URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
În aproape trei decenii scurse de când şi-a schimbat prima oară denumirea, PSD a avut câteva figuri iconice. Între ele, după Ion Iliescu, cel "sărac şi cinstit", la loc de seamă a fost mereu Ecaterina Andronescu, cea "săracă şi citită". Universitar, chimistă pe bune, nu ca Leana, rector al Politehnicii din Bucureşti, de două ori preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor şi de trei ori ministru al Educaţiei (sub Năstase, Boc şi Ponta), Doamna Cati s-a bucurat în partid de o popularitate reală, nu confecţionată.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, secole de-a rândul, şi-au luat-o pe coajă din toate poziţiile de la cotropitorii străini, românii şi-au câştigat libertatea de a fi bătuţi de instituţiile propriului stat: Miliţia, Securitatea, Armata, Poliţia, ocazional şi de forţele para-militare ale minerilor. Ultima intrată în păruiala generală asupra poporului căruia i s-a urcat democraţia la cap este Jandarmeria Română.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
12 Februarie 2018, 18:57

Scandal în jurul DNA: Un fost deputat PSD acuză falsificări de probe, procurorii acuză încercări de compromitere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acuzaţii dure la adresa DNA, lansate de televiziunile ostile. Fostul deputat PSD Vlad Cosma a acuzat procurori ai DNA Ploieşti de falsificări de probe pentru a fi plasate într-o anchetă ce-I viza pe Sebastian Ghiţă. La rândul său, DNA a publicat în replica înregistrări în care se vorbeşte de încercări de compromitere a procurorilor.

S-o dăm anonimă…

Fostul deputat PSD Vlad Cosma a prezentat, duminică seară, unele înregistrări în care a dezvăluit cum procurorul DNA Ploieşti Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice documente, probe care ar fi fost folosite ulterior în dosarul lui Sebastian Ghiţă.  

„Mă numesc Vlad Cosma şi am fost ales în 2012 deputat în Parlamentul României de către cetăţenii judeţului Prahova. Doresc să vă vorbesc de lucruri foarte grave. Multe persoane au prezentat în 2017 dovezi despre modalitatea abuzivă de lucru a procurorului Portocală. Au urmat dezvăluirile făcute de sora mea cu privire la obsesia sentimentală a lui Portocală faţă de ea. Eu am să prezint latura infracţională şi grupul infracţional din care face parte. Mai fac parte Onea Lucian, celebrul procuror Mircea Negulescu (Portocală), poliţiştii Mihai Iordache şi Florea Gabriela. Scopul era să inventeze dosare în baza unor probe fabricate a unor importanţi oameni politici şi de afaceri pentru a obţine notorietate, avansări în funcţii şi salarii mărite la sfârşit de an. În aceeaşi modalitate a fost promovat Mircea Negulescu de la Parchetul Curtţii de Apel Prahova la DNA Ploieşti şi Onea Lucian în cadrul Colegiului de Conducere al DNA Bucureşti”, se arată în înregistrare. 

„Mi-a spus că are o hârtie cu scrisul lui Sebastian Ghiţă. După ce îmi arată hârtia îi spun că nu cunosc scrisul. Mi-a spus că dacă vreau ca pentru mine şi sora mea să se termine aceste probleme trebuie să îl ajut. Reia seria de ameninţări la adresa mea. Îmi solicită să inventez nişte tabele cu simpatizanţi PSD din Republica Moldova. Văzând că nu pot ieşi din această încurcătură, accept propunerea celor doi procurori. Îmi spun că dacă nu vreau să depun eu hârtia, trebuie să solicit o întâlnire şi să-l înregistrez”, a mai spus Cosma în înregistrarea amintită.  

Într-una dintre înregistrări, o voce atribuită procurorului Negulescu afirmă: "pe mine nu m-au lăsat să îl iau pe evaziune şi pe spălare că era mort demult. (ref. Sebastian Ghiţă)" "V. Cosma: De ce nu te-au lăsat? procuror M. Negulescu: Nu venise vremea atunci, nu ştiu. V. Cosma: Şi acum? De ce nu te lasă acum pe evaziune? Negulescu: Pentru că nu vreau eu să ies la înaintare. A zis că e mai bine aşa. Pentru că el ştie că eu sunt creierul", potrivit transcrierii Antena 3.

Într-o altă înregistrare, vocea atribuită lui Negulescu spune: Ascultă-mă, el oricum e dauna totală (ref. Sebastian Ghiţă). Noi vrem să îi luăm inclusiv banii, da? Tot ce are. Deci, îi luăm tot, da? Problema e să avem scânteia, să declanşăm scânteia. Ba, deci, eu vreau...deci, ascultă-mă". Într-un alt fragment, Vlad Cosma afirmă că procurorii au încercat să fabrice o proba: "M. Negulescu:  Dacă eu ..eu am vorbit aşa...ştie doamna.. aia (ref. Laura Codruţa Kovesi), Lucica (ref. Lucian Onea, şef DNA Ploieşti ) şi eu. Şi omul asta (n.r - Iordache), atât...Eu m-am gândit aşa: dacă o punem  într-un plic... V. Cosma: Ok. procuror M. Negulescu: Şi o trimite un anonim. V. Cosma: Unde? procuror M. Negulescu: Aa...la DNA. Cu un scris pe calculator. V. Cosma: Pe foi? procuror M. Negulescu:  Pe ce vrei tu, pe foi, pe stick, p**a mea, mi se rupe, din care să rezulte că este scrisul ăla...Sebastian Ghiţă....şi că în perioada aşa.... Că nu, astea ....vom face la fel.

Reacţia DNA

Procurorii DNA precizează, luni, într-un comunicat de presă, că Vlad Cosma, inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu termen pe 19 februarie, trimis în judecată de Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, "a prezentat denaturat situaţia dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal".

DNA mai transmite însă că, înaintea difuzării acestor înregistrări, persoane din anturajul lui Vlad Cosma s-au prezentat în mod repetat la şeful Serviciului Teritorial Ploieşti şi la alţi procurori/ofiţeri de poliţie judiciară, ultima dată fiind chiar vineri, 9 februarie 2018, cerându-le procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui şi tatălui său, Mircea Cosma, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu în acelaşi dosar în care este inculpat şi fiul său.

"Persoanele respective au atras atenţia procurorilor că, în caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune înregistrări video din anchetele acestora, constând în montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor şi ofiţerilor de poliţie care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care şi cel privindu-i pe inculpaţii sus menţionaţi", se arată în comunicatul DNA.

Campanie de compromitere

DNA publică şi o transcriere a unei discuţii dintre o persoană din anturajul lui Mircea Cosma şi un ofiţer de poliţie de la ST Ploieşti din 09.02.2018:

"Duminică iese pe televizor. Şi-au făcut nişte înregistrări, nişte chestii de genul ăsta… şi vor să iasă pe televizor să distrugă pe toată lumea. … Nici nu v-am spus!… Şi dacă va fi un scandal foarte mare şi o băşică foarte mare, care va exploda, pentru că el are nişte chestii foarte, foarte… O să iasă un scandal fantastic, că se duce la presă, care presa e împotriva voastră! Şi o să fie o… întreg scandal. Eu acuma vă spun decât… vă spun… vă trag un semnal de alarmă… Adică, ce puteţi să faceţi?… că nu puteţi să le faceţi, că el le are… Oricum sunt toate date, montate… Dumneavoastră trebuie să înţelegeţi, că nu e de glumă! Au făcut nişte discuţii mari pe la C.S.M., pe la CONSILIUL MAGISTRATURII, pe la ÎNALTA CURTE… tot felul de discuţii… cu S.R.I.-ul… s-au înţeles… au fost toţi, împreună, la SEBI GHIŢĂ, în SERBIA… Au avut pe-acolo discuţii… le-a arătat… au montat împreună… Sunt montate oficial cu ăia după la R.T.V., cu GÂDEA, de la ANTENA 3… Deci, nu… nu e un scăndăluţ!… E ditamai regia făcută! O să transmită două posturi în direct… şi ROMÂNIA TV… şi ANTENA 3! ANTENA 3 o să fie în direct, cu totul, absolut…!

… Doamnă, trebuie găsită o variantă prin care să scăpaţi de ăştia după cap, că o să vi se rupă picioarele la toţi! … Nu ştiu! Să-l lăsaţi, dracu’, în pace!…trebuie să ne aşezăm undeva, să căutăm o variantă, să pice la o pace, să facă într-un fel, că o să vadă ce recul o să aibă prima… Eu vă spun cinstit! Vedeţi-vă de pielea dumneavoastră!…Oamenii-s nebuni! Nu vă daţi seama ce filme au făcut, ce discuţii, ce îmbârligări! Au discuţii cu CIUTACU, cu… cu nu ştiu care, cu nu ştiu care, cu nu ştiu care, cu nu ştiu… cu douăzeci de inşi… cu VICOL, cu BLAGA, cu UDREA, cu BICA, care intră în direct de nu ştiu unde, cu PONTA, care nu ştiu ce vine să zică. O să fie un scandal monstru! N-au vrut să facă chestia asta c-a picat Guvernu’ şi n-au vrut să …[neinteligibil]… una cu alta! Cu DRAGNEA, care îi cere schimbarea lui KÖVESI… cu înregistrări, în care discută NEGULESCU la telefon… E ticluită ca lumea şi sunt pregătiţi rău de tot!".

O altă transcriere a unei discuţii dintre o altă persoană din anturajul familiei Cosma şi un procuror ST Ploieşti din 29.01.2018 arată că:

"Nu! Problema e că… o să înceapă un mare scandal la ANTENA 3… şi v-au filmat… şi pe dumneavoastră…...Nu ştiu! Au intrat doi… cablaţi cu interfoane, cu camere, cu tot… Intră şi GHIŢĂ de la BELGRAD, în direct… S-a dus VOICULESCU acolo… Adică, e o chestiune amplă, care e numa’ pe D.N.A. Ploieşti!.... VLĂDUŢ COSMA. Are termen în februarie şi acuma vrea să dea drumul…Că miza e alta, miza e de distrugere, nu de cancan!… Adică, nu e o situaţie de cancan, că vor să dea nişte înregistrări! Ideea e să-l distrugă pe domnul ONEA… nu ştiu!… să ajungă la KÖVESI… Dacă e şi VOICULESCU băgat… şi GHIŢĂ… în treaba asta, e o chestiune mai serioasă! Nu e făcută doar aşa, de… VLĂDUŢ!".

PSD vrea sânge

Mai mulţi lideri ai PSD şi ALDE au profitat de dezvăluirile d epresă pentru a cere, din nou, demiterea şefei DNA, Laura Codruţa Koveşi, ba chiar restructurarea din temelii a instituţiei.

„Eu cred că nu mai poate să rămână doamna Laura Codruța Kovesi la conducerea DNA. Nu mă pricep juridic. Cred că ar trebui dumneaei să-și dea demisia, în primul rând, asta ar trebui să facă doamna Kovesi. Dar, până atunci, probabil, și partidul va lua o decizie politică și o poziție oficială în ceea ce s-a derulat aseară în toată media românească”, a declarat vicepremierul Paul Stănescu, după o ședință a Biroului Permanent al PSD.

Somat să ia atitudine, ministrul Justiției, Tudorel Toader, aflat în Japonia, a declarat, referindu-se la acuzațiile aduse DNA, că nu va sesiza Inspecția Judiciară. „Să ne spună ce?”, a spus Toader, adăugând că o anchetă ar dura prea mult şi lăsând să se înţeleagă că va formula, după întoarcerea în ţară, o recomandare de schimbare a conducerii DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
@moderator
Cu ce am jignit? Am spus doar adevarul despre controlurul romului care este un politruc bugetar. Adevarul e jignire? Nu am injurat pe nimeni, nu injur in mod general...Am spus vre-o minciuna?..Care? Controlorul asta al romului ma confunda cu o persoana cu care sa certat undeva pe coridoarele institutiei bugetare in care este angajat si acum se dezlantuie cu epitete si jigniri . Dar #rezit! :)
Postat 14 Februarie 2018, 12:00 de scortosul
Da
Astia merita ceva mai rau. Sa lucreze la ocna e prea usor pt ei.
Postat 14 Februarie 2018, 00:12 de Sandu1201
@controlorul_romului
... Adevarul il simtim pe spatele nostru si nu are nevoie de confirmarea ta de controlor al romului! Nu am injurat pe nimeni dar adevarul deranjeaza bugetarule! Nimic nu s-a furat, distrus in tara asta fara acordul si semnatura bugetarilor! Am dreptate bugetarule controlor de rom? Adevarul supara, deranjeaza, sicaneaza!
Postat 14 Februarie 2018, 00:05 de scortosul
RE: @controlorul_romului
Scortosul şi Control Room, aţi depăşit orice limită la jigniri reciproce. E ultimul avertisment!
Postat 14 Februarie 2018, 11:40 de Moderator
@scortosul
... Ai injurat si insultat pe toata lumea pt ca nu ti-au permis sa-ti faci damblalele. Ti-am atras si atunci atentia sa te comporti civilizat. Cazul de fata, ai postat tampenii... Nu ti-am adresat niciun cuvant, am postat rezultatele raportului Transparency International. Repet, nu e un raport al PSD, sau al PNL, USR,etc. Raportul prezinta clasamentul celor mai corupte tari din UE, si faptul ca sunt probleme cu justitia in mai multe tari. In fata acestui adevar, tu ai inceput cu insultele, asa cum faci de fiecare data. ...
Postat 13 Februarie 2018, 23:41 de Control_Room
@controlul_romului
Nu am injurat pe nimeni, te-am definit pe tine bugetar psdisto-kaghebist nenorocit!
Postat 13 Februarie 2018, 18:13 de scortosul
@scortosul
... Ai umblat cu hartia aia sa schimbi tu numele strazilor in oras, sa ne mai bagi la alte cheltuieli cu aberatiile tale si ti-au aratat toti degetul mijlociu, ridicat in sus. Dupa care ai inceput sa ii injuri pe toti. ... Raportul Transparency International, nu este facut nici de PSD, nici de PNL, nici de USR, etc !
Postat 13 Februarie 2018, 18:02 de Control_Room
@controlorul_romului
... credeti ca toti sunt romi-ni idioti? Suntem singura tara europeana cu care nu sta nimeni de vorba, conducatorii tai au trecere numai la babuini. Toate tarile asea de care faci vorbire sunt in shengen sau au fost invitate caci corespund normelor de igiena juridical numai noi suntem tratati cu indiferenta si nebagare inseama! ...
Postat 13 Februarie 2018, 16:37 de scortosul
Tds
Da siii? Tot esti plin de probe-n gura.
Postat 13 Februarie 2018, 10:27 de Sandu1201
ÎNCĂ O PROBĂ
@Sandu1201 : Mulțumesc ! Am o nouă probă ! De data aceasta vina aparține Redacției ! Am raportat, nu au șters comentariul tău, am print screen-ul ca probă !
Postat 13 Februarie 2018, 09:00 de TDS
Raport 2017-Transparency International (TI) Topul celor mai corupte tari din UE:
1) Bulgaria, cea mai corupta tara din UE. 2) Grecia. 3)Italia. 4) Ungaria. 5) Slovacia. 6) Romania. La polul opus, tarile cu cea mai mica coruptie, sunt tarile scandinave. @scortosul: Tu esti dezaxatul acela monarhist care umbla cu o hartie sa schimbe numele strazii Republicii, in "calea fostului Mihai". Cand ai vazut ca nu te baga nimeni in seama cu aberatiile tale, te-au trimis toti la plimbare, unii te-au trimis si la psihiatru, ai inceput sa-l injuri pe primar si pe restul cetatenilor. Acum, tu, un sfertodoct, seminalfabet, esti in stare sa spui ca toti specialistii de la Transparency International mint ! Pai, mai, dementule, tu esti caz de spitalul 6 ! Probleme cu justitia sunt in mai multe tari din UE (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Grecia, Romania, Italia, etc). La Bruxelles, in Parlamentul European au fost declansate proceduri de infringement, pe capitolul justitie (coruptie), impotriva Ungariei, Bulgariei si Poloniei.
Postat 13 Februarie 2018, 06:32 de Control_Room
:)))))) (((((:
"1. Bulgaria, cea mai corupta tara din UE 2. Grecia 3. Italia. 4. Ungaria. 5. Slovacia" Numai un bugetar amarat putea iesi cu prosteala asta cand in parlamentul European Romania are o mare problema cu justitia si coruptia si toate tarile expuse au zburat ca racheta pe langa noi la nivelul de trai, desi sunt tari fara resurse natural, sarace ca resurse naturale! O prosteala de bugetar coparticipant la jefuirea tarii, cetatenilor!
Postat 13 Februarie 2018, 01:46 de scortosul
Avem cei mai multi chibitari!
Avem cel mai corupt guvern mondial! Avem cel mai corupt parlament mondial! Avem cel mai slabanog parchet mondial! Avem ceea mai slabanoaga justitie mondiala! Avem cea mai saraca tara europeana! Avem cea mai slabanoaga societate civila mondiala(mamaligari)! Ne meritam liderii caci sunt alesii nostrii, nu? Ne meritam saracia caci suntem distrusi de liderii, alesii nostrii si stam cuminti ca ei sa-si poata "desavarsii" lucrarea! Si avem un presedinta mutalau si colaborationist! dar avem cel mai bus satut de chibitari!
Postat 12 Februarie 2018, 22:01 de scortosul
SORBO CARE SE LEAGĂ TOT TIMPUL DE RECTOR
@andreimagheru: Ești rudă cu " sorbo " sau chiar el? Știi de ce nu cer stergerea comentariului tău? Ca să stea cât mai mult! NU AI VOIE SĂ PUBLICI NUME ( REALE SAU NU) FĂRĂ ACORDUL PERSOANEI, DACĂ PERSOANA NU ESTE PUBLICĂ!
Postat 12 Februarie 2018, 21:59 de TDS
Andreimagheru
Boala lui se numeste PSD. Cei mai curați politicieni.
Postat 12 Februarie 2018, 21:16 de Sandu1201
la medic TDS
@TDS Ai un medic de familie prost. Nu e in stare sa iti identifice boala gravă de care suferi. Tot timpul scrii aiurea. La medic cu tine!
Postat 12 Februarie 2018, 20:33 de andreimagheru
Da
Avem cei mai mulți politicieni putrezi de bogați, țară săracă/bogată, dar acum o dau ca țiganii ( șefu io n-am furat) , se vede starea jalnica a țării. LA PUȘCĂRIE CU EI . Ca daca vin eu la putere ,atunci la moarte cu ei.
Postat 12 Februarie 2018, 20:08 de Sandu1201
CORECȚIE
DRAGOSTEA
Postat 12 Februarie 2018, 19:49 de TDS
DACĂ DRAGOATEA E OARBĂ!
Iar cel care...cel care ( conform media, sa nu avem vorbe la proces) va desemna logo-ul municipiului !!!!! ).
Postat 12 Februarie 2018, 19:49 de TDS
Da.....
Romania e tara coruptiei si mafiei la nivel inalt...suntem pe primul loc in Europa la coruptie si mafie la nivel inalt si asa va fi in continuare...noi poporul (prostimea sau pulimea) nu vom putea sa schimbam nimic pentru ca cei care sunt corecti si onesti parasesc tara si raman in tara hotii, spagarii, coruptii, talharii, violatorii, criminalii, romi..etc.
Postat 12 Februarie 2018, 19:09 de Dan1977
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Preoţii maghiari au binecuvântat pâinile făcute din grâul proaspăt recoltat (FOTO)
 • Festivalul viorii cu goarnă: O orchestră formată din olandezi îndrăgostiţi de folclorul românesc a făcut spectacol la Roşia (FOTO)
 • A început Târgul gusturilor şi produselor din Valea Ierului, în Parcul 1 Decembrie (FOTO)
 • Prima ediţie a Crosului Cetăţii, un succes. Peste 250 de participanţi, cei mai mici dintre ei îmbrăcaţi în supereroi (FOTO/VIDEO)
 • Ziua Diasporei: Loredana şi-a cântat hiturile şi a plusat cu o piesă bihorenească învăţată de la Cornel Borza, pe scena din Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON