",  susţine Coaliţia, formată în principal din reprezentanţi ai cultelor religioase. 

De la acest argument, însă, "talibanii" au declanşat o adevărată campanie de propagandă, umplând ţara de pliante şi reclame care arată nu doar că, dacă românii nu merg la vot, homosexualii se vor căsători şi vor adopta copii, ci chiar "vor lua şi copiii noştri, pentru că ei nu pot face copii".

Inoportun şi inutil

Pe lângă membrii bisericilor, principalii promotori ai referendumului sunt politicienii. PSD, PNL şi UDMR susţin pe faţă modificarea legislativă, în timp ce ALDE a decis să nu se implice, iar USR s-a poziţionat clar împotrivă. Rândurile oponenţilor mai sunt îngroşate de susţinătorii mişcărilor civice #Rezist ori Corupţia ucide, care spun că dezbaterea este în primul rând inoportună, iar în loc să cheltuie 40 milioane euro pentru organizarea referendumului, Guvernul mai bine ar investi în şcoli, spitale ori infrastructură.

Cei care se opun modificării Constituţiei susţin că românii nu ar trebui să fie preocupaţi de viaţa personală a homosexualilor, arătând şi că în ţările occidentale drepturile minorităţilor sexuale sunt respectate. Un alt argument împotriva referendumului este de natură juridică, precizându-se că oricum mariajul între homosexuali nu este posibil, întrucât Codul Civil prevede că o căsătorie se încheie între un bărbat şi o femeie. Acest argument a fost combătut însă de "familişti", care susţin că prevederea trebuie cuprinsă în Constituţie, deoarece Codul Civil poate fi modificat în Parlament.

Cert este că România s-a împărţit în două: tabăra care vrea să scoată ţara la un vot creştin şi tabăra care îndeamnă la boicotarea unui referendum intolerant şi "neadaptat vremurilor". Răspunsul îl vom şti pe 7 octombrie...


DA SAU NU
Cum se desfăşoară referendumul

Potrivit Prefecturii judeţului, numărul total al bihorenilor cu drept de vot se ridică la 503.106 persoane, care pot vota, practic, în oricare dintre cele 650 secţii de votare de pe teritoriul judeţului sau din ţară dacă în oricare din cele două zile ale referendumului se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu, unde este înscris în lista electorală. În această situaţie, alegătorul să fie înscris într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține locul acestuia.

Cetăţeanul care se prezintă la referendum are posibilitatea să se pronunţe prin DA sau NU la întrebarea de pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”, lege care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 798/18.09.2018.

Au dreptul să voteze toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului (inclusiv), cu excepția celor puși sub interdicție și a celor condamnaţi prin sentinţă definitivă la pierderea drepturilor electorale.

La cererea persoanelor netransportabile din motive de boală sau invaliditate, dar şi la solicitarea conducătorilor instituțiilor sanitare sau de ocrotiri sociale în care acestea sunt internate, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează din cadrul biroului un număr de membri care se deplasează cu o urnă specială (aşa-numita „urnă volantă”) și cu materialul necesar votării (buletin de vot şi ştampilă) la locul unde se află cel în cauză, pentru a-şi putea exprima opţiunea.


DE ŞTIUT!
Anunț privind modificări ale unor secții de votare

Cu prilejul referendumului care va avea loc în perioada 6 - 7 octombrie, Primăria Municipiului Oradea aduce la cunoștința cetățenilor următoarele modificări care vizează sediile secțiilor de votare:

- sediul Secției de Votare nr. 7 s-a mutat de la Universitatea Agora, Piața Tineretului, nr. 8, la Creşa nr. 2 – “Picioruşe Vesele”, str. Grădinarilor nr. 8, intrarea A;

- sediul Secției de Votare nr. 8 s-a mutat de la Universitatea Agora, Piața Tineretului nr. 8, la Grădinița de copii nr. 22, str. Grădinarilor nr. 8;

- sediul Secției de Votare nr. 21, s-a mutat de la Căminul de Bătrâni ”Sfântul Martin”, str. Bumbacului nr. 1 la  Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", Aleea Profesor Onisifor  Ghibu nr. 3, Corp A - sala festivă.

De asemenea, cetățenii cu drept de vot având domiciliul în Oradea, pe:

- str. Aurel Covaci, vor vota la Secția de Votare nr. 110, Şcoala Gimnazială “Ion Bogdan”, str. Ion Bogdan nr. 13 A;

- str. Macului, vor vota la Secția de Votare nr. 110, Şcoala Gimnazială “Ion Bogdan”, str. Ion Bogdan nr. 13 A;

- str. Budai Nagy Antal, vor vota la Secția de Votare nr. 59, Liceul Ortodox „ Episcop Roman Ciorogariu”, str. Aluminei nr. 88 (corp A,  intrarea A);

- str. Eforiei, vor vota la Secția de Votare nr. 34, Creșa nr.13 ”Lizuca și Patrocle”  str. Bumbacului nr. 24, bl. AN 28-30;

- str. Năsăudului, vor vota la Secția de Votare nr. 34, Creșa nr.13 ”Lizuca și Patrocle” , str. Bumbacului nr. 24, bl. AN 28-30;

- str. Tăbăcarilor, vor vota la Secția de Votare nr. 34, Creșa nr. 13 ”Lizuca și Patrocle”, str. Bumbacului nr. 24, bl. AN 28-30;

- str. Țiglarilor, vor vota la Secția de Votare nr. 34, Creșa nr. 13 ”Lizuca și Patrocle”, str. Bumbacului nr. 24, bl. AN28-3;

- str. Turzii, vor vota la Secția de Votare nr. 8, Grădinița de copii nr. 22, str. Grădinarilor nr. 8.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Dj flip flop
Nu sterge mesajele ati innceput epurarea mesajelor ca dupa atata manipulare asta mai lipsea.
Postat 07 Octombrie 2018, 20:04 de sss
"E proști" și ăștia, cu textele loc cu tot !?!
Ați vorbit voi cu Dumnezeu, sau ați auzit niște "voci" pe care ați crezut că le puteți interpreta cum vreți ?!? "Facerea lumii" aparține originii tuturor, nu numai a Coaliției ăsteia care, altfel, ar fi de bună intenție dacă n-ar bate câmpii adeseori !?!
Postat 07 Octombrie 2018, 11:43 de CrisDumi
rezumat
Am prezentat atatea argumente pro referendum, de ma doare mana de la atata scris :). Este normal sa fie si pareri diferite, important e sa stim sa folosim orice prilej pentru un scop bun. - Pana acum in Romania nu traiau de bine de rau persoane cu orice orientari?! Exista cumva probleme majore? Nu avea dreptul la viata, educatie, sanatate, locuinta, orice om? - E, in probabilitatea adoptarii legislatiei pentru care lobbyul pro lgbt lupta, viata traita in Romania ca si pana acum, poate nu va ma fi la fel. Pentru ca odata adoptate niste legi pro, efectul va fi in cascada, nu se va stopa aici, ci se vor multiplica si mai mult aceste “ drepturi” pentru persoanele de acelasi sex. - Eu am o viziune conservatoare in acesta problema, nu vreau progresism, modernism, si alte posibile “ binefaceri” ale lumii moderne. (de parca pana acum lumea nu era moderna, ci inapoiata si medievala, de cand cu acordarea acestor legislatii minoritatilor sexuale :)) -De ce conservator? Din nspe motive: religioase- in primul rand sunt crestin, apoi morale- nu mi se pare o chestiune normala, decenta si sanatoasa. - Si nu in ultimul rand, spuneti-mi va rog, de ce as da vrabia din mana pe cioara de pe gard??!! De ce as risca ceva ce poate nu ar merge la noi in societate, ca nu suntem o societate modernista ca Olanda de exemplu? De ce sa experimentez ceva nou doar de dragul noului, de dragul mersului in turma, si sa nu raman fidel ca si pana acum principiilor de viata moral crestine pe baza caruia ACEASTA tara a fost fondata??!!!! - De ce sa arunc la gunoi traditie milenara de viata, norme si cutume, stil, etc doar pentru a fi in pas cu moda?! - De ce sa risc totul pentru nimic clar, concludent si folositor Romaniei? Credeti ca acceptand lobbyul LGBT vom fi mai bogati, ne vor creste pomi cu bani, vor umbla cainii cu covrigi in coada sau investitorii straini vor sari de bucurie sic! la auzul vestii ca Romania a intrat in clubul pro gay???!!! -Pentru toate aceste motive, am sa votez Da cu toata convingerea!
Postat 05 Octombrie 2018, 14:42 de cetateanbihorean
O miselie campania impotriva definirii in Constitutie
Campania impotriva definirii si in Constitutie a familie naturale, normale a fost o adevarata miselie dusa pe toate fronturile si cel contra moralitatii mascata sub sustinerea egalitatii oamenilor si cel politic! Coruptia morala ajunge la cote alarmante pentru trairea in normalitate a societetii umana pe tot Pamantul. Daca am privy in istorie toate marile imperii au cazut, s-au destramat atunci cand moralitatea normalului a fot aruncata la cosul de gunoi. Ce urmeaza? Pe termen scurt... toate gruparile care sustin deviatiile de la normanitate, naturalitate vor prinde aripi si in maxim 10 ani toata legislatia v-a fi croita dupa mintea lor, minte a celor 4-5% din populatie. Copii tai se vor "bucura" de aceasta miselie sustinuta azi de tine, nepotii tai vor fi asa cum azi tu sustii ca este bine. Ce sa spun? Fiecare sa se bucure in casa lui de de ce face in zilele referendumului, de ceea ce sustine la referendum, sa isi vada impliniti copii asa cum sustine azi moralitatea normala sau ce sustine azi?
Postat 05 Octombrie 2018, 12:32 de scortosul
Referendum
Oare aceste comunitati care se dau credincioase de ce nu au fost asa de vehemente in cazul referendumului pentru unirea cu Sanmartinul?? Nu mai bine sa si-o traga popii in c.r dar sa traim si noi mai bine? Sa se dezvolte Oradea? Sau daca copilul din celebru caz de abuz din Norvegia era de religie ortodoxa de exemplu, cum ar fi reactionat??
Postat 05 Octombrie 2018, 12:01 de Mekla
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON