URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2020, 14:01

Peste 140 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, confirmate în 24 de ore în România. Bolnavii au între 5 şi 76 de ani

Peste 140 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, confirmate în 24 de ore în România. Bolnavii au între 5 şi 76 de ani (foto: generic, sursa: nltimes.nl)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă 143 de bolnavi cu coronavirus au fost confirmaţi în 24 de ore în România, potrivit celei mai recente informări transmise de Grupul de comunicare strategică (GCS), care, în continuare, nu precizează din ce judeţe provin bolnavii. Aceştia au între 5 şi 76 de ani.

Sunt cele mai multe cazuri descoperite până acum în România într-o singură zi. 

Unul dintre noii bolnavi confirmaţi este un deţinut. "Unul dintre cazuri este cel al unui deţinut care în data de 11 martie a.c., a fost transportat de la Poliţia Capitalei la Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava pentru probleme medicale. În urma testării realizate astăzi, 23 martie, acesta a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19). Precizăm că deţinutul a fost izolat încă de la momentul încarcerării, iar la testarea realizată în data de 11 martie a.c., pentru depistarea unei posibile infecţii cu COVID-19, rezultatul a fost negativ", a precizat GCS. 

Autorităţile au transmis şi că numărul deceselor în România a crescut la 4: "Până astăzi, 23 martie, 4 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 şi cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Bucureşti, Craiova Iaşi şi Suceava, au decedat". 

În total, până pe 23 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Dintre cele 576 de persoane confirmate pozitiv, 73 au fost declarate vindecate şi externate (51 la Timişoara, 17 la Bucureşti, 3 la Craiova, unul la Constanţa şi unul la Iaşi). 

La ATI sunt internaţi 15 pacienţi, din care 7 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi este bună, staţionară, au subliniat reprezentanţii GCS. 

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 5.066 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 72.247 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până pe 23 martie, la nivel naţional, au fost prelucrate 11.223 de teste, din care 277 în unităţi medicale private. 

Peste 2.500 de persoane, în izolare în Bihor

DSP Bihor a transmis, luni, în prima parte a zilei, o statistică privind persoanele aflate în carantină şi auto-izolare în Bihor. 

Potrivit dr. Dorel Ţîrţ, comunicatorul oficial pe tema COVID-19 în Bihor, luni, la ora 9, erau 83 de persoane în carantină şi 2.510 persoane în izolare la domiciliu, din care 1286 titulari ai chestionarilor şi 1224 membri ai familiilor acestora (aparţinători). 

Totodată, dr. Dorel Ţîrţ a spus că poliţiştii bihoreni verifică persoanele aflate în izolare la domiciliu şi însoţesc maşinile care intră în ţară şi sunt din alte judeţe. 

"Sunt prezenţi în teren pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii. De asemenea, poliţiştii bihoreni acţionează pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgenţă, prin verificarea persoanelor care trebuie să respecte măsura izolării la domiciliu, a societăţilor comerciale, pentru fluidizarea traficului şi însoţirea autovehiculelor care tranzitează judeţul Bihor cu persoane care revin din afara graniţelor. Reamintim tuturor cetăţenilor că nerespectarea legislaţiei în vigoare atrage sancţiuni şi, foarte important, necunoaşterea legii nu poate fi invocată ca scuză. Tocmai de aceea, recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, vă reamintim că este esenţial să fim responsabili, să conştientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acţiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Vă rugăm să râmâneţi în casă, pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor dragi!", a transmis Ţîrţ. 

Găsiţi pe afară, duşi în carantină

La nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.073 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 5.134 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

Până în prezent, MAI a fost întocmit 141 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Totodată, Poliţia şi Jandarmeria au aplicat 665 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. 

De asemenea, cu ocazia formalităţilor de intrare în ţară, Poliţia de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii.

Tot la nivel naţional, de la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent au fost plasate în carantină instituţionalizată 118 persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, două persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON