URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2018, 20:28

Comisia Iordache a terminat modificările la Codul Penal: Abuzul în serviciu parţial dezincriminat, neglijenţa în serviciu a fost eliminată

Comisia Iordache a terminat modificările la Codul Penal: Abuzul în serviciu parţial dezincriminat, neglijenţa în serviciu a fost eliminată foto: Hotnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a terminat luni modificările la Codul penal, inclusiv la cel mai aşteptat articol, cel privind abuzul în serviciu, anunţă HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, PSD a adoptat o versiune în care a preluat în mare parte propunerea Ministerului Justiţiei şi a introdus un prag minim de prejudicu echivalent cu salariul minim brut pe economie, adică 1900 lei, şi o scădere a pedepselor până la 5 ani maximum, sau amendă. Infracţiunea a fost redefinită aşa încât se consideră abuz în serviciu doar dacă se obţine folos pentru sine, membru de familie sau afini de până la gradul II, iar folosul trebuie să fie "material".

O altă prevedere adoptată a fost eliminarea din Codul penal a infracţiunii de neglijenţă în serviciu, după cum mai anunţă HotNews. 

Și grupul infracțional organizat a fost redefinit în comisia Iordache, arată Digi24.ro. Conform sursei citate, nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului. Prin infracţiune gravă se înţelege oricare dintre infracţiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare.

În schimb, ultrajul a fost înăsprit și se pedepsește acum cu închisoare,nu cu amendă dacă infracțiunea este comisă împotriva unui polițist, jandarm sau militar aflat în exercițiul funcției.

Marţi, proiectul va intra la Senat, prima cameră sesizată, pentru votul un plen. Apoi,comisia va mai da un raport şi va ajunge la vot final la Camera Deputaţilor. PNL a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională legea de modificare a Codului penal. 

Deputatul USR Stelian Ion, membru în comisia Iordache, a publicat pe Facebook, definiția abuzului în serviciu pe care o propune Ministerul Justiției și spune că dacă va fi votată, Liviu Dragnea scapă de condamnare. „Cu el scapă și baronii locali. Cu ajutorul lui Tudorel Toader, avocatul infractorilor, România își afirmă pregnant statutul de Stat Mafiot”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

HotNews.ro redă şi principalele modificări votate de parlamentarii PSD-ALDE-UDMR joi şi luni în comisie:

* Abuzul în serviciu a fost dezincriminat parţial (art. 297) - a fost redefinit aşa încât se consideră abuz doar dacă se obţine folos pentru sine, membru de familie sau afini, şi s-a introdus prag minimal echivalent cu salariul minim brut, în prezent 1900 lei. În plus, s-a micşorat pedeapsa şi s-a eliminat interdicţia de a ocupa o funcţie publică. Reluăm noua definiţie la art 297: "Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de guvern sau ordonanţă de urgenţă, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit şi prin aceasta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă."

* PLUS Pentru corelare, PSD a abrogat şi din Legea 78/2000, legea specială privind combaterea corupţiei, articolul privind abuzul în serviciu. (art. 13^2 din Legea 78)

* Dispoziţiile articolului privind abuzul în serviciu nu se aplică în cazul elaborării, emiterii şi aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern. 

* Sporul de pedeapsă la concursul de infracţiuni poate fi de maxim 3 ani adăugat la pedeapsa cea mai grea; în prezent, acesta este calculat ca o treime din totalul celorlalte pedepse, care se adaugă la pedepsa cea mai grea (art. 39)

* Pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei se supendă şi pedepsele accesorii, precum interzicerea de a ocupa o funcţie publică (art. 65) 

* Achitarea integrală a prejudiciului în cazul unei serii întregi de infracţiuni, printre care şi cele de corupţie sau asimilate celor de coruţie, vor constitui circumstanţă atenuantă. În prezent, acestea sunt exceptate. Vor fi în continuare exceptate următoarele infracţiuni: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice. (art. 75)

* S-au redus fracţiile impuse pentru liberarea condiţionată (art. 100), printre modificări:  
- Pentru pedeapsa cu închisoarea mai mică de 10 ani se poate aplica liberarea condiţionată dacă s-a executat jumătate din pedeapsă în loc de două treimi cum este în prezent. 
- Pentru condamnaţii care au peste 60 de ani se impune executarea a doar o treime din pedeapsă, faţă de jumătate din ea cum este în prezent, în cazul pedepselor mai mici de 10 ani. 

* Confiscarea extinsă nu se mai supune pentru cazul infracţiunilor spălării de bani şi constituirii de grup infracţional organizat (art. 112^1)

* Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art. 154 este depăşit cu încă jumătate (art. 155)

* S-a eliminat o categorie întreagă din definiţia funcţionarului public  - s-a abrogat alineatul 2 (art. 175). Ce prevedea: "este considerat funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public."

* Obligativitatea aplicării deciziilor Curţii Constituţionale ca lege penală mai favorabilă (art. 173)

* Fostul soţ este considerat membru de familie, alături de soţ, fără a se preciza un termen de desfacere a căsătoriei. (art. 177)

* Neglijenţa în serviciu a fost scoasă din Codul penal (s-a abrogat art. 298)

* Favorizarea făptuitorului nu se pedepseşte nici dacă este săvârşită de un afin până la gradul doi (cumnaţi, socrii). Până acum era vorba doar de membri de familie. (art. 269)

* Emiterea de acte normative nu constituie infracţiune de favorizare a făptuitorului (art. 269) 

* Modificări la mărturia mincinoasă - nu este infracţiune "simpla divergenţă de mărturii", nici refuzul de a face declaraţii prin care persoana se autoincriminează sau în sensul solicitat de organele judiciare, nici modificarea sau retractarea declaraţiei. (art. 273)

* Dacă un funcţionar public se referă la un suspect ca şi cum ar fi deja condamnat va fi condamnat cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. (art. 277)

* Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Dacă fapta este săvârşită de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate. (art. 277)

* Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia (art. 290).

* Este considerat trafic de influenţă doar dacă infracţiunea vizează "foloase materiale", nu "foloase", aşa cum este acum. (art. 291).

* S-a modificat definiţia grupului infracţional organizat: trebuie să fie grup structurat, format din cel puţin 3 persoane, să există pentru o perioadă de timp şi să acţioneze coordonat în scopul obţinerii unui beneficiu material; membrii grupului trebuie să aibă roluri prestabilite şi să nu fie format ocazional. (art. 367)

* S-au redus termenele de prescripţie (art. 154). Acestea sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 6 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani (n.r. - se aplică la abuzul în serviciu, de ex);
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda (art. 154).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ce veselie?! Nebunie curata!
Liviu Avram, postare pe facebook: ,,Abuzul în serviciu pe înțelesul tuturor. Un primar cumpără, cu banii primăriei, un creion cu suma de 1 milion de euro, fără niciun fel de licitație. În noua definiție a infracțiunii de abuz în serviciu, propusă de Tudorel Toader și asumată de PSD, avem următoarele situații: - Dacă vânzătorul creionului e soția primarului, atunci primarul poate fi inculpat pentru abuz în serviciu. - Dacă însă vânzătorul creionului e mătușa primarului, care e rudă de gradul III, atunci primarul nu mai poate fi inculpat, căci noua definiție incriminează fapta doar dacă e comisă cu scopul de a produce un folos rudelor de până la gradul II. Aștept să fiu contrazis de marii juriști care spun că ce s-a votat azi e un lucru bun."
Postat 03 Iulie 2018, 13:18 de ili3
@crisdumi
crezi ca ii afecteaza? tot ii vor vota pensionarii pentru ca li s-a marit pensia cu 10 lei, asistatii sociale dependenti de pesde etc. cei care gandesc nu merg la vot, asa ca tot pesdeii vor castiga. cu regret spun ca e de plecat din tara. urma scapa turma.
Postat 03 Iulie 2018, 08:02 de User anonimizat
Tocmai au desfiintat, prin aceste modificari, intreaga structura DNA care devine astfel inutila..
PSD si-a dat cu stangu-n dreptul, doar pentru ca s-a vrut salvarea lui Dragnea, prin posibilitatea acestuia de a cere revizuirea celor trei dosare, din care primele doua cu condambare deja iar al treilea cu ingropare definitiva. Rusine, PSD. Mai vedeti voi guvernare, in 2020? Credeti inca? La gunoiul istoriei cu voi, ticalosi si escroci ce sunteti. O fi tagma procurorilor formata din jigodii lipsite de caracter si prost pregatite profesional, dar voi parlamentarii socialisti, sunteti paralelismul intruchipat fata de realitate. E clar ca, trecand peste cateva abuzuri comise in majoritate asupra talharilor si praduitorilor, toate protocoalele au fost necesare. PSD e "statul paralel" de acum inainte, si-au dat socialiștii nemernici arama pe față.
Postat 03 Iulie 2018, 07:42 de CrisDumi
Veselie peste tot!
Pt. prima oara dupa decesul usl-ului e veselie peste tot! Si la primarie si cj! ,,Alesii" (si-)au dat lege pt. hoti, pt. TOTI hotii, indiferent de sex, religie, partid... Apoi pupat toti piata endependenti(sau Unirii!).
Postat 03 Iulie 2018, 05:50 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON