URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Desfătări nocturne: Mii de orădeni sunt aşteptaţi la Noaptea Muzeelor

Desfătări nocturne: Mii de orădeni sunt aşteptaţi la Noaptea Muzeelor INVITAŢIE LA MUZEU. Între atracţiile ediţiei de anul acesta se numără "maşinile" lui Leonardo da Vinci, aduse de la Florenţa, şi un vivariu cu păianjeni, peşti şi reptile

Pasionaţii de istorie, artă şi ştiinţe naturale vor avea o perioadă plină cu evenimente pe placul lor, în cadrul celei de-a XXII-a ediţii a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor.

Şi anul acesta cel mai aşteptat eveniment este Noaptea Muzeelor, când orădenii vor putea vizita gratuit numeroase expoziţii interesante în sediul din strada Armatei Române, la Cetate, la Muzeul Militar, precum şi în mai multe biserici şi sedii episcopale din oraş.  

Sărbătoarea Muzeului

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor sunt sărbătorite anul acesta între 16 şi 22 mai. Ediţia va debuta, miercuri, de la ora 11.30, la noul sediu al complexului muzeal din strada Armatei Române nr. 1, cu lansările celor mai noi volume scoase de editura proprie a MŢC.

Apoi, pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, organizatorii au decis că expoziţiile din noul sediu vor putea fi vizitate gratuit, la fel şi cele de la muzeele memoriale "Aurel Lazăr", "Iosif Vulcan" şi "Ady Endre". De la ora 17, orădenii sunt invitaţi la noul sediu pentru a participa la vernisajul expoziţiei "Carte tipărită", ce va cuprinde toate cărţile de specialitate apărute la editura MŢC din 1971 încoace. Tot acolo, jumătate de oră mai târziu, va avea loc adunarea membrilor Asociaţiei "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" care vor discuta despre proiecte culturale care să aducă tot mai mulţi vizitatori în muzeu.

Pe 22 mai, evenimentul va fi închis cu o nouă ediţie a Conferinţelor Unirii, programată la Muzeul "Aurel Lazăr", în cadrul căreia se va discuta despre contribuţia personalităţilor locale la Marea Unire.

Creaţiile unui geniu

Înainte însă, mai exact sâmbătă, 19 mai, orădenii sunt aşteptaţi la cel mai atractiv eveniment al sărbătorii, şi anume Noaptea Muzeelor, care şi anul acesta se va desfăşura sub genericul "Muzeele orădene împreună!", asta însemnând că vor fi deschise gratuit vizitatorilor toate punctele muzeale din Oradea, precum şi unele turistice, între orele 19.00 - 02.00.

La noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, pe curioşi îi aşteaptă expoziţia temporară "Invenţiile unui geniu. "Maşinile" lui Leonardo da Vinci", adusă din Florenţa în luna martie. Ea cuprinde 45 de exponate de diverse dimensiuni, reprezentând creaţii realizate de familia Niccolai din Florenţa după schiţele artistului şi savantului da Vinci, care a gândit maşinării interesante de zbor, hidraulice, civile şi de război, cu mult înaintea vremii lor.

Între exponate se numără o "maşină cu suspensie", considerată o anticipare a autoturismului modern, un tanc de dimensiuni miniaturale, o bicicletă, un deltaplan şi o paraşută. 15 dintre exponate sunt interactive, deci pot fi mânuite de vizitatori pentru a le înţelege mecanismele. Până acum, expoziţia a fost vizitată de circa 11.000 de persoane, toate plătitoare de bilet.

Vivariu în circuit

De asemenea, în premieră la Noaptea Muzeelor va putea fi vizitat Vivariul din noul sediu, care cuprinde 35 de acvarii, acvaterarii şi terarii cu animale mici din peste 40 de specii locale şi exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere. Vivariul a fost introdus în circuitul muzeal luna aceasta.

Tot la sediul de pe strada Armatei Române vor putea fi vizitate expoziţiile "Artişti plastici orădeni din perioada interbelică", "Pictori şi sculptori orădeni din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor (1950-1980)", "Donaţia Iosif Fekete (colecţia Muzeului Ţării Crişurilor)", Expoziţia de artă decorativă contemporană din colecţia MŢC (sticlă, ceramică, porţelan, tapiserie).

De asemenea, într-una din încăperi vor fi proiectate scurtmetraje realizate în ţări precum Canada, Irlanda, Grecia şi Argentina şi selectate în cadrul unei noi ediţii a festivalului Video Art Event, organizat de Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii din Oradea.

Plimbări de noapte  

Nu sunt de neglijat nici celelalte puncte muzeale din oraş. La Muzeul Oraşului din Cetate vor putea fi admirate nu mai puţin de 14 expoziţii, între care una cu cărţi poştale din secolele XIX şi XX, expoziţia "Copilăria în comunism", expoziţia cu rezultatele cercetărilor arheologice în Palatul Princiar, "Istoria fotografiei orădene" şi "Rezistenţă şi represiune", despre victimele comunismului din Bihor.

Ca de obicei, în Noaptea Muzeelor va fi deschis şi Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand", cuprinzând multe arme şi uniforme, precum şi muzeele bisericilor din Oradea. La Episcopia Romano-Catolică, pe lângă expoziţia cu obiecte de tezaur, orădenii vor putea vizita, în premieră, şi spaţiile din subsolul Palatului Episcopal, care au fost folosite pe vremuri ca pivniţe.

În circuitul vizitelor gratuite au fost incluse şi Turnul Primăriei, respectiv Sinagoga Neologă Sion. Pentru ca doritorii să poată vedea cât mai multe, OTL le va pune la dispoziţie, gratuit, un autobuz care va circula între obiectivele nocturne. Deci, se anunţă o noapte plină...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON