URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2017, 18:04

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a ameninţat România, după ce avionul în care se afla n-a putut intra în spaţiul nostru aerian

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a ameninţat România, după ce avionul în care se afla n-a putut intra în spaţiul nostru aerian sursa foto: www.publika.md
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România a interzis, vineri, survolarea spaţiului său aerian pentru un avion în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care dorea să ajungă la Chişinău.

Aeronava în care se afla oficialul rus avea ruta Moscova-Chişinău, a decolat din capitala rusă, a zburat deasupra Belarusului şi Poloniei, a ajuns in Ungaria, iar de acolo s-a întors, după ce a survolat mai mult timp spaţiul aerian.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a confirmat faptul că i-au interzis lui Dmitri Rogozin să intre în spaţiul aerian românesc. 

În replică, Rogozin a scris pe Twitter un mesaj ameninţător la adresa României. "Autorităţile României a supus pericolului pasagerii avionului S7, femei şi copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsc. Aşteptaţi răspuns, nemernicilor", a scris oficialul rus pe contul său de Twitter.

Potrivit Deschide.md, Dmitri Rogozin a declarat pentru agenţia TASS că "în timpul zborului, dispeceratul Român de la Bucureşti a luat legătură cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor şi pentru a se convinge că la bordul avionului se află delegaţia rusă şi liderul ei. După aceasta am fost anunţaţi că ne este interzis să intrăm în spaţiul aerian al României. Piloţii au luat legătura cu Budapesta şi am cerut ca eu, împreună cu delegaţia, să coborâm în capitala Ungariei, avionul să plece în Moldova, iar în privinţa delagaţiei urma să se clarifice Ministerul de Externe al Rusiei. Totodată, piloţii au vrut să se înţeleagă să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta".

Oficialul rus ar fi trebuit să aterizeze pe Aeroportul Internaţional din Chişinău în jurul orei 15:00, fiind invitat de preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la debutul minisiunii de menţinere a păcii pe Nistru, scrie digi24.ro.

La ora 12, pe Aeroportul Internaţional din Chişinău a avut loc o acţiune de protest, la care au luat parte Mişcarea Civică unionistă Tinerii Moldovei, Asociaţia ODIP şi veterani ai războiului de pe Nistru din 1992. Protestatarii voiau să împiedice accesul vicepremierului rus pe teritoriul Republicii Moldova. Veteranii, arborând steagul României şi al Uniunii Europene, au afişat mesajul: "Rogozin, criminal de război". 

Dmitri Rogozin este unul dintre cei mai antipatizaţi oficiali ruşi la Chişinău. În mai 2014, vicepremierul rus a fost inclus pe lista cu sancţiuni vizând oficialii ruşi impuse de UE ca retaliere la anexarea Crimeei de către Moscova. Printre sancţiunile adoptate se numără şi interzicerea tranzitării spaţiului aerian ale ţărilor membre.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
inceputul
sfarsitul va fi tragic daca ne bazam pe americani
Postat 29 Iulie 2017, 08:40 de Rumanu
provocări..
clar provocări
Postat 28 Iulie 2017, 22:08 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON