URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2020, 21:35

Ludovic Orban despre capacitatea statului de a sprijini mediul privat: "Spaţiul de manevră bugetar şi fiscal este egal aproape cu zero" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima conferinţă de presă pe care a susţinut-o după ce a ieşit din izolare, premierul Ludovic Orban a vorbit despre noile măsuri restrictive în lupta cu noul coronavirus, spunând că Guvernul şi instituţiile fac "toate eforturile posibile" de a aproviziona spitalele şi persoanele din linia întâi cu echipamentele necesare (de protecţie, dezinfectanţi, etc.) şi a spus că se lucrează la noi variante de susţinere a mediul privat afectat de această criză. În schimb, el a subliniat că resursele României sunt limitate.

În conferinţă, premierul a spus că în această perioadă continuă activitatea în grupul de lucru economic şi consultarea cu mediul de afaceri, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale, Banca Naţională Română şi reprezentanţii sistemului financiar-bancar pentru identificarea unor soluţii de sprijinire a mediului privat şi a cetăţenilor afectaţi, "inclusiv pentru cei care nu mai au posibilitatea de a plăti creditele".

Întrebat câte luni de criză economică şi-ar permite România, premierul n-a dat un răspâns clar: "Sper într-o depăşire cât mai rapidă a epidemiei şi în mod clar pregătim deja o gândire de repornire a motoarelor. Deocamdată sunt activităţi care de exemplu sunt profitabile, de exemplu transporturile".

Când a fost întrebat dacă ia în considerare ajutoarea firmelor care îşi continuă activitatea în această perioadă, îşi păstrează angajţii, însă sunt afectate de criza cauzată de COVID-19, Ludovic Orban a dat de înţeles că nu prea există buget pentru asta.

"Suntem în analiză. Realitatea este că România se afla într-o situaţie bugetară dificilă înainte de izbucnirea epidemiei. Un deficit de 4,6, cu mari dezechilibre, deficitul comercial, deficitul de cont curent. Spaţiul de manevră bugetar şi fiscal pe care îl avem la dispoziţie este foarte restrâns, este egal aproape cu zero. Vor scădea încasările şi cresc cheltuielile. Vrem să utilizăm puţinele resurse pe care într-un mod cât mai benefic pentru companii şi angajaţi", prim ministrul.

Marţi seara, Ludovic Orban a mai spus că Guvernul face eforturi pentru achiziţia mai multor aparate Real Time PCR şi kituri pentru testare decât există în acest moment.

"Am achiziţionat 10 aparate noi prin Crucea Roşie, care sunt distribuite în teritoriu. Prin Unifarm avem un contract avem achiziţionate 10 PCR, din care 4 sunt montate şi pregătite să fie distribuite. Am aflat cu bucurie că s-au mişcat şi spitalele şi au achiziţionat PCR-uri şi kituri", a precizat premierul României.

Totodată, Orban a spus că este foarte dificilă – în aceată perioadă - achiziţia de echipamente de protecţie şi dezinfectanţi pentru spitale şi persoanele din linia întâi, însă statul are câteva contracte ferme şi se apelează inclusiv la misiunile diplomatice ale ţării pentru a debloca şi asigura furnizarea din diverse ţări ale lumii a acestor materiale.

Vezi mai jos conferinţa susţinută de premierul Ludovic Orban:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
CrisDumi, EXCALIBUR
Mergeți la primărie , că se dau ajutoarele.
Postat 25 Martie 2020, 12:54 de Sandu2100
??? Despre ce vorbim.
Nici o tara nu e pregătită vezi Italia, Spania, UK tari cu mult peste nivelul României , e adevărat ca 5 luni sau tot fațait cu alegeri anticipate dar ce au găsit în vistierie? Un mare 0 ecomonia romaniei funcționa oricum pe datorii iar într-o perioada asa scurta e imposibil sa faci minuni plus moțiunea depusa tot de băieți veseli probabil în complicitate nu zic nu, au dus la nesiguranță dar sa arunci acum cu * în ăștia și sa te faci ca ploua despre trecut tre sa fii cinic sau troll, vuvuzea e clar ca tara de peste peste 3 ani a fost condusa de niște nemernici care au avut alte probleme cum să-l scape pe escobar de Teleorman de pușcărie cu lichele de genu Iordache, nicolicea, stefanescu, mitraliera, șoferu lui voicu etc și care au sufocat mediul privat impovarandul calcandul în piceoare ori ăștia susțin ecomonia de bine de rău apoi imbecilul de dragnea în loc sa muște puternic din fondurile UE sa mulțumit cu pndl ul închizand gura primarilor cu lucrări de * făcute de sponsori, asfalt turnat direct pe noroi și preturi umflate de zeci de ori la achiziții scoli renovate dar închise din lipsa de elevi etc, dece pentru ca aici nu te controlează nici dracu, astfel spus noi nu avem nevoie de bani lor ne descurcam singuri iar asta e rezultatul și acum aruncam cu * în ăștia la guvernare de 5 luni și astea 5 luni cu sughituri + cea mai mare criza de la revoluția din 89 dacă nu chiar mai rău și nu numai România toată Europa toata lumea.
Postat 25 Martie 2020, 11:09 de sss
Usor cu pianu' pe scari
Era jale dubla daca ne prindea pandemia cu psd&dancila.De la pezedei stii la ce sa te-astepti,nu risti nici o iluzie.Cu peneleii iti poti lua o mare teapa,in schimb,facind greseala sa speri in echitate,cinste,corectitudine,profesionalism.Mostra elocventa: Orban,dupa 2 saptamini de autoizolare,si-a dat seama ca psd i-a lasat ZERO stocuri de masti,dezinfectanti,avioane cu reactie,rachete intercontinentale.El,dimpreuna cu generalul,nu a avut alta ocupatie timp de 5 luni decit alegeri anticipate,uite guvernul,nu e guvernul,pzd-inamicul tarii...Este acelasi virus,sub diferite mutatii,tulpini.
Postat 25 Martie 2020, 09:45 de excalibur
Troli și propaganda ieftina.
Vuvuzelele continua propaganda și în vremuri de criza profunda, vad ca nu ia lovit coronavirusu în caz ca nu sunteți orbi sau surzi România normala este lovită de o criza profunda deocamdată doar medicala curând și financiara cum de altfel e lovita toată Europa de fapt întreaga lume, sa vii acum cu propaganda ieftina tre sa fii cinic apropo unde sunt spitale regionale promise care puteau sa trateze pacienți de corona acum sau nu îmi spune mie ca dancila sau teodorovici sau poate secretara de la videle ar fi luat masuri mai eficiente ca am văzu 3 ani în ce direcție au luat-o apoi am văzut și tragedia de la colectiv gestionata de ponta, cât de perverși au fost venea la TV banicioiu și ne spunea ca totul e ok si pe aia îi manca viermi și mureau pe capete în schimb refuzam ajutorul celor hotărâți să e dea o mana de ajutor Israel, Germania etc ca noi ne descurcam asa ca lasă vrăjeală ca nu-i momentul. Cei care sau întors acasă e clar nu prea reprezinta diaspora, da sigur când o corabie se scufunda primi care părăsesc corabia sunt...., da sunt ai noștri asta e ne place nu ne place apoi statul nu poate sa ii părăsească ca sunt cetățeni romani bine mai de graba râmani dar trebuie sa nii asumăm. Apoi știi sa văzut cum au rămas visteriile după 3 ani de conducere bine mai mult lupta cu justitia, unde sunt bani probabil în averile, domeniile unora ca mamucă lui portofel sau casoaile lui Dragnea sau Codrin sau...............?
Postat 25 Martie 2020, 09:10 de sss
Cu "manevra" asta ...
... intră în faliment "România Normală" !?!
Postat 25 Martie 2020, 07:24 de CrisDumi
Ei,fugi...egali cu zero?
Noi? Care avem 100 mld.€ datorie?Vreo 36% din PIB. Ce sa zica Italia, care are 2000 mld.€, adica 130% din Pib.Sa speram totusi ca Oradea nu va avea prea mult de suferit,conform calculelor de aici:https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-48/oradea-va-avea-anul-acesta-un-buget-de-18-miliarde-lei-cu-30-peste-cel-din-2019-154032.html.Adica e de prost gust sa tii banii degeaba,in camara,cind te poti inmprumuta,folosind banii altora,care nu stiu ce sa faca cu ei.Pentru cei care nu mai pot merge la biserica,o lectura interesanta:Pilda talantilor(Biblia,Matei 25:14-30 )
Postat 24 Martie 2020, 22:14 de excalibur
În urmă cu vreo două săptămâni, primul măscărici al țării, KWJ, îl felicita triumfalist pe asistentul său, Orban ...
... pentru succesul guvernului PNL în lupta contra coronavirusului care, în România, nu înregistra niciun mort !?! Așa că, măscăricii liberali au ținut deschisă granița și chiar au trimis avioane, care să repatrieze lotul olimpic de alba-neagra !?! Atât de bine au gestionat situația, încât mai bine de 10% dintre medicii spitalelor românești au ajuns să se infecteze cu acest perfid coronavirus !?! Mult mai perfid decât PSD, care își râde-n barbă acum ... pentru că nu va avea contracandidat la niciuna dintre alegerile care vor veni peste ceva vreme !?!
Postat 24 Martie 2020, 21:49 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON