URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Prin Alexandru Mudura senior, Oradea şi-a făcut primul mall pe vremea când marile companii de profil nu aveau ochi decât pentru Capitală şi câteva centre urbane importante. Nu-i mai puţin adevărat că era şi greu ca un investitor străin să intre pe piaţa locală câtă vreme filozofia edililor de atunci se limita la "Şi mie ce-mi pică?".
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ? Oare ce-o să le spună? Că dacă merg şi votează DA o să aibă alocaţii mai mari pentru copii? Dar nevestelor abuzate, că n-o să le mai bată "mândrrrii rrromâni"?...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.

Bucurii pentru copii: De 1 iunie, Kids Fest aduce 3 zile cu distracţii, ateliere, jocuri, magie şi personaje de poveste în Cetate

Bucurii pentru copii: De 1 iunie, Kids Fest aduce 3 zile cu distracţii, ateliere, jocuri, magie şi personaje de poveste în Cetate DISTRACŢIE CU BUFONI. Haioşii bufoni regali se întorc şi anul acesta la Kids Fest, cu tot felul de jonglerii şi acrobaţii, tot în curtea Cetăţii urmând să fie amplasat şi un parc de distracţii cu jucării tradiţionale, din lemn
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Oradea, Ziua Copilului va dura... trei zile. În weekend-ul 1-3 iunie, Cetatea se va transforma într-un tărâm de basm, cu numeroase bucurii pentru micuţi.

În fortăreaţă vor fi organizate ateliere de olărit, vor fi oferite lecţii de minigolf, de tir cu arcul şi chiar de echitaţie. Prin curtea Cetăţii se vor plimba personaje de basm şi vor fi amplasate "statui" misterioase, iar copiii sunt invitaţi, fireşte, şi la spectacole de teatru şi de magie.

Playground

Organizat de municipalitate prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Kids Fest se va desfăşura anul acesta între 1 şi 3 iunie în Cetate. Pentru cei mici sunt plănuite trei zile pline cu evenimente atractive. Din prima până în ultima, copiii vor putea participa la ateliere de olărit, între orele 14 şi 18, la atelierele de nutriţie "Curcubeu de fructe şi legume" cu Amalia Şelariu, între orele 14 şi 16, precum şi la ateliere de luterie, adică de făurire a unor instrumente muzicale, între orele 10 şi 20.

De asemenea, pe tot parcursul evenimentului, copiii vor avea posibilitatea să tragă cu arcul la ţintă, să joace darts şi să înveţe minigolf. Pe deasupra, în Cetate va fi amenajat şi un parc cu jucării tradiţionale: 21 de piese uriaşe, toate meşterite din lemn, evocând timpuri apuse. Tot în curtea fortăreţei va fi "întins" şi un joc de societate uriaş cu zaruri şi va fi amenajat un aşa numit "imagination playground", adică un sistem de joacă mobil, în care participanţii vor putea să-şi inventeze propriile jocuri.

Statui, bufoni şi soldăţei

La ediţia 2018 se întorc şi invitaţi de seamă, tinerii artişti stradali ai trupei Famous Art din Cluj. Cei mici îi vor vedea din nou pe bufonii regali şi vor face cunoştinţă cu câteva personaje noi, precum Omul Oglindă, soldaţi de jucărie şi statui vivante în levitaţie, care vor oferi spectacole vizuale inedite.

În curtea Cetăţii vor fi prezente inclusiv personaje de basm, dar şi personaje Disney, aduse de asociaţia Prietenii Veseliei din Oradea, care va organiza şi un atelier cu face-painting, tatuaje cu sclipici şi modelaj de baloane, zilnic între orele 13 şi 20.

Totodată, în 2 şi 3 iunie, adică sâmbătă şi duminică, între orele 10-14, respectiv 16-20, Asociaţia Deus Vult va susţine ateliere de echitaţie la intrarea dinspre strada Redutei. Merită spus şi că pe toată durata festivalului expoziţiile Muzeului Cetăţii vor putea fi vizitate gratuit, inclusiv expoziţia cu jucării din anii ’70-’80 intitulată "Copilăria în Epoca de Aur".

Întâlnire cu Magicianul

Kids Fest va cuprinde şi mai multe spectacole de teatru, o parte dintre ele fiind incluse şi în programul Festivalului Arcadia (18 mai - 10 iunie).

Pe 1 iunie, de la ora 11, pe scena special amenajată în Cetate, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va juca "Poveşti populare maghiare", reprezentaţia fiind urmată la ora 12 de un program cu personaje hazlii, Toppolina şi Hapciu. De la ora 16, pe scenă va urca Ella Bella, un alt personaj îndrăgit de copii, iar de la ora 18 actorii de la Arcadia vor interpreta un spectacol intitulat "Mic sau mare?".

În aceeaşi zi, în corpul M, magicienii Eduard şi Bianca vor oferi trei reprezentaţii ale unui show interactiv intitulat "Aventuri în orăşelul magic", de la orele 17, 19 şi 20.

Sâmbătă, 2 iunie, de la ora 10, trupa de marionete a Teatrului Ioan Slavici din Arad va pune în scenă "Povestea Porcului". Apoi, la prânz, cunoscutul actor Marian Râlea, Magicianul din "Abracadabra", îşi dă întâlnire cu micuţii din Oradea, cărora le-a pregătit spectacolul interactiv "Judecata poveştilor".

Poveşti pentru copii

Tot sâmbătă, de la ora 16, Trupa Liliput a Teatrului Szigligeti va prezenta "Aventurile lui Paprikajancsi", iar de la ora 18 o trupă privată din Arad, "Poveşti cu clovi". Spre seară, copiilor li se pregăteşte spectacolul interactiv "Ssst!", cu actorul orădean Şerban Borda, programat la ora 19, iar de la ora 20 va avea loc un show de dans al Mana Dance Academy.

În ultima zi a Kids Fest, de la ora 11, este programat "Revizorul" de Gogol, redat de o trupă de copii şi adolescenţi cu vârste între 7 şi 17 ani coordonată de Şerban Borda. Apoi, de la ora 15.30, va avea loc un concert al formaţiei Mesehetes din Ungaria, urmat la ora 17 de spectacolul "Magia copilăriei" cu magicianul Lorenzo. De la ora 19, actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret Merlin din Timişoara vor prezenta "Noua poveste a Scufiţei Roşii".

Programul este, deci, plin cu atracţii, toate oferite gratuit celor mici, în dar de ziua lor. Frumos ar fi ca părinţii să nu-i lipsească de ele...


PROGRAMUL FESTIVALULUI LA SCENĂ

1 IUNIE 

11:00 - 12:00 Povești populare maghiare, Trupa Arcadia Oradea

12:00 - 13:00 Spectacol Toppolina și Hapciu

16:00 - 17:30 Spectacol Ella Bella

18:00 - 18:30 Mic sau mare?, Trupa Arcadia Oradea 1-3 ani

17:00, 19:00, 20:00 "Aventuri în orășelul magic", spectacol interactiv de magie cu Eduard și Bianca  (Corpul M)

2 IUNIE

10:00 - 11:00 Povestea porcului – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Trupa Marionete

12:00 - 13:15 Spectacolul "Judecata Poveștilor" cu Marian Râlea

16:00 - 17:00 Aventurile lui Paprikajancsi a Trupei Lilliput, Teatrul Szigligeti

18:00 - 19:00 Teatru pe roți: Povești cu clovni, Compania Soso și Nuți, Arad

19:00 - 20:00 Șsst!!!, spectacol interactiv cu Șerban Borda

20:00 - 21:00 Spectacol de dans Mana Dance Academy

3 IUNIE

11:00 - 12:15 Revizorul, după Gogol, Spectacol pentru copii și adulți

15:30 - 16:30 Concert “MeseHetes”

17:00 - 18:15 Spectacol "Magia Copilăriei" cu Magicianul Lorenzo

19:00 - 20:00 Noua poveste a Scufiței Roșii – Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR ZILNICE:

1-3 IUNIE

10:00 – 18:00  Expoziție de pictură și grafică “File de manuscris”, Liceul Teoretic “Aurel Lazăr” (Muzeul Orașului Oradea)

10:00 – 18:00 Expoziție de jucării “Copilăria în Epoca de Aur” (Corp A, etaj 2)

10:00 – 20:00 Expoziție de pictură “Joc și culoare”, Asociația Art Flora Oradea (Corp G)

10:00 - 20:00 Atelier Luterie

10:00 - 20:00  AirSoft

10:00 - 20:00 Tir cu Arcul

10:00 - 20:00 Parc jucări tradiționale

10:00 - 20:00 Imagination playgroung

10:00 - 20:00 Parc minigolf

10:00 - 20:00 Joc de societate uriaș

10:00 - 20:00 Darts uriaș

14:00 - 18:00 Casa Meșteșugărească Oradea

14:00 - 18:00 Atelie Olărit 

14:00 - 16:00 Atelier Curcubeu de Fructe și Legume cu Amelia Șelariu (Corpul G)

2-3 IUNIE

10:00 - 14:00, 16:00 - 20:00 Atelier de echitație, Asociația Deus Vult (Parcul Cetății de la intrarea Estică - intrare dinspre Strada Redutei)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)
 • Zilele Culturii Maghiare: Jocuri pentru copii, spectacole şi târg cu de toate, la Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Ziua curăţeniei: Peste 18.000 de voluntari bihoreni au curăţat gunoaiele aruncate prin judeţ (FOTO)
 • Marşul 'roşu': De ziua lor, pompierii bihoreni au făcut demonstraţii şi au defilat prin oraş (FOTO/VIDEO)
 • Expoziția „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea (FOTO)
 • Șase mascaţi din Bihor se luptă pentru Cupa Structurilor speciale. Vezi cum arată fără echipamente! (FOTO / VIDEO)
 • N-au terminat! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor rămâne închisă încă o săptămână (FOTO)
 • Revoltător! Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a abandonat tone de gunoaie în mijlocul naturii, inclusiv într-o arie protejată (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON