URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2018, 11:31

Jandarmeria: Ordinul de intervenţie în forţă a fost primit de la prefectul Capitalei. Femeia jandarm agresată de huligani ar putea rămâne paralizată

Jandarmeria: Ordinul de intervenţie în forţă a fost primit de la prefectul Capitalei. Femeia jandarm agresată de huligani ar putea rămâne paralizată foto: Agerpres.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Jandarmeriei Române au ieşit, sâmbătă, într-o conferinţă de presă în care a vorbit despre violenţele de vineri seară. Potrivit acestora, jandarmii au primit ordin de la prefectul Capitalei să intervină în forţă în Piaţa Victoriei la ora 23, până acum au fost deschise 8 dosare penale, şi o singură armă a fost furată de la femeia-jandarm lovită de huligani.

Femeia ar putea rămâne paralizată, au spus reprezentanţii Jandarmeriei, şi în prezent MAI se mobilizează pentru identificarea celui vinovat, cazul fiind preluat de procurori, după cum anunţă agenţia de ştiri Mediafax.

"S-a acţionat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen şi ulterior s-au executat somaţiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenţionarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenţia în forţă a jandarmilor. Aseară, pe baza informaţiilor existente şi a comportamentului agresiv a unei părţi din cei aflaţi în piaţă, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forţă la ora 23.11. Este ordinul de intervenţie semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona", a declarat, sâmbătă dimineaţă, Marius Militaru, şef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.

Mediafax aminteşte că Prefectul Capitalei este Speranţa Cliseru, fost consilier personal al primarului general Gabriela Firea. 

În esenţă, reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că nu au atacat şi că măsurile luate în cadrul mitingului au fost "eminamente defensive",  pe deplin justificate.

"Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la miting au fost eminamente defensive, au fost acţiuni reactive în momentul în care forţele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispoziţie mijloace individuale de protecţie, tunuri de apă şi alte dotări. (...) Este evident că blocarea bruscă a circulaţiei, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfăşurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi, în repetate rânduri, a fost o acţiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susţine această afirmaţie. Provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă", a mai spus Marius Militaru.

33 de protestatari au fost duşi pentru audieri la secţii de poliţie din Capitală şi, până acum, au fost întocmite 8 dosare penale. 35 de jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 11 au fost transportaţi la spital.

Reprezentanţii Jandarmeriei precizează şi că o singură armă a fost furată, în contextul în care femeia jandarm şi un coleg au fost prinşi de grupul de huligani. Doi manifestanţi au intervenit făcând scut în apărarea celor doi. Arma femeii a fost furată de un protestatar violent. Potrivit Jandarmeriei, femeia a fost internată cu suspiciune de fractură de coloană cervicală.

 "Structurile MAI sunt mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras o armă individuală. Vorbim de o singură armă, pentru că au fost vehiculate foarte multe informaţii - trei arme, apoi au fost vehiculate de două. E vorba de o singură armă care a fost sustrasă de la colega noastră, care a fost pusă la pământ şi lovită cu bestialitate. Cazul a fost preluat de către parchetul competent. Facem în continuare apel la toţi cetăţenii care au imagini sau informaţii să anunţe de urgent poliţia română", a declarat Militaru.

Acesta a mai precizat şi că femeia jandarm lovită de protestatari ar putea rămâne paralizată pe viaţă.

"Am văzut multe titluri care insinuau că jandarmii şi-au abandonat colegii. Nimic mai fals. Ce s-a întâmplat cu exactitate la acel moment va rezulta în urma verificărilor pe care noi le facem de fiecare dată în urma unor misiuni de amploare. Jandarmii nu-şi abandonează camarazii şi sunt dispuşi să-şi sacrifice viaţa, au demonstrat-o în nenumărate rânduri în teatrele de operaţii. Dincolo de intervenţiile dificile de aseară, de departe, cea mai dificilă intervenţie a fost să explicăm părinţilor colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viaţă", a spus locotenent colonel Marius Militaru.

Potrivit HotNews.ro, şefii din Jandarmerie au spus că nu s-a putut interveni pentru extracţia provocatorilor pentru că nu era spaţiu şi ar fi fost o acţiune riscantă. Ce au spus cănd au fost întrebaţi de ce au dat cu gaze lacrimogene unde nu erau protestatari violenţi: "nu putem face o delimitare matematică".

Mai jos, principalele declarații de la sediul Jandarmeriei preluate LIVETEXT pe HotNews.ro:

- Au fost acţiuni eminamente defensive, forţele au acţionat când au fost atacate. Intervenţia a fost deplin justificată

- Provocările s-au desfăşurat cu ritmicitate

- ordinul de intervenţie a fost dat de prefectul Capitalei

- jandarmii au fost loviţi cu pietre şi ulterior, s-a decis intervenţia în forţă

- 33 de persoane au fost duse la secţie, vorbim de opt dosare penale deschise până la această oră

- o singură armă a fost sustrasă, de la colega noastră care a fost pusă la pământ şi bătută cu bestialitate

- jandarmii nu-şi abandonează camarazii şi sunt dispuşi să-şi dea şi propria viaţă pentru a-i apăra

- au fost aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 17.000 de lei, această situaţie este una preliminară

-mulţumim celor care au înţeles rolul jandarmilor în stradă

-se anunţă şi astăzi proteste, continuăm să-i avertizăm pe cei care doresc să participe să fie receptivi la ce transmitem noi, pentru că se expun unor riscuri

-persoanele care doresc să manifeste civilizat să se delimiteze de persoanele violente, să facă pasul înapoi când li se cere acest lucru

- au fost oameni folosiţi ca scut de aceşti huligani

-intenţiile noastre au fost clare de la început, că vrem să se rămână într-un cadru civilizat şi nu vom tolera orice care pune în pericol siguranţa publică

- despre utilizarea gazelor lacrimogene: s-a intervenit gradual. folosirea forţei este ultima soluţie, am avut echipe de dialog cu oameni pregătiţi care au discutat cu oamenii de acolo, le-au explicat cum trebuie să se desfăşoare această activitate publică. Pe tot parcursul zilei cei prezenţi au fost atenţionaţi la ce se expun dacă rămân.

- cei care au ales să rămână şi-au asumat conştient sau inconştient aceste lucruri

- De ce nu au ridicat provocatorii: extracţia presupune anumite riscuri. Au fost grupuri compacte în toată masa de manifestanţi. Riscurile erau foarte mari. Averau o anumită dinamică a grupului, erau bine organizaţi.

- spre deosebire de februarie 2017, în primele faze, oamenii obişnuiţi nu ne-au creat spaţiul necesar, nu s-au delimitat de acele grupuri violente, dacă ar fi fost mai receptivi la ceea ce am spus lor, dacă nu ar fi avut o atitudine provocatoare la adresa forţelor de ordine, lucrurile ar fi fost mai simple. În 2017 au făcut un pas în spate, au creat un spaţiu.

- au fost informări de la organele statului. pe tot parcursul zilei de ieri au existat schimburi de date, de informaţii. nu poţi îngrădi dreptul unei persoane de a participa la o activitate atât timp cât nu ai toate elementele de a face lucru

- e imposibil de a extrage cu penseta un individ dintre alte mii de oameni. Ne-am izbit şi de o reticenţă a oamneilor în ceea ce priveşte acţiunile noastre

- nu vă spun de câte ori colegii mei au fost huiduiţi şi împinşi când verificau bagajele voluminoase ale unor persoane

- nu mai aveau ce să caute acolo din moment ce am făcut acele somaţii

- despre faptul că s-au tras gaze lacrimogene unde nu erau manifestanţi violenţi: nu putem face o delimitare matematică. noi trebuie să apărăm ordinea 

- de la începerea activităţii şi până la finalul ei am avut un procuror militar lângă noi care se va pronunţa asupra legalităţii (acţiunilor)

- tot timpul au exista presiuni din partea acestei mulţimi, se arunca cu borduri, cu mobilier stradal. Este vorba de violenţă legitimă a statului. au fost avertizaţi, dacă rămâi îţi asumi

- Demisii?: pentru ce demisii?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Jandarmeria:.......
Jandarmeria-noua securitate este plina de bici abracuiti si educati sa persecute orice manifestatie impotriva intereselor ilicite ale psd.
Postat 12 August 2018, 10:00 de scortosul
Ceea ce...
Ceea ce uita sa spuna si refuza sa vada ministareasa e ca fata asta a fost intentionat abandonata grupului si in fapt ea fost extrasa-salvata tocmai de manifestanti pasnici! Toata actiunea s-a vrut a fi un motiv de violenta si propaganda a securitatii inarmate - jandarmerie.
Postat 12 August 2018, 09:58 de scortosul
CE chestie
" Femeia ar putea rămâne paralizată " , cu textul ăsta vrea sa sensibilizeze inimile pensionarilor , cum ca uite ce au făcut huliganii aia, da corect huliganii aia sunt galeriile echipelor de fotbal din capitală. Un mare PSD-ist are o echipa de fotbal, și la orice miting ii scoate afară.
Postat 11 August 2018, 17:59 de Sandu1206
Greata...
Mi'e greata de conducerea acestei tari...
Postat 11 August 2018, 16:38 de Dan1977
!
Jandarii au introdus in interiorul manifestatiei oameni care nu aveau ce cauta acolo. In loc sa indeparteze personae cu potentional violent ei ii luau si bagau in mijlocul manifestantilor. Adevatata manifestatie a inceput doar atunci cand tradatorii de neam au gazat protestantii, au gazat romanii, au gazat pe cei care prin munca lor asigura bugetul statului, buget de la care ei isi incaseaza "drepturile"!
Postat 11 August 2018, 16:32 de scortosul
@pinonel: corect!
Cand erau 20 jandarmi care bateau 2 civili erau foarte bravi! Dar cand au nimerit 2 jandarmi la 20 de civilo si-au ridicat fustele in cap ca tigancile din Velenta! Rusine PSD!
Postat 11 August 2018, 15:46 de BlackDot
jandarmii cei bravi...
... cand sunt zece pe un amarat! Cat despre onoare, solidaritate, dar mai ales despre asitatea jandarmilor, cititi singuri: ,,...doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost salvaţi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii....La protestul de vineri din Victoriei, jandarmii au scos la înaintare femeile jandarm, în momentele cele mai tensionate, mai exact după ce dădeau cu gaze lacrimogene în oamenii din faţa lor. Astfel, femeile erau practic făcute paratrăznet pentru furia celor care îşi luaseră gaze în ochi. Totuşi, manifestanţii paşnici nu le-au agresat pe fete." Pai sa nu umpli puscariile cu asemenea ,,organe"?!
Postat 11 August 2018, 13:29 de pinonel
Probleme, Gogule?!
Nu stiu cine a dat ordinul de a-i macelari, la propriu! pe romanii care protestau (ce spun jandarmii sunt minciuni!), dar ca si in cazul ,,suedezului", cei mici vor lua m*ia, nu sefii! S-au ,,sesizat" parchetarii militari dar si seful cel mare, dl Augustin LAZAR! Si ca sa fie tacamul complet si sa se stie ca JANDARMERIA a fost la datorie, au mai batut si niste ziaristi straini!
Postat 11 August 2018, 13:17 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON