URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2019, 22:58

Decizia lui Dragnea legată de banii acordaţi primăriilor. Reacţie vehementă a edililor

Decizia lui Dragnea legată de banii acordaţi primăriilor. Reacţie vehementă a edililor captură Digi24
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma unei întâlniri cu primarii de municipii, care a durat mai bine de 3 ore, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ieşit, miercuri, în faţa jurnaliştilor dând asigurări că primăriile şi consiliile judeţene vor avea cel puţin la fel de mult bani ca în bugetul de anul trecut. Atât doar că primarii sunt în continuare nemulţumiţi de propunerea de alocare bugetară venită de la Guvern.

Mesaje liniştitoare...

"Eu le-am spus că în discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii Guvernului şi cu membri ai Parlamentului sunt asigurări de la Guvern că vor avea cel puţin bugetele pe care le-au avut anul trecut şi o mare parte din municipii vor avea bugete mai mari, inclusiv cu cheltuielile sociale, iar la judeţe şi comune vor fi bugete mai mari. Este o creştere de 27 la sută în toată administraţia locală din cota defalcată de TVA", a spus Liviu Dragnea, potrivit Digi24.ro.

Acesta a mai adăugat că, totuşi, "vor fi nişte modificări". "Guvernul va suplimenta de la bugetul de stat acolo unde un municipiu sau orice localitate care nu poate acoperi - deci se măreşte cota care rămâne la localităţi la 60 la sută, se pune... în sfârşit, deci Guvernul va aloca sumele necesarae, dacă cumva vreo localitate nu poate acoperi", a adăugat el.

În ceea ce priveşte acuzaţiile Gabrielei Firea conform cărora primăria Capitalei pierde 25% din buget, liderul PSD a declarat că primarii de sectoare împreună cu primarul general trebuie să aibă joi o întâlnire în care să stabilească de comun acord cum îşi împart banii. "Pe mine mă interesa ca bugetul pentru toată Capitala să crească şi creşte, iar cum se împart banii între Primăria Capitalei şi primarii de sectoare trebuie să decidă ei şapte, cu argumente, cu atribuţii, cu competenţe, cu proiecte pe masă. Din punctul meu de vedere, cum decid ei aşa vom aproba şi în Parlament", a spus preşedintele PSD, potrivit Digi24.

Dar vine furtuna

Totuşi, scrie Digi24.ro, primarii sunt în continuare nemulţumiţi de propunerea de alocare bugetară venită de la Guvern, nefiind de acord cu propunerile făcute de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Domnul Dragnea a venit să ne înveţe altă matematică, nu cea pe care o ştim din clasa a treia, şi să ne explice cum nouă ne cresc veniturile, dar în realitate ele scad. Noi, primăriile, avem cheltuieli suplimentare pe lângă cele sociale, tot din decizii adoptate de guvern: de exemplu, majorarea salariilor în construcţii", a spus primarul din Ploieşti, Adrian Dobre.

În esenţă, primarii spun că nu s-au înţeles cu Dragnea şi că, deşi acesta i-a ascultat, le-a spus că nu are atribuţii.

"Nu ne-am înţeles. Cel mai dureros este că cifrele, care sunt cifre, pentru unii arată ceva, pentru alţii altceva. Sunt pierderi masive pentru municipii", a spus la Digi24 Gheorghe Falcă, primarul Aradului. "Dl Dragnea ne-a spus o parte din ieşire: să dăm noi afară oameni, să schimbăm noi sistemul social, să venim cu proiecte de zone metropolitane. Nu vorbim de culoare politică, e lovitură pe tot sistemul administraţiei", a mai spus Falcă.

Primarul Aradului a arătat că Guvernul afectează negativ şi întârzie proiectele administraţiilor locale.  "Noi trebuia să avem bugetul până acum. După o iarnă cu îngheţ-dezgheţ trebuia să ne apucăm să plombăm... Să nu ai bani să oferi servicii publice normale, nu mai vorbim de investiţii, pentru că trebuie să dăm vitamina D", a spus Gheorghe Falcă, potrivit Digi.

"Azi, în partea finală, dl Dragnea a zis: ce aţi vrea să facem? Cum să închidem cifrele? Vorbiţi cu Finanţele, că nu se închid cifrele. Nu se închid cifrele, trebuie să fim sinceri. N-a avut nicio lacrimă în momentul în care colegi primari spuneau: domnule preşedinte, uitaţi, au crescut cheltuielile sociale, pe subvenţia termică, la gaz, cheltuielile de la şcoli şi noi trebuie să le plătim. Dl Dragnea a spus: eu sunt bucuros că v-au crescut veniturile şi punct", a spus Falcă.

Primarul Aradului a spus că localităţile vor mai avea mai puţini bani, decât înainte, iar acest lucru înseamnă că vor fi blocate investiţiile. 

Aroganţă şi dispreţ

La rândul său, primarul Sectorului 3 al Capitalei, a sps că "administraţia locală este privită cu aroganţă şi dispreţ".

Robert Negoiţă a mai subliniat că "ticăloşenia e că permanent se discută de descentralizare, în campanie, la congrese".  "În realitate, primul pas e finanţarea, independenţa financiară. Ce s-a întâmplat în 2018 e dezastrul administraţiei locale. Cetăţenii să ştie să nu se mai aştepte la servicii de calitate din partea primăriilor, pentru că primăriile nu mai au cu ce, pentru că li s-au tăiat veniturile drastic", a mai spus primarul Sectorului 3, adăugând că a concediat 200 de oameni anul trecut.

"Dacă au crescut veniturile la bugetul de stat cu 32%, cea mai mare creştere din istoria României, că aşa am văzut pe Facebook şi n-am decât să iau de bun, că doar nu ne mint cei care ne conduc... Dacă în administraţia centrală au crescut cu 32%, la noi de ce se taie sau se spune să nu pierdeţi faţă de acum doi ani?", a mai spus Negoiţă.

"Dragnea ne-a spus astăzi: 'Domnilor, eu puteam să nu vă dau nimic. Până la urmă e la noi, noi avem pâinea şi cuţitul şi noi decidem. Noi avem majoritatea în Parlament, noi decidem, putem să nu vă dăm nimic'. Aşa ne-a spus", a spus şi Robert Negoiţă.

Primarul sectorului 3 spune însă că nu ar trebui să fie făcută raportarea faţă de anul anterior, pentru că au crescut şi salariile şi alte costuri. Negoiţă a mai spus că mâine va avea loc o nouă întâlnire la Ministerul de Finanţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON