URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Numai o minune ar face ca aeroportul din Oradea să fie urnit și să poată face o concurență credibilă celui din Debrețin. Dacă ar exista respect pe lumea asta, primarul din Debrețin ar trebui să dea aeroportului din urbea sa numele Kiss-Pásztor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Primarul Oradiei a stârnit noi reacţii vehemente săptămâna trecută, cu propunerea ca municipalitatea să ofere, la preţuri sub cele ale pieţei, 10-12 locuri de casă unor români dornici să se repatrieze. Cei mai vocali au fost, previzibil, orădenii pur-sânge, cei pentru care locul de baştină e argumentul beton şi pedigriul mai valoros decât sinapsele neuronale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
17 Aprilie 2019, 11:17

Legea aplicabilă cererii de despăgubiri pentru condamnare nelegală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 19 martie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 76/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit că legea aplicabilă dreptului la repararea pagubei de către stat ca urmare a unei hotărâri de achitare ulterioare unei hotărâri definitive de condamnare este cea în vigoare la momentul rămânerii definitive a hotărârii de achitare.

Înscriindu-se într-un "trend" al ultimilor ani, decizia este extrem de discutabilă, fiindcă scutură din temelii principii ale dreptului civil existente încă din timpul Imperiului Roman.

Astfel, întotdeauna în drept, legea aplicabilă unei fapte ilicite e cea de la momentul comiterii acesteia, pentru că însuşi caracterul ei ilicit trebuie raportat la legea în vigoare în acel moment, ce impunea persoanei care a comis fapta o anumită conduită de urmat, în raport de care se stabileşte chiar caracterul licit sau ilicit al conduitei respective.

Îndepărtându-se de la această concepţie clasică, Instanţa Supremă susţine că pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti este o activitate licită, care nu devine ilicită doar pentru că a fost desfiinţată ulterior în căi de atac, fie ele şi extraordinare.

Înalta Curte afirmă practic că niciodată o hotărâre nu poate fi nelegală, chiar dacă este schimbată de o instanţă superioară. În consecinţă, nu există vreun argument plauzibil pentru a considera în acest caz că s-a săvârşit o faptă ilicită la momentul devenirii definitive a hotărârii de condamnare, doar pentru că această hotărâre a fost desfiinţată în căile de atac şi doar pentru că statul şi-a asumat, prin reglementări speciale, plata unor despăgubiri, în condiţiile prevăzute expres de lege. În concluzie, obligaţia statului de a plăti despăgubirea se naşte, potrivit procedurii speciale, la data la care hotărârea de achitare/prin care s-a constatat eroarea judiciară a devenit definitivă.

Aşadar, potrivit acestui raţionament, faptul că ai fost condamnat pe nedrept nu este un fapt ilicit, ci unul cât se poate de legal în societatea actuală, şi poate chiar de aplaudat.

Trebuie privit mai departe şi spus că această interpretare nu e întâmplătoare, în condiţiile în care s-a pronunţat relativ recent Decizia 15/2017 a Înaltei Curţi prin care s-a stabilit că nu e suficient să fi fost arestat şi apoi achitat, ci trebuie să demonstrezi că arestarea a fost nelegală. Mai pe româneşte, chiar dacă ai fost arestat şi apoi achitat, nu ai dreptul la despăgubiri!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2601 RON
  • 1 EUR = 4.7274 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON