URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2019, 12:00

Ciprian Blejan, preşedintele ALDE Bihor: Avem un obiectiv clar, acela de a aduce bunăstarea în buzunarele românilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ciprian Blejan, preşedintele ALDE Bihor, a declarat, miercuri, în pragul alegerilor europarlamentare, că ALDE şi-a stabilit obiectivul clar "de a aduce bunăstarea în buzunarele românilor şi de a dezvolta România, de a lua acele măsuri liberale care pot asigura dezvoltarea economică a României şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor".

Măsurile luate de ALDE, alături de partenerii de guvernare, au adus beneficii concrete: majorarea salariului minim, creşterea pensiilor, schimbări pozitive majore în educaţie şi sănătate, domenii prioritare pentru ALDE în cadrul guvernării.

"Eu vorbesc de lucruri care se văd. Sănătatea şi educaţia au primit cele mai mari fonduri din istorie în bugetul pentru anul 2019. S-au alocat 50 de miliarde de lei pentru sănătate, mai mult cu 7 miliarde de lei faţă de anul trecut, iar pentru educaţie avem un buget cu 47,8% mai mare faţă de anul trecut, adică un plus de peste 10 miliarde faţă de 2018", spune Blejan.

Creşterea salariilor pentru medici şi profesori reprezintă o altă modalitate de a sprijini cele două domenii. Astfel, de  la 1 martie 2018, medicii, asistenţii, şoferii de autosanitare şi ambulanţierii beneficiază de salarii mărite, ajungând, mult mai devreme, la nivelul salarial din 2022.

"Efectul este unul vizibil în sensul că medicii nu mai părăsesc România, iar unii au început să se întoarcă. La profesori, faţă de 2016, salariile nete, "în mână", au crescut în medie cu 57,6%", spune Blejan.

"Vă propun să luăm decizii, să nu fim spectatori"

În opinia liderului ALDE Bihor, România trebuie să fie reprezentată în mod responsabil în Parlamentul European, pentru ca românii să fie nu spectatori, ci implicaţi în actul decizional.

ALDE, în actuala guvernare, a adus pentru agricultura românească 7,5 miliarde de euro din fonduri europene, în perioada 1 ianuarie 2017-25 februarie 2019, dublu faţă de totalul sumelor încasate de la uniunea europeană în 9 ani, între 2007 şi 2016.

"Din FEGA s-au făcut plăţi de 1,79 miliarde euro (99,61% din program), din FEADR plăţi de 1,2 miliarde euro, din FEPAM plăţi 35 milioane euro", susţine liderul ALDE, adăugând că pentru pentru 2019 s-a stabilit ca ţintă de absorbţie 3 miliarde euro.

Prin programul naţional de dezvoltare rurală au fost finanţate modernizarea şi reabilitarea sistemelor de irigaţii, care pot deservi aproape 400.000 de hectare de plantaţii, s-au alocat finanţări pentru demararea lucrărilor de modernizare a 3.500 de kilometri de drumuri comunale, pentru 748 de kilometri de drumuri forestiere, pentru aproape 3.000 de kilometri de reţea de canalizare în mediul rural, pentru 1.752 de kilometri de reţea de alimentare cu apă în mediul rural, 800 de drumuri agricole sunt în curs de înfiinţare sau de modernizare.

De asemenea, tot din fonduri structurale atrase au fost înfiinţate 10.000 de mici ferme de familie, au fost construite 238 de unităţi de procesare a produselor agricole şi pomicole şi au fost create aproape 7.300 de noi locuri de muncă, toate din bani europeni.

"În ultima săptămână din februarie 2019, au intrat în ţară aproape 300 milioane de Euro pentru susţinerea PNDR, ceea ce înseamnă că de la începutul anului, agricultura românească şi dezvoltarea rurală au beneficiat deja de peste 1,5 miliarde de Euro din fonduri europene", mai spune Blejan.

Comandat de ALDE, cod unic de identificare al mandatarului financiar 41190002

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON