URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 24 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.

Bucurii pentru copii: De 1 iunie, Kids Fest aduce 3 zile cu distracţii, ateliere, jocuri, magie şi personaje de poveste în Cetate

Bucurii pentru copii: De 1 iunie, Kids Fest aduce 3 zile cu distracţii, ateliere, jocuri, magie şi personaje de poveste în Cetate DISTRACŢIE CU BUFONI. Haioşii bufoni regali se întorc şi anul acesta la Kids Fest, cu tot felul de jonglerii şi acrobaţii, tot în curtea Cetăţii urmând să fie amplasat şi un parc de distracţii cu jucării tradiţionale, din lemn
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Oradea, Ziua Copilului va dura... trei zile. În weekend-ul 1-3 iunie, Cetatea se va transforma într-un tărâm de basm, cu numeroase bucurii pentru micuţi.

În fortăreaţă vor fi organizate ateliere de olărit, vor fi oferite lecţii de minigolf, de tir cu arcul şi chiar de echitaţie. Prin curtea Cetăţii se vor plimba personaje de basm şi vor fi amplasate "statui" misterioase, iar copiii sunt invitaţi, fireşte, şi la spectacole de teatru şi de magie.

Playground

Organizat de municipalitate prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Kids Fest se va desfăşura anul acesta între 1 şi 3 iunie în Cetate. Pentru cei mici sunt plănuite trei zile pline cu evenimente atractive. Din prima până în ultima, copiii vor putea participa la ateliere de olărit, între orele 14 şi 18, la atelierele de nutriţie "Curcubeu de fructe şi legume" cu Amalia Şelariu, între orele 14 şi 16, precum şi la ateliere de luterie, adică de făurire a unor instrumente muzicale, între orele 10 şi 20.

De asemenea, pe tot parcursul evenimentului, copiii vor avea posibilitatea să tragă cu arcul la ţintă, să joace darts şi să înveţe minigolf. Pe deasupra, în Cetate va fi amenajat şi un parc cu jucării tradiţionale: 21 de piese uriaşe, toate meşterite din lemn, evocând timpuri apuse. Tot în curtea fortăreţei va fi "întins" şi un joc de societate uriaş cu zaruri şi va fi amenajat un aşa numit "imagination playground", adică un sistem de joacă mobil, în care participanţii vor putea să-şi inventeze propriile jocuri.

Statui, bufoni şi soldăţei

La ediţia 2018 se întorc şi invitaţi de seamă, tinerii artişti stradali ai trupei Famous Art din Cluj. Cei mici îi vor vedea din nou pe bufonii regali şi vor face cunoştinţă cu câteva personaje noi, precum Omul Oglindă, soldaţi de jucărie şi statui vivante în levitaţie, care vor oferi spectacole vizuale inedite.

În curtea Cetăţii vor fi prezente inclusiv personaje de basm, dar şi personaje Disney, aduse de asociaţia Prietenii Veseliei din Oradea, care va organiza şi un atelier cu face-painting, tatuaje cu sclipici şi modelaj de baloane, zilnic între orele 13 şi 20.

Totodată, în 2 şi 3 iunie, adică sâmbătă şi duminică, între orele 10-14, respectiv 16-20, Asociaţia Deus Vult va susţine ateliere de echitaţie la intrarea dinspre strada Redutei. Merită spus şi că pe toată durata festivalului expoziţiile Muzeului Cetăţii vor putea fi vizitate gratuit, inclusiv expoziţia cu jucării din anii ’70-’80 intitulată "Copilăria în Epoca de Aur".

Întâlnire cu Magicianul

Kids Fest va cuprinde şi mai multe spectacole de teatru, o parte dintre ele fiind incluse şi în programul Festivalului Arcadia (18 mai - 10 iunie).

Pe 1 iunie, de la ora 11, pe scena special amenajată în Cetate, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va juca "Poveşti populare maghiare", reprezentaţia fiind urmată la ora 12 de un program cu personaje hazlii, Toppolina şi Hapciu. De la ora 16, pe scenă va urca Ella Bella, un alt personaj îndrăgit de copii, iar de la ora 18 actorii de la Arcadia vor interpreta un spectacol intitulat "Mic sau mare?".

În aceeaşi zi, în corpul M, magicienii Eduard şi Bianca vor oferi trei reprezentaţii ale unui show interactiv intitulat "Aventuri în orăşelul magic", de la orele 17, 19 şi 20.

Sâmbătă, 2 iunie, de la ora 10, trupa de marionete a Teatrului Ioan Slavici din Arad va pune în scenă "Povestea Porcului". Apoi, la prânz, cunoscutul actor Marian Râlea, Magicianul din "Abracadabra", îşi dă întâlnire cu micuţii din Oradea, cărora le-a pregătit spectacolul interactiv "Judecata poveştilor".

Poveşti pentru copii

Tot sâmbătă, de la ora 16, Trupa Liliput a Teatrului Szigligeti va prezenta "Aventurile lui Paprikajancsi", iar de la ora 18 o trupă privată din Arad, "Poveşti cu clovi". Spre seară, copiilor li se pregăteşte spectacolul interactiv "Ssst!", cu actorul orădean Şerban Borda, programat la ora 19, iar de la ora 20 va avea loc un show de dans al Mana Dance Academy.

În ultima zi a Kids Fest, de la ora 11, este programat "Revizorul" de Gogol, redat de o trupă de copii şi adolescenţi cu vârste între 7 şi 17 ani coordonată de Şerban Borda. Apoi, de la ora 15.30, va avea loc un concert al formaţiei Mesehetes din Ungaria, urmat la ora 17 de spectacolul "Magia copilăriei" cu magicianul Lorenzo. De la ora 19, actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret Merlin din Timişoara vor prezenta "Noua poveste a Scufiţei Roşii".

Programul este, deci, plin cu atracţii, toate oferite gratuit celor mici, în dar de ziua lor. Frumos ar fi ca părinţii să nu-i lipsească de ele...


PROGRAMUL FESTIVALULUI LA SCENĂ

1 IUNIE 

11:00 - 12:00 Povești populare maghiare, Trupa Arcadia Oradea

12:00 - 13:00 Spectacol Toppolina și Hapciu

16:00 - 17:30 Spectacol Ella Bella

18:00 - 18:30 Mic sau mare?, Trupa Arcadia Oradea 1-3 ani

17:00, 19:00, 20:00 "Aventuri în orășelul magic", spectacol interactiv de magie cu Eduard și Bianca  (Corpul M)

2 IUNIE

10:00 - 11:00 Povestea porcului – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Trupa Marionete

12:00 - 13:15 Spectacolul "Judecata Poveștilor" cu Marian Râlea

16:00 - 17:00 Aventurile lui Paprikajancsi a Trupei Lilliput, Teatrul Szigligeti

18:00 - 19:00 Teatru pe roți: Povești cu clovni, Compania Soso și Nuți, Arad

19:00 - 20:00 Șsst!!!, spectacol interactiv cu Șerban Borda

20:00 - 21:00 Spectacol de dans Mana Dance Academy

3 IUNIE

11:00 - 12:15 Revizorul, după Gogol, Spectacol pentru copii și adulți

15:30 - 16:30 Concert “MeseHetes”

17:00 - 18:15 Spectacol "Magia Copilăriei" cu Magicianul Lorenzo

19:00 - 20:00 Noua poveste a Scufiței Roșii – Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR ZILNICE:

1-3 IUNIE

10:00 – 18:00  Expoziție de pictură și grafică “File de manuscris”, Liceul Teoretic “Aurel Lazăr” (Muzeul Orașului Oradea)

10:00 – 18:00 Expoziție de jucării “Copilăria în Epoca de Aur” (Corp A, etaj 2)

10:00 – 20:00 Expoziție de pictură “Joc și culoare”, Asociația Art Flora Oradea (Corp G)

10:00 - 20:00 Atelier Luterie

10:00 - 20:00  AirSoft

10:00 - 20:00 Tir cu Arcul

10:00 - 20:00 Parc jucări tradiționale

10:00 - 20:00 Imagination playgroung

10:00 - 20:00 Parc minigolf

10:00 - 20:00 Joc de societate uriaș

10:00 - 20:00 Darts uriaș

14:00 - 18:00 Casa Meșteșugărească Oradea

14:00 - 18:00 Atelie Olărit 

14:00 - 16:00 Atelier Curcubeu de Fructe și Legume cu Amelia Șelariu (Corpul G)

2-3 IUNIE

10:00 - 14:00, 16:00 - 20:00 Atelier de echitație, Asociația Deus Vult (Parcul Cetății de la intrarea Estică - intrare dinspre Strada Redutei)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
 • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
 • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON