URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2019, 08:09

Zi de sărbătoare: Românii celebrează Paştile catolice şi Floriile ortodoxe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este zi de sărbătoare în toată ţara. Un milion de români celebrează azi Paştile catolice, în timp ce credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici sărbătoresc Floriile şi, simultan, pe toţi cei care poartă nume de flori.

În bisericile romano-catolice s-a oficiat, sâmbătă seară, Vigilia pascală, slujba care celebrează ieşirea lui Iisus Hristos din mormânt.   Papa Francisc a oficiat Slujba de Înviere în Bazilica San Pietro. Celebrările religioase catolice vor culmina mâine, odată cu Sfânta Liturghie şi cu ‘Urbi et Orbi’ – "Către oraş şi lume", tradiţionalul mesaj de Paşte şi Binecuvântare apostolică rostit în fiecare an de Suveranul Pontif. 

Pe de altă parte, Floriile ortodoxe sau Duminica Stâlpărilor este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, evocând intrarea lui Iisus în Ierusalim. Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl "petrec" pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Obiceiuri şi tradiţii

Potrivit mediafax.ro, sătenii din Bistriţa-Năsăud respectă încă, de Florii, obiceiuri şi tradiţii vechi de sute de ani. Pentru Duminica Floriilor se fac plăcinte speciale, se pregătesc ramurile de mâţişori sau de salcie, care, după sfinţire, pot vindeca boli, pot opri furtunile sau alunga duhurile rele.

"S-au conservat multe dintre ritualurile din vatra satului nostru menite să ne arate încă o dată legătura strânsă cu pământul şi divinitatea. În multe sate se respectă tradiţii, transmise din generaţie în generaţie, obiceiuri şi credinţe eterogene în care elementele laice coexistă cu cele religioase", a declarant entologul Maximilian Menuţ, pentru Mediafax.

De asemenea, de Florii se obişnuia să se facă "de ursită", astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Tot de Florii, zestrea se scoate din casă pentru aerisire.

În anumite zone din ţară exista şi obiceiul ca părinţii îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Citeşte şi articolul: "Sărbători fără incidente: Sfaturi de la poliţiştii, jandarmii, frontieriştii şi pompierii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON