URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2018, 10:28

Tu colectezi selectiv? RER Vest îndeamnă orădenii să sorteze deşeurile înainte de a le arunca

Tu colectezi selectiv? RER Vest îndeamnă orădenii să sorteze deşeurile înainte de a le arunca STRIVIŢI! Pentru eficienţa colectării selective, orădenii trebuie ca, înainte de a le arunca, să strivească deşeurile reciclabile de tipul flacoanelor şi cutiilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca toate oraşele europene, în fiecare an Oradea trebuie să împuţineze cantităţile de deşeuri abandonate la halda oraşului, obiectiv care poate fi atins doar prin reciclarea celor ce pot fi refolosite. Iar condiţia principală a reciclării este colectarea selectivă.

Întrucât, asemenea orădenilor, îşi doreşte ca oraşul să fie curat şi grijuliu faţă de mediul înconjurător, operatorul licenţiat de salubritate RER Vest le-a oferit tuturor infrastructura necesară pentru colectarea separată a deşeurilor care pot fi reciclate. Regulile pe care oamenii trebuie să le respecte sunt, de altfel, foarte simple...

Ce este reciclabil

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca în propria gospodărie fiecare orădean să arunce separat deşeurile care trebuie reciclate. Aşadar, cetăţenii trebuie să strângă într-un sac sau într-un recipient aşa numita fracţia umedă (resturile biodegradabile şi mizeriile imposibil de valorificat) separat de fracţia uscată (deşeurile care pot fi materii prime pentru noi obiecte).

În această a doua categorie intră pungile de hârtie, ziarele, hârtiile utilizate la imprimante şi copiatoare, revistele, cataloagele şi pliantele, cutiile de la aparatele electrocasnice ori de la produse precum detergenţi şi cosmetice, borcanele, recipientele produselor alimentare şi băuturilor, cutiile de conserve, foliile din aluminiu, caserolele şi orice alte obiecte din plastic şi din polistiren, ambalajele de tip folie, pungile din nylon etc.

Separat, până la capăt

Fracţia umedă trebuie să ajungă numai în containerele de culoare neagră sau în pubele, în cazul orădenilor care stau la case, în timp ce locul fracţiei uscate este în recipientele de culoare galbenă puse la dispoziţia asociaţiilor de proprietari, ori în sacii galbeni primiţi gratuit de la RER Vest.

Totodată, deşeurile reciclabile pot fi aruncate şi în containerele tip iglu răspândite în oraş. Acestea sunt în trei culori: cele galbene sunt rezervate colectării plasticului şi metalului, cele de culoare albastră pentru hârtie şi carton, iar cele de culoare verde pentru sticle.

După ce orădenii le abandonează corect, utilajele RER Vest le colectează tot separat, cu utilaje diferite şi în zile distincte, iar apoi le transportă la depozitul ecologic din capătul cartierului Episcopia, administrat de Eco Bihor. Punându-le astfel pe drumul dorit al reciclării...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
colectarea
Oradenii au inceput sa colecteze mai mult selectiv astfel ca aceste deseuri au devenit mai multe decat fractia umeda. Ar trebui ca RER sa modifice intervaul de colectare, astfel incat sa vina in fiecare saptamana sa ridice aceste deseuri reciclabile.
Postat 16 Martie 2018, 10:40 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON