URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2020, 20:10

Reorganizarea ANAF, întoarsă! 21 din 25 de ordonanțe au fost aprobate de Guvern fără avizul Consiliului Legislativ

Reorganizarea ANAF, întoarsă! 21 din 25 de ordonanțe au fost aprobate de Guvern fără avizul Consiliului Legislativ foto: Guvern
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Legislativ atrage atenția că ordonanța de reorganizare a ANAF a fost aprobată de Guvern săptămâna trecută, cu o zi înainte de moțiunea de cenzură, fără a avea avizul necesar. Ordonanța a fost adoptată într-un pachet care include 25 de ordonanțe și 31 de hotărâri.

Cu toate că avizul Consiliului este doar consultativ, deci nu se ține cont obligatoriu dacă este favorabil sau nu, existența acestuia – în orice formă - era necesar pentru adoptarea deciziilor Executivului. Or, în acest caz, Consiliul a avizat ordonanța negativ a doua zi după aprobare.

OUG care a fost adoptată în ultima ședință, maraton, a Guvernului Orban 1, demis miercurea trecută, presupune reorganizarea ANAF. Conform proiectului, actul normativ ar urma să se desființeze efectiv peste 2.000 de posturi din ANAF, inclusiv funcții de conducere.

„Avizul negativ a fost dat de Consiliu pe 5 februarie, iar OUG privind ANAF a fost adoptată în Guvern pe 4 februarie, situație care ar putea ridica probleme de legalitate. Avizul Consiliului Legislativ este unul consultativ, dar necesar a fi solicitat pentru adoptarea în Guvern a unor propiecte de ordonnațe sau hotărâri”, arată profit.ro.

Funcții pe viață

Consiliul Legislativ se află în subordinea Parlamentului și avizează toate proiectele de acte normative în privința respectării normelor de tehnică legislativă și normelor juridice.

„Dacă în avizul Consiliului Legislativ nu sunt schimbări de fond, se preiau observațiile pe formă și ordonanța este trimisă la Monitorul Oficial. Dacă sunt observații de fond, atunci trebuie să se reintre în ședința de Guvern”, declara în data de 7 februarie 2020 Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, potrivit unei comunicări transmise de Sindicatul Național Finanțe Publice SindFISC, organizația sindicală ce reprezintă angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice.

"Dat fiind faptul că proiectul de OUG a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ (nu aviz favorabil sau favorabil cu observații și propuneri), se poate prezuma că pot exista și observații de fond pe textul respectivului act normativ. Menționăm că acest aviz este unul consultativ. În atare condiții, in lipsa conținutului motivării, Sindicatul Național Finanțe Publice SindFISC consideră că dacă inadvertențele se referă la fond și nu la formă, OUG nu mai poate fi reparată și prevederile ei nu ar mai trebui sa intre în vigoare, pentru că Guvernul interimar nu are dreptul de a adopta ordonanțe. Încă de la apariția publică a proiectului de act normativ, SindFISC a atras atenția că în conținutul acestuia există derapaje de la legislația ce guvernează funcția publică în concordanță cu prerogativele ANAF, îndeosebi cele referitoare la combaterea evaziunii fiscale", a declarat Liviu Toader, președinte SindFISC.

21 din 25

De altfel, presa centrală scrie că nu mai puțin de 21 dintre cele 25 de ordonanțe adoptate de Guvernul Orban 1 au primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ. Motivul invocat a fost că guvernul a fost demis pe 5 februarie, dată la care a fost înregistrată cererea de aviz, a declarat pentru HotNews.ro, șeful SGG, Antonel Tănase.

„Din punctul meu de vedere sunt avize politice, nu ne spun dacă sunt sau nu conforme cu tehnica legislativă. Ne spun că pe 5 februarie Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. Asta o știm și noi. Însă când am adoptat aceste ordonanțe Guvernul era în funcție”, a precizat Antonel Tănase.

Potrivit acestuia, spre Monitorul Oficial urmau a fi transmise marți spre publicare 11 ordonanțe. În cazul a trei dintre OUG-uri mai era nevoie de observații de la ministerele avizatoare, iar una dintre ele, pe fonduri europene, nu va mai fi transmisă deloc având nevoie de modificări pe fond.

Nici premierul Ludovic Orban nu vede o problemă cu avizele negative ale Consiliului Legislativ. „Chiar dacă a emis un aviz negativ, a emis aviz”, a spus el.

De precizat că situația Consiliului Legislativ este una atipică. Aceasta este singura instituție din România ai cărei șefi – președintele și președinții de secții – sunt numiți în funcție pe viață. În legea de funcționare a instituției nu este prevăzută o durată a mandatului acestora și nici nu există o procedură de revocare din funcție. De altfel, președintele Consiliului Legislativ, Dragoș Iliescu, a fost numit în funcție în urmă cu 19 ani, în 2001, de Parlamentul dominat de PSD-ul condus de Adrian Năstase, în urma alegerilor din 2000.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Guvernul haos" ...
... provine din "Guvernul meu", într-o "Românie Normală" care e rezultatul "României Lucrului Bine Făcut" !?! Iar o să se revitalizeze "Statul Paralel" care o să facă "Ordine în Primărie - Curățenie în Oraș" ... ca să se lanseze ca la carte și "România Educată" !?! Au liberalii ăștia de la PNL niște texte de "neterminați" cu păsărici în creierașul lor de amatori ... de nu mai știe electoratul ce să facă, să râdă sau să plângă !?!
Postat 12 Februarie 2020, 09:58 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON