URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La închisoare... din greşeală!

Fostul subprefect PSD Nicu Odobasianu şi încă trei colegi de dosar penal au fost băgaţi în puşcărie, din superficialitate, a doua oară, săptămâna trecută. Condamnaţi în celebrul dosar Top Construct pentru că au "sifonat" banii publici decontând lucrări fictive, foştii angajaţi ai Primăriei Beiuş, eliberaţi deja din Penitenciar, şi-au făcut cereri de reducere a pedepselor, dar judecătorii Rareş Şerban şi Laura Soane au dispus, sub ochii unor procurori şi avocaţi la fel de neglijenţi, reîncarcerarea condamnaţilor, ca să-şi ispăşească pedeapsa... deja executată.

"Peştii" infractorilor

Şeful Postului de Poliţie din Tinca, Ionică Ionele, şi ajutorul său, Florin Sălăgean, au fost trimişi în judecată pentru corupţie. Cei doi poliţişti sunt acuzaţi de procurorii Parchetului Bihor că au luat şpăgi în peşte, cafele şi sucuri ca să muşamalizeze dosarul penal al unui braconier prins pescuind cu plasa.

Oradea angajează!

Firmele din Zona Metropolitană Oradea au nevoie ca de aer de încă 2.000 de angajaţi pentru a menţine tendinţa ascendentă a economiei locale. Criza forţei de muncă obligă angajatorii să facă recrutări în mod constant, să aducă muncitori de la sute de kilometri şi să încerce calificarea lor direct în producţie, în vreme ce Primăria orădeană vrea să crească populaţia oraşului stimulând naveta şi construirea de locuinţe.

Dar pentru "unchiuţi"

Fiii fostului rector Teodor Maghiar vor să scoată bani de la Primăria Oradea pentru un teren pe care au ajuns proprietari fără să aibă dreptul. Judecătoria Oradea a stabilit că Adrian şi Doru Maghiar au deţinut nelegal 4 hectare de teren lângă şoseaua de centură, în urma unei "donaţii" de la nişte anonimi ce fuseseră împroprietăriţi prin falsuri doar pentru a-l transmite lor.

Judeţul paralel

Instalaţi la cârma Consiliului Judeţean, reprezentanţii UDMR şi-au construit o "reţea paralelă", pe care o folosesc în interes propriu şi de partid. În timp ce aparatul CJ a fost segregat pe criterii politico-etnice între UDMR şi PSD, însuşi preşedintele Pásztor Sándor, considerat moale şi lipsit de autoritate, este "supervizat" prin intermediul administratorului public, Szabó József, de către adevăratul şef al Judeţului, "eminenţa cenuşie" Szabó Ődőn, preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Tăcerea mieilor

Iarna prelungită şi sărbătorile de Paşti ce "pică" anul acesta mai repede scumpesc mieii, pe care ciobanii refuză să-i sacrifice fiindcă n-au apucat să crească. Frigul din martie va afecta inclusiv legumele, fermierii urmând să le scoată pe piaţă mai târziu şi să le vândă mai scump ca să-şi acopere cheltuielile pentru încălzirea serelor, riscul unei primăveri capricioase periclitând şi viitoarele recolte de fructe.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Giani Bura, coordonatorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor
"Calitatea serviciilor a crescut odată cu dezvoltarea Oradiei"

La doar 34 de ani, Giani Bura are deja o experienţă de cinci ani la şefia Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, o instituţie cu personal puţin, dar cu responsabilităţi mari, care controlează vânzători de toate felurile şi din tot judeţul, şi e chemată să protejeze drepturile cumpărătorilor.
În interviul acordat BIHOREANULUI, comisarul-şef adjunct, care este şi şef de lucrări la Universitatea din Oradea în domeniul Ingineria Produselor Alimentare, vorbeşte despre calitatea produselor de pe piaţa locală, despre "ţepele" pe care consumatorii le primesc, dar şi despre eforturile de îmbunătăţire a imaginii instituţiei, care n-a fost ferită de scandaluri, inclusiv de corupţie.

Târg de primăvară

După o iarnă mult prea lungă, orădenii sunt invitaţi să sărbătorească venirea primăverii în Piaţa Unirii.
Cea de-a doua ediţie a Târgului de Paşti va avea loc între 30 martie şi 9 aprilie, aducând în centrul oraşului produse tradiţionale din comunităţile româneşti şi ungureşti din Bihor, o mini-grădină zoologică, ateliere de încondeiat ouă, jucării imense din lemn şi spectacole de teatru pentru copii.

ORADEA NOASTRĂ:

Spor la grădinărit!

Primăvara se lasă aşteptată, dar tot va ajunge şi la noi, iar odată cu ea vor prinde viaţă toate grădinile. Pentru ca spaţiile verzi să arate bine este nevoie, însă, de pregătire.
Ce fel de lucrări trebuie făcute în această perioadă şi cum îşi pot orădenii transforma spaţiile verzi - fie grădini private, fie împrejurimile blocurilor - aşa încât să arate cât mai bine, explică Maria Szabo, inginer horticol la RER Vest, deţinătoarea unei experienţe profesionale întinse pe patru decenii doar în acest domeniu.

Oradea, linişte!

Orădeni, vă deranjează gălăgia? Strigaţi! Până pe 10 aprilie, Primăria aşteaptă propunerile şi comentariile voastre la planul de măsuri pentru combaterea poluării fonice.
Întocmit de două firme specializate, studiul arată, deloc surprinzător, că cea mai mare sursă de gălăgie din oraş este traficul rutier. Drept urmare, se propune realizarea a cât mai multor piste pentru biciclişti şi zone dedicate exclusiv pietonilor, dar şi modernizarea parcului de tramvaie şi autobuze OTL, astfel încât mai mulţi locuitori să aleagă transportul în comun, în detrimentul autoturismelor proprii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON