URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 19 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
S-au făcut multe investiții în Oradea, dar cred că de departe cea mai importantă este centura care ne va lega de mult dorita Autostradă Transilvania - A3. Guvernul a dat o hotărâre în acest sens, CNAIR are acum toate actele, așa că se poate ocupa de lansarea licitației, iar banii de la UE sunt asigurați. Oare ce ar trebui să mai intervină ca această centură să nu se facă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Cu mai puține spectacole decât în anii trecuți, mă așteptam să văd mai mulți spectatori la FITO 2019. Dar, la unele, mai ales la cele înscrise în concurs, au fost multe locuri libere în sală. Am bifat 5 zile din cele 8 ale festivalului și voi face o scurtă trecere în revistă a ceea ce am văzut.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede reguli cu privire la persoana care suportă cheltuielile ocazionate de derularea unui proces, stabilind ca regulă de principiu că acestea vor fi suportate de către partea care pierde procesul. În ce condiţii, însă?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. Boala se caracterizează prin anomalii metabolice şi prin complicaţii tardive ce afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
25 Mai 2019, 21:28

Poftiţi la vot! Ce trebuie să știi despre alegerile de duminică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 18,9 milioane de români sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege cei 32 de reprezentanţi în Parlamentul European şi a se pronunţa în cadrul referendumului naţional convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei.

Pregătiri de vot

Potrivit evidenţelor Autorităţii Electorale Permanente, din totalul celor 18.968.840 de români cu drept de vot 700.843 au domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Prin urmare, AEP a organizat 18.730 secţii de votare în ţară, iar Ministerul de Externe alte 441 în străinătate.

Ministerul de Externe a anunţat un număr de secţii de votare record, în condiţiile în care la precedentele alegeri europene din 2007, 2009 şi 2014 a înfiinţat doar 190 secţii peste hotare.

Cele mai multe secţii au fost organizate în ţările cu comunităţi mari de români, cum ar fi Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), dar şi SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25) şi Franţa (17).

Pentru secţiile de votare din ţară au fost tipărite 20.104.459 buletine de vot, iar pentru diaspora alte 1.333.500 buletine de vot.

Trei candidaţi din Bihor

Pe 26 mai românii se prezintă la urne pentru a-şi alege cei 32 reprezentanţi în Parlamentul European (din totalul de 751 desemnaţi de alegătorii din toate cele 28 de state membre).

La scrutin participă toate partidele parlamentare şi trei candidaţi independenţi. Există şi patru bihoreni înscrişi în cursă - Vasile Blaga (PNL), Emilian Pavel (PSD), Cseke Attila (UDMR) şi Dorin Corcheş (ALDE).

Tot duminica aceasta, alegătorii au posibilitatea să răspundă la cele două întrebări formulate în cadrul referendumului naţional convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Prima întrebare este: "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?".

A doua întrebare este: "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?".

Fiecare alegător va primi trei buletine de vot, unul pentru alegerea europarlamentarilor, iar celelalte pentru cele două întrebări ale referendumului, ele urmând să fie depuse în urne separate.

De la 7.00 la 21.00

Alegerile europarlamentare şi referendumul naţional se desfăşoară între orele 7 – 21, după ora oficială din fiecare ţară.

La scrutin pot lua parte românii care au 18 ani împliniţi şi care nu şi-au pierdut drepturile electorale. Cetăţenii străini, din state membre ale Uniunii Europene, care au domiciliul sau reşedinţa în România, pot vota la alegerile europarlamentare cu condiţia să se fi înscris pe listele speciale pentru desemnarea europarlamentarilor români, dar nu se pot exprima în cadrul referendumului.

În cazul în care se află în localitatea de domiciliu, alegătorii votează la secţia de care aparţin, iar dacă se află în altă unitate administrativ-teritorială pot să îşi exprime votul înscrişi pe o listă suplimentară.

Românii aflaţi în străinătate pe 26 mai pot vota în secţiile organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe lângă misiunile diplomatice, oficiile sau secţiile consulare.

Cu actul de identitate

Alegătorii au dreptul să voteze în România pe baza unui act de identitate valabil (care poate fi cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de indentitate, paşaportul sau, în cazul elevilor şcolilor militare, carnetul de serviciu militar).

În străinătate, cetăţenii români pot vota cu cartea de identitate, buletinul sau paşaportul. De menţionat că paşaportul simplu, paşaportul electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exprimarea votului doar de către românii aflaţi în străinătate şi de cei domiciliaţi în străinătate.

Cu verificare online

Votul de duminică se desfăşoară sub supravegherea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

La intrarea în secţia de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator actul de identitate. Acesta îl va scana sau va introduce în sistem datele personale ale alegătorului pentru a verifica dacă posesorul nu a mai votat anterior.

Dacă nu există un asemenea impediment, operatorul SIMPV îi comunică alegătorului că evidenţa prezenţei la vot se ţine separat pentru alegeri şi pentru referendum, şi îi va cere să se pronunţe dacă va vota la ambele scrutinuri.

Operatorul va nota opţiunea cetăţeanului şi o va comunica preşedintelui secţiei de votare, care îi va înmâna, după caz, unul sau toate cele trei buletine de vot.

După aplicarea ştampilei de vot, buletinele sunt colectate în urne separate. Introducerea buletinului de vot într-o urnă greşită nu atrage, totuşi, nulitatea votului.

Vezi mai jos lista candidaţilor pentru alegerile europarlamentare:

Partidul Social-Democrat (PSD):

1. Rovana Plumb,

2. jurnalista Carmen Avram,

3. senatorul Claudiu Manda,

4. preotul Cristian Terhes,

5. Dan Nica, europarlamentar

6. Maria Grapini, europarlamentar

7. deputatul Tudor Ciuhodaru

8. Dragoş Benea

9. Fost ministru pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu

10. Andi Cristea,

11. Natalia Intotero,

12. Gabriela Zoană, europarlamentar

13. Bianca Gavriliţă 1

4. Emilian Pavel

15. Doina Pană

Partidul Naţional Liberal (PNL):

1. Rareş Bogdan, jurnalist

2. Mircea Hava, primar Alba Iulia

3. Siegfried Mureşan, europarlamentar

4. Daniel Buda, europarlamentar

5. Adina Vălean, europarlamentar

6. Vasile Blaga, fost co-preşedinte PNL,

7. Dan Motreanu, fost deputat

8. Gheorghe Falcă, primar Arad

9. Cristian Buşoi, europarlamentar

10. Marian-Jean Marinescu, europarlamentar

11. Vlad Nistor

12. Mihai Ţurcanu, europarlamentar

13. Violeta Alexandru

14. Ligia Ionescu Popescu 1

15. Laura Dumitru.

Alianţa 2020 USR-Plus:

1. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS,

2. Cristian Ghinea (USR),

3. Dragoş Pîslaru (PLUS)

4. Clotilde Armand (USR)

5. Dragoş Tudorache (PLUS)

6. Nicolae Ştefănuţă (USR)

7. Vlad Botoş (USR),

8. Ramona Strugariu (PLUS)

 9. Vlad Gheorghe (USR),

10. Alin Mituţă (PLUS)

11. Anamaria Naomi Reniuţ (PLUS),

12. Valeriu Nicolae (PLUS)

13. Oana Ţoiu (PLUS)

14. Radu Ghelmez (USR)

15. Liviu Iolu (PLUS).

Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE)

1. Norica Nicolai,

2. Daniel Barbu,

3. Renate Weber,

4. Ovidiu Silaghi,

5. Varujan Vosganian,

6. Andrei Gerea,

7. conf. univ dr. Radu Silaghi Dumitrescu de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj,

8. deputatul Eusebiu Pistru,

9. Horia Victor Toma fost europarlamentar şi

10. Tudor Tim Ionescu de la organizaţia de tineret ALDE

Partidul Mişcarea Populară (PMP):

1. Traian Băsescu

2. Eugen Tomac –preşedinte PMP,

3. Ioana Constantin – consultant management şi Comunicare

4. deputatul Marius Paşcan,

5. Preşedintele PMP Călăraşi Simona Vlădica,

6. deputatul Robert Turcescu,

7. Teodora Desagă –consilier parlamentar,

8. vicepreşedinte PMP Petru Movilă,

9. deputat Cătălina Bozianu,

10. preşedintele PMP Argeş Cătălin Bulf

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR):

1. Eurodeputat Iuliu Winkler

2. Loránt Vincze, preşedinte al Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN)

3. Csilla Hegedüs, vicepreşedinte executiv al UDMR

4. Csongor Oltean, preşedintele Conferinţei Tineretului Maghiar

5. europarlamentarul Csaba Sógor

PRO România:

1.Victor Ponta,

2. comisarul european Corina Creţu,

3. fostul premier Mihai Tudose,

4. fostul premier al Rep. Moldova Iurie Leancă,

5. Geanina Puşcaşu,

6. Gabriela Podaşcă, deputat

7. Cristian Cosmin,

8. Ioana Petrescu,

9. Mihai Sturzu,

10. Ionela Danciu

Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR):

1. Ilie Năstase,

2. Anghel Iordănescu,

3. Luminiţa Adam, vicepreşedinte al partidului, avocat,

4. Claudiu Ciprian Tănăsescu, europarlamentar

5. Mircea Manolache, preşedintele organizaţiei Iaşi,

6. Constantin Tomescu, viceprimarul sectorului 6 Bucureşti,

7. Gheorghe Bică, prof. univ., vicepreşedinte UNPR,

8. Roman Apostol-Picu, jurist, viceprimar al municipiului Galaţi,

9. Laura Berbecaru,

10. Ene Dinga, prof. univ.

Partidul România Unită (PRU):

1.Bogdan Diaconu,

2.Andrei Piticaş,

3. Ionuţ Stuparu,

4. Ioan Constantinescu,

5. Sorin Deac,

6. Narcis Someşfelean,

7. Ştefan Lungu,

8. Laura Vicol

PRODEMO:

1. Alexandrescu Vasile Constantin,

2. Burduşel Emilian Aristide

Partidul Social Democrat Independent (PSDI):

1. George Cornel Comşa,

2. Mariana Carmen Dăscălescu,

3.Radu Stancu,

4. Sergiu Plîngău

Partidul Blocul Unităţii Naţionale (BUN):

1. Alexandru Vulpoiu,

2. Costel Stanciu,

3.Saveta Ionisei,

4. Manuela Aciubotăriţei

Partidul Socialist Român (PSR):

1. Marin Badea,

2. Violeta Mercea,

3. Petrică Dima,

4. Corneliu Reigler

Candidaţi independenţi:

Gregoriana Carmen Tudoran, George-Nicolae Simion, Peter Costea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2241 RON
  • 1 EUR = 4.7249 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON