URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2018, 15:29

România, lovită de un val de aer polar. Cum va fi vremea în perioada următoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un val de aer polar aduce iarna în România. Începând de joi, 11 ianuarie, vremea se schimbă radical, după cum anunță antena3.ro.

Cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala mai ales ploi în regiunile sudice şi pe arii restrânse în restul teritoriului.

La munte local vor fi precipitaţii mixte în prima parte a zilei, când vor fi condiţii de polei, apoi mai ales ninsori. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificãri în sud-estul, estul ţării şi în zona montanã. Izolat vor mai fi condiţii de ceaţã.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vineri, cerul va fi mai mult noros, pe arii restrânse în sud şi în vest vor fi precipitaţii slabe predominant sub formă de ploaie ziua, apoi şi ninsori sau lapoviţă, iar în regiunile estice izolat va fulgui. Vor fi condiţii de polei. La munte vor predomina ninsorile.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări mai ales noaptea în sud, în sud-est şi în zona montană. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 şi 8 grade, iar cele minime între -7 şi 3 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile Carpaţilor Orientali.

Vremea va continua să se răcească, sâmbătă, îndeosebi în regiunile sudice, estice şi centrale.

Temperaturile maxime se vor încadra între -3 şi 5 grade, iar cele minime între -11 şi -1 grad. Cerul va avea înnorări mai persistente în jumătatea de sud a teritoriului şi pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare. La munte va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în sud, în sud-est şi în zona montană.

Vezi mai jos vremea pe regiuni în perioada următoare, conform estimării valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 8-21 ianuarie făcute de ANM:

CRIŞANA

Vremea deosebit de caldă de la începutul intervalul de prognoză va intra întrun proces de răcire uşoară de la o zi la alta şi va deveni normală termic la sfârşitul primei săptămâni, astfel că, mediile maximelor vor scădea de la 13 grade în primele două zile, la 2 grade în 14 ianuarie. Va urma o creştere până în data de 17 ianuarie, când se va ajunge la o medie a maximelor în jur de 7 grade, apoi se va răci uşor până la sfârşitul intervalului de prognoză. Temperaturile minime, până în data de 12 ianuarie se vor menţine la medii de 2...3 grade, apoi vor marca o scădere treptată, spre -4 grade în data de 15 ianuarie. Ulterior mediile nocturne vor creşte, ajungând până în jur de 0 grade, în 18 şi 19 ianuarie, apoi vor scădea uşor.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalele 11 – 14 ianuarie şi 16 – 21 ianuarie.

TRANSILVANIA

Valorile termice diurne vor fi în scădere de la o zi la alta, de la medii de 11 grade în prima zi (valoare ce caracterizează o vreme deosebit de caldă), până la 0 grade la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, valoare normală termic pentru această perioadă. Până în 18 ianuarie, temperaturile maxime vor fi în creştere şi se vor situa în jurul unei medii de 5 grade, apoi vor coborî uşor. Temperaturile minime se vor menţine la medii de 0...-1 grad, iar din 11 ianuarie vor scădea până la -10 grade în 15 ianuarie. Va urma o creştere treptată la o medie nocturnă de -4 grade în 18 ianuarie, iar spre sfârşitul intervalului de prognoză, variaţiile vor fi nesemnificative.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalele 10 - 13 şi 17 – 21 ianuarie.

LA MUNTE

Vremea va debuta cu un proces de răcire uşoară care se va accentua în intervalul intervalul 10 – 14 ianuarie. În acest context temperaturile maxime vor porni de la valori medii de 4...6 grade şi vor ajunge la -6 grade. După această perioadă maximele vor fi în creştere, la medii în jurul a 0 grade ce se prognozează pentru data de 17 ianuarie, după care tendinţa va fi de răcire spre -2 grade. Temperaturile minime vor avea un parcurs asemănător maximelor, astfel că vor fi în scădere până în data de 14 ianuarie. Valorile medii vor porni de la 0 grade şi vor ajunge la -12 grade. În a doua săptămână vor marca o creştere, spre medii de -4 grade în 18 ianuarie, coborând ulterior spre -8 grade.

Probabilitatea de precipitaţii va fi mai ridicată în intervalele 10 – 14 şi 16 – 21 ianuarie când se vor semnala pe arii mai extinse.

BANAT

Media regională a temperaturilor maxime va marca o scădere treptată de la 13 grade, valoare ce caracterizează o vreme deosebit de caldă, până la 2 grade la sfârşitul primei săptămâni, apropiindu-se de normalul perioadei. Din ziua de 15 ianuarie va urma un proces de încălzire, de la medii diurne de 3 grade, până la 8 grade în data de 17 ianuarie, apoi va urma o scădere uşoară şi treptată până la sfârşitul intervalului de prognoză, până la 4 grade. Regimul termic nocturn se va menţine în primele patru zile la o medie de 2...3 grade, apoi va scădea până în data de 15 ianuarie la -4 grade. Va urma o creştere până în jurul mediei de 2 grade în 17 şi 18 ianuarie, ca apoi până la sfârşitul celei de a doua săptămâni de prognoză să scadă la o medie a minimelor de -2 grade.

Temporar în intervalul 10 – 14 ianuarie, local va ploua. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare, din nou între 16 şi 20 ianuarie.

MARAMUREŞ

Vremea va fi deosebit de caldă la începutul intervalul de prognoză, dar va marca un proces de răcire uşoară de la o zi la alta, devenind normală termic la sfârşitul primei săptămâni, astfel că mediile maximelor vor scădea de la 11 grade în prima zi, până în jur de 1 grad în 14 ianuarie. Apoi mediile diurne vor creşte până în data de 17 ianuarie, la o valoare de 7 grade, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză vor fi în scădere uşoară. Temperaturile minime se vor menţine la medii de 0...1 grad, însă din 12 ianuarie vor marca o scădere treptată, la -8 grade în data de 15 ianuarie. Ulterior mediile nocturne vor creşte, ajungând la -1 grad în data de 18 ianuarie, apoi până la sfârşitul celei de a doua săptămâni de prognoză vor scădea uşor.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalele 11 – 14 ianuarie şi 16 – 21 ianuarie.

MOLDOVA

Vremea va intra într-un proces de răcire, de la o medie regională a temperaturilor maxime în jur de 4 grade, până la valori de -2...-1 grad în data de 14 ianuarie. A doua săptămână va debuta cu o încălzire treptată, până în 18 ianuarie, când mediile maximelor vor atinge 4 grade, însă ulterior se va răci uşor. Nopţile vor urma în general aceeaşi evoluţie, cu răcire, mai accentuată în intervalul 13 -15 ianuarie, când media minimelor va atinge -10 grade. Până în 18 ianuarie se va încălzi, cu minime ce vor oscila între -4 şi 0 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 10 – 12 ianuarie şi din nou, posibil mai însemnate, în perioada 17 -21 ianuarie. În rest se vor semnala doar trecător precipitaţii slabe.

DOBROGEA

În primele zile se va resimţi o scădere uşoară a valorilor diurne faţă de intervalul anterior, iar în perioada 11 – 14 ianuarie aceasta se va accentua, astfel încât maximele vor ajunge la medii în jur de 0 grade. Din 14 până în 17 ianuarie valorile termice vor reveni la medii de 8 grade şi vor încheia intervalul cu o scădere uşoară, spre 4 grade. Nopţile vor fi uşor mai calde în primele zile, cu minime în medie de 2...4 grade, dar se va răci semnificativ până în 15 ianuarie, spre medii de -6...-5 grade. Va urma o creştere, astfel că mediile minimelor vor fi de 0...2 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în 10, 11, 12 ianuarie cand se vor semnala pe arii mai extinse, dar vor fi în general slabe cantitativ, şi din nou în intervalul 17 – 20 ianuarie.

MUNTENIA

Vremea va intra într-un proces de răcire, de la medii ale valorilor maxime de 10 grade, spre 0 grade în data de 14 ianuarie. După această perioadă se va încălzi uşor şi se vor atinge maxime în medie de 5...6 grade. Pe de altă parte, temperaturile minime vor fi ridicate în primele zile, dar vor marca o scădere accentuată din 12 până în 15 ianuarie, când vor coborî în medie la -6 grade, ulterior se întrevede o creştere la valori în jur de 0 grade în 18 ianuarie.

Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în aproape toată perioada. Acestea vor fi în general slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse în intervalul 10 – 13 ianuarie şi din nou în 16 – 21 ianuarie.

OLTENIA

Media temperaturii maxime va fi în scădere semnificativă la începutul intervalului, de la o medie în jur de 11 grade, spre 5...6 grade, ulterior în următoarele trei zile va fi relativ staţionară, iar spre sfârşitul săptămânii se va răci accentuat până spre o medie regională în jurul a 0 grade. Din 15 ianuarie se va încălzi, spre maxime de 4...6 grade în 18 ianuarie. Minimele se vor menţine ridicate, peste normalul termic al perioadei, cu medii de 1...3 grade, până în data de 12 ianuarie când vor marca un proces de răcire, spre valori medii în jurul a -6 grade. În intervalul 15 – 18 ianuarie vor creşte ajungând la medii de 0 grade iar spre final vor coborî spre -3...-2 grade.

Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în intervalul 9 – 21 ianuarie. Acestea se vor semnala pe arii mai extinse în perioada 11 -13 ianuarie şi apoi în 17 - 20 ianuarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vine aerul polar la -4 grade, nu-i asa?
...
Postat 11 Ianuarie 2018, 18:49 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON