URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2018, 18:00

Ministrul de Finanţe îi cere preşedintelui Iohannis să plătească voluntar statului 1,2 milioane de lei, încasaţi din chiriii

Ministrul de Finanţe îi cere preşedintelui Iohannis să plătească voluntar statului 1,2 milioane de lei, încasaţi din chiriii sursa foto: money.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să plătească 1,2 milioane de lei, reprezentând chiriile pe care acesta le-ar fi încasat în perioada 2001-2015 pentru un imobil situat în Sibiu şi pe care familia şefului statului l-a pierdut în instanţă. Culmea este, însă, că deocamdată nu există o decizie de impunere în acest sens, ministrul opinând că Iohannis ar trebui să plătească voluntar aceşti bani.

Potrivit site-ului adevarul.ro, declaraţiile au fost făcute vineri în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Bistriţa, în care Teodorovici a declarat că statul îşi va recupera banii care ar fi fost primiţi fără drept de către preşedintele Klaus Iohannis, sub formă de chirii primite în perioada 2001-2015 pentru un imobil din centrul Sibiului pe care preşedintele l-a pierdut în urma unui proces finalizat în anul 2017. Instanţa a decis că apartamentul respectiv nu aparţine familiei Iohannis, care l-a achiziţionat de în 1999.

Eugen Teodorovici a mai precizat că statul încă nu este proprietar cu acte în regulă al acelui imobil, însă i-a cerut preşedintelui să dea 1,2 milioane de lei, voluntar, fără a exista o decizie de impunere în acest sens. 

Deocamdată, a admis ministrul de Finanţe, preşedintele Iohannis nu a fost notificat privind plata deoarece Fiscul a mers pe varianta notarială pentru a înscrie în cartea funciară că statul este proprietarul, însă demersul a fost suspendat fiind pe rol un proces. Teodorovici a adăugat însă că mai are o variantă, respectiv ca statul să facă direct solicitarea înscrierii în cartea funciară a imobilului.

"În mod normal, moral şi corect, statul trebuie să recupereze banii pentru acea perioadă. Astăzi statul nu este încă proprietar al acelui imobil, cu toate că există o hotărâre a instanţei care a anulat clar modul în care s-a făcut transferul acelui imobil către familia Iohannis. (...) În această perioadă 2001-2015 s-a primit chirie de către familia Iohannis şi un alt proprietar. Sumele au fost 1 milion şi 276.000 de lei, pentru care familia Iohannis a plătit un impozit de 154.560 de lei. (...) Noi spunem că statul român este proprietarul acelui imobil", a declarat Teodorovici, potrivit sursei citate.

Potrivit ministrului de Finanţe, în zilele următoare tot demersul şi toate documentele care au legătură cu acest imobil, vor fi făcute publice.

"Ar fi corect şi moral din partea domnului preşedinte să facă plata acelei sume imediat, către statul român, 1,2 milioane de lei. Suma oricum se va plăti statului român, nu există niciun fel de dubiu. Domnul preşedinte ar trebui să fie un exemplu pentru toţi românii şi să facă plata imediat statului român. Suma este clară, pentru că s-au plătit pentru ea impozite. Fiecare zi de întârziere va atrage dobânzi şi penalizări, pentru că şi astăzi domnul preşedinte beneficiază de acea sumă. Eu voi cere ca stat acest lucru", a mai spus ministrul de Finanţe, completând că  preşedintele nu va beneficia de amnisitia fiscală.

Declaraţiile lui Teodorovici veneau la doar o zi după ce şeful său de partid, Liviu Dragnea, l-a somat public pe şeful ANAF şi pe ministrul de Finanţe să recupereze "sutele de mii de euro de la Iohannis", pentru casa din Sibiu pierdută în instanţă. "Dacă nu au nevoie de ei, poate dăm drumul la o amnistie fiscală", a spus Dragnea.

HotNews.ro amintește că soții Carmen și Klaus Iohannis au depus o contestație în anulare, după ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Brașov un proces privind imobilul din centrul Sibiului. Pe 16 noiembrie 2015, președintele s-a declarat nemulțumit de sentința judecătorească prin care a pierdut casă în Sibiu, punctând că împreună cu avocații săi caută cele mai bune cai de a o contesta. La dată de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu. Imobilul în cauza a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii '70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii. Casă de pe stradă Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. 

În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casă au fost anulate în instanța, la cererea fiului lui Nicolae Bastea, acesta din urmă fiind nepot al soților Ghenea. Casă ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmășilor lui Nicolae Bastea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmăș de drept a lui Nicolae Bastea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON