URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2019, 20:43

Incendiu devastator: Catedrala Notre Dame a luat foc! (FOTO / VIDEO)

Incendiu devastator: Catedrala Notre Dame a luat foc! (FOTO / VIDEO) foto: Chicago Tribune
Incendiu devastator: Catedrala Notre Dame a luat foc! (FOTO / VIDEO) captură YouTube
Incendiu devastator: Catedrala Notre Dame a luat foc! (FOTO / VIDEO) foto: cnn.com
Incendiu devastator: Catedrala Notre Dame a luat foc! (FOTO / VIDEO) foto: cnn.com
Incendiu devastator: Catedrala Notre Dame a luat foc! (FOTO / VIDEO) foto: cnn.com
Incendiu devastator: Catedrala Notre Dame a luat foc! (FOTO / VIDEO) foto: WPTV.com
Incendiu devastator: Catedrala Notre Dame a luat foc! (FOTO / VIDEO) foto: The Virginia Gazette
Incendiu devastator: Catedrala Notre Dame a luat foc! (FOTO / VIDEO) foto: NBC Philadelphia
Incendiu devastator: Catedrala Notre Dame a luat foc! (FOTO / VIDEO) foto: lefigaro.fr, FRANCOIS GUILLOT / AFP
Incendiu devastator: Catedrala Notre Dame a luat foc! (FOTO / VIDEO) foto: lefigaro.fr, FRANCOIS GUILLOT / AFP

Unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din lume și cel mai vizitat din Europa a fost cuprins de flăcări. Un incendiu puternic a izbucnit luni seară la Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului, care a fost evacuată.

Incendiul a izbucnit în jurul orei locale 18.50 (19.50 ora României), iar la ora transmiterii acestei știri, acoperișul arde ca o torță. Din vârful catedralei medievale se poate vedea cum ies flăcări mari și fum. Potrivit HotNews.ro, nu se cunoaște originea focului, însă este posibil ca incendiul să aibă legătură cu lucrări de renovare.

„Notre Dame. Foc în desfășurare. Evitați zona și facilitați trecerea vehiculelor de urgență și intervenția poliției”, a anunțat Poliția.

UPDATE: Un turn s-a prăbuşit

Gravitatea incendiului rămâne nedeterminată deocamdată, dar focul a cuprins mansarda catedralei. Flăcările se văd de la kilometri depărtare, iar înainte de ora 21, ora României, un turn al clădirii, înalt de 93 de metri, s-a prăbușit.

Populația este în stare de șoc. Numeroși parizieni, dar și turiști au ieșit în stradă și surprind cu telefoanele mobile dezastrul. Mulți dintre ei plâng și spun că nu le vine să creadă ce se întâmplă.

Autoritățile au lansat apeluri prin care roagă locuitorii să respecte perimetrele. 

Potrivit presei internaționale, pompierii nu reușesc să țină flăcările sub control. Efortul lor este masiv, însă incendiul este prea extins, iar flăcările sunt mult prea înalte, de zeci de metri, și înaintează extrem de repede.

Președintele Franței și-a anunțat prezența la locul incendiului. ”Notre-Dame în flăcări. Emoții în toată țara. Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd această parte a noastră arzând”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Potrivit Agenției France Presse, o parte din „inima” Parisului, a fost evacuată în jurul orei 19:30.

"Totul arde. Șarpanta, care datează din secolul XIX pe o parte și din secolul XIII de cealaltă parte, nu va mai rămâne nimic", a declarat André Finot, purtător de cuvânt al Catedralei.

Le Figaro citează un secretar de stat al ministrului de interne, Laurent Nunez, conform căruia deocamdată nu ar exista răniți în urma incendiului. Catedrala era închisă vizitatorilor începând de la ora 18.00.

Potrivit procuraturii de la Paris, a fost deschisă o anchetă pentru a determina cauzele incendiului catedralei Notre-Dame de Paris.

Acoperișul s-a prăbușit complet și spatele catedralei arde cu intensitate, conform unui reporter France24.

Mai multe imagini de pe social media arată catedrala gotică, ce are o vechime de 850 de ani, fumegând. Biserica Catolică din Franța a cerut fonduri urgente anul trecut pentru a o renova, în condițiile în care biserica avea probleme grave, scrie gsp.ro.

Adjunctul primarului capitalei franceze, Anne Hidalgo, a deplâns "pagube colosale", informează France Presse. 

"De acum înainte, a fost lansată o misiune specială pentru a încerca să se salveze toate operele de artă care pot fi". "Prioritatea a fost acordată securizării zonei înconjurătoare pentru protejarea turiştilor (...) de riscul de colaps", a adăugat el la un canal de ştiri non-stop, BFMTV.

Catedrala Notre-Dame datează din secolul XII, este unul dintre "personajele principale" ale romanului clasic "Cocoşatul de la Notre-Dame", scris de Victor Hugo, atrage anual milioane de turişti, arată Agerpres.

Catedrala se află în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate.

Gsp.ro notează că edificiul este faimos pentru cele 3 vitralii viu colorate, în formă de trandafir, dar și pentru 3 relicve faimoase: Coroane de Spini, bucățele din Sfânta Cruce și un cui de la Răstignirea lui Hristos. De asemenea, catedrala găzduiește una dintre cele mai impresionante orgi, cu 8.000 de tuburi, și are 10 clopote, cel mai mare fiind cel denumit Emmanuel, de 13 tone. Acestea au fost folosite de la încoronarea regilor Franței și până la vestirea finalului celor două Războaie Mondiale.

În jurul orei 21.30, este evacuată toată Île de la Cité, situată pe Sena, și pe care se află catedrala, scrie HotNews.ro.

UPDATE ora 22.30

Pompierii se luptă cu flăcările în Franţa, fără succes.

Experții Direcției Generale a Securității Publice spun că nu se poate stinge incendiul cu apa pulverizată din elicoptere deoarece ar fi afectată grav construcția, potrivit AFP, citat de hotnews.ro.

Euronews scrie că pompierii francezi "nu sunt siguri" că pot stinge incendiul izbucnit la Notre Dame.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Probabil de la instalația electrică făcută de Bolojan
Hai sa va aud GUȘTERILOR
Postat 15 Aprilie 2019, 23:17 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON