URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copii "furaţi" de parohii

Donaţiile de 2% din impozitele pe anul 2017 oferite de orădeni unor asociaţii pentru finanţarea îngrijirii unor copii grav bolnavi sunt „dijmuite” de parohii ortodoxe, ajutate de o filieră încă nedescoperită.

După semnarea formularelor 230 prin care au direcţionat o parte din impozitele pe salarii şi pensii către ONG-uri înfiinţate de familiile copiilor cu handicap, mai mulţi contribuabili au fost înştiinţaţi că în evidenţele fiscale apar ca „binefăcători” ai unor biserici din Bihor despre care nici măcar nu au auzit.

Autostrada promisiunilor

În timp ce Ungaria face o autostradă care să ocolească o altă autostradă, autorităţile din România asfaltează cu… promisiuni.

Vecinii maghiari mai au de terminat 20 de kilometri din şoseaua de mare viteză M35 care ar trebui să se conecteze în Borş cu Autostrada Transilvania, începută în 2004 şi abandonată în 2011.

Furtişag la OTL!  

Două angajate ale OTL, mamă şi fiică, au „uşurat” contul societăţii de transport public cu 30.000 de euro.

Conducerea societăţii a reclamat Poliţiei o înşelăciune după ce două economiste, Liliana şi Simona Tuduc, au căzut în plasa unor escroci care le-au păcălit să le vireze contravaloarea unei cisterne de motorină.

Vara şantierelor 

De săptămâna aceasta mai multe străzi din tot oraşul vor fi blocate pentru lucrări de către constructorii obligaţi să profite de vacanţa de vară.

Traficul în zonele Parcul 1 Decembrie, Armatei Române, Eminescu şi Parcul Traian va fi restricţionat şi se va derula cu greutate pe străzile adiacente şantierelor pentru podul Centenarului, prelungirea drumului rapid şi noului drum de Sântandrei.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Ioan Cupşa, deputat PNL Bihor: "Infractorii pot să rămână şi liberi, şi cu banii

Aflat la al doilea mandat de deputat, avocatul orădean Ioan Cupşa, membru în aşa numita comisie Iordache, explică cititorilor BIHOREANULUI cele mai importante modificări aduse Codului penal şi Codului de procedură penală prin cele 327 şi respectiv 71 amendamente votate de parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR. „Ar scăpa de răspundere nu doar politicienii acuzaţi de corupţie ori autorii unor tâlhării, violuri, crime, acte de terorism, ci şi funcţionarii care şicanează, abuzează simpli cetăţeni şi firme”, avertizează Cupşa. Concluzia sa e netă: noile Coduri sunt dedicate infractorilor, fără nicio preocupare pentru victime.

Începe vânătoarea

Primarul Ilie Bolojan vrea să ia măsuri pentru limitarea numărului de porumbei, pisici şi alte sălbăticiuni de pe raza municipiului.

Municipalitatea pregăteşte un regulament în baza căruia orădenii care hrănesc pisicile şi porumbeii vor fi amendaţi, iar mistreţii eliminaţi, pe considerentul că animalele transmit boli şi provoacă distrugeri.

Ali, „Motanul” 

Un orădean cu origini siriene este toboșarul celei mai în vogă trupe din România, The Motans.

După câţiva ani în care a bătut la tobe în formații locale, Ali Said s-a stabilit în Capitală, unde colaborează atât cu The Motans, cât și cu Damian Drăghici, căruia îi este producător muzical, și cu Smiley, pentru care este... antrenor de fitness.

TIMP LIBER

Ospăț în Pădurea Craiului

Restaurantele din oraș au în meniuri preparate alese, dar puține pot concura cu gustul autentic al bunătăților gătite ca pe vremea bunicilor.

În această vară, o agenție de turism invită orădeni să descopere frumusețile propriului judeţ, să se relaxeze la poale de munte și să se bucure de o sumedenie de preparate de Bihor, în așa numite brunch-uri tradiționale. Următorea excursie cu atracții gastronomice va avea loc sâmbăta aceasta.

ORADEA NOASTRĂ

Reciclare cu amânare 

De anul viitor, fiecare primărie din România va plăti bani grei pentru deşeurile pe care, deşi ar putea să le recicleze, le abandonează în haldele de gunoi. În timp ce Comisia Europeană a avertizat deja Guvernul că riscă amenzi uriaşe pentru că nu a adoptat directivele privind colectarea deşeurilor, nici în Bihor situaţia nu este... curată.

Proiectul de 43 milioane de euro al Consiliului Judeţean pentru implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor (SMID), care presupune colectarea selectivă a gunoiului în toate localităţile din judeţ, pentru a putea fi reciclate, este în mare întârziere. Deşi toate instalaţiile au fost finalizate, licitaţiile pentru folosirea lor sunt abia în faza de pregătire.

Oradea în obiectiv 

Probabil că nu există orădean care să aibă cont pe Facebook şi să nu fi văzut măcar o dată o poză semnată Adam Freundlich.

Tânărul de 26 de ani, fost membru al echipei de polo CSM Digi Oradea, în prezent medic dentist, este pasionat de fotografie şi cel mai mult îi place să imortalizeze străzile şi clădirile oraşului natal. Cu răbdare, „vânează” momentul în care lumina se aşază pe faţade aşa cum îşi doreşte, iar fotografiile astfel realizate vorbesc despre cât de frumoasă este Oradea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON